7 x najlepšie zdroje antioxidantov z prírody

Poznáš antioxidanty? Toto čarovné slovíčko už určite každý z nás počul. Často sa používa v súvislosti so zdravím, vitalitou aj detoxikáciou organizmu. Slovné spojenia ako „s bohatým obsahom antioxidantov“  alebo  “obohatený o antioxidanty“, na nás vyskakujú z rozličných reklám na potravinové produkty. Tie z vás, ktoré sa viac zaujímajú o svoje zdravie, si navyše už isto vygooglili, že antioxidanty nás chránia proti pôsobeniu voľných radikálov. Čo to však tie voľné radikály sú a prečo sa pred nimi máme tak nevyhnutne chrániť? Čítaj ďalej a dozvieš sa!

Už na základnej škole si sa na hodinách chémie učila, že najmenšie častice, z ktorých je naše telo zložené, sú atómy. Spojením atómov vznikajú molekuly, ktoré spolu držia pomocou väzieb medzi elektrónmi. V prípade, že sa elektrón odtrhne, vznikne voľný radikál. Poučka teda hovorí, že voľný radikál je nestála a reaktívna zlúčenina, ktorá potrebuje ďalší elektrón, aby sa stala stabilnou molekulou.

blueberry-1245702_1920

Dosť bolo chémie. Pozrime sa, čo to znamená v praxi. Voľné radikály napádajú a poškodzujú naše bunky, náš genetický materiál, a tak spôsobujú radu ochorení, rôzne poruchy či mutácie. Na druhej strane sú voľné radikály nevyhnutné pre náš život. Naše telo ich v primeranom množstve potrebuje, pretože ničia baktérie, podieľajú sa na vzniku energie v bunkách a sú potrebné aj na to, aby sa vyvinul náš imunitný systém.

Pred negatívnym pôsobením voľných radikálov ťa ochránia práve antioxidanty. Ako to funguje? Antioxidant daruje svoje elektróny voľnému radikálu, a tým bunku ochráni. On sám sa však potom stáva voľným radikálom. Zaujímavé je, že existujú aj antioxidanty, ktoré majú schopnosť regenerovať iné antioxidanty (napr. vitamín C regeneruje vitamín E).

green-tea-1233874_1920

Niektoré antioxidanty si naše telo vytvára samo (enzýmy, koenzýmy, melatonín). Ostatné prijímame v potrave (vitamíny C a E, karotény, fytochemikálie). Správnu cestu ku zdraviu predstavuje konzumácia antioxidantov v ich prirodzenej forme. Najlepšie prirodzené zdroje sú čerstvé ovocie a zelenina. Ďalej sú to orechy, semienka či bylinky.

top-view-1248955_1920

Naopak, konzumovať ich izolovane v podobe potravinových doplnkov a tabletiek, čiže v syntetickej a často veľmi koncentrovanej forme, nie je až taký dobrý nápad. Dôležité je uvedomiť si, že všetkého veľa škodí. Prehnane vysoké dávky antioxidantov ti môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Nadmerný príjem niektorých látok môže napríklad utlmiť pozitívny vplyv iných živín a podobne.

Čo patrí medzi dobré a kvalitné zdroje antioxidantov?

  •      čerstvé ovocie (najmä čučoriedky)
  •      čerstvá zelenina (kapusta, špenát, cesnak, brokolica,…)
  •      zelené potraviny (zelený jačmeň alebo chlorella)
  •      zelený čaj
  •      čerstvé bylinky
  •      kakao a horká čokoláda

Organic Dark Chocolate Chips Ready for Baking

Maj na pamäti, že namiesto dopovania sa antioxidantmi v tabletkách, je dôležitá vyvážená a pestrá strava. Bohaté zastúpenie čerstvej zeleniny a ovocia v tvojom jedálničku ti poskytne vitamíny a iné látky v ich prirodzenej forme a takej kombinácii, ako ich naše telo potrebuje a najlepšie využije.

 

Ďalšie články, ktoré ťa niečomu priučia:

Ako naštartovať lenivý metabolizmus? 6 overených tipov vo vnútri

“Pitím takýchto nápojov si špiníte a oslabujete metabolizmus” – rozhovor s Dušanom Plichtom

Cvičenie namiesto tabletky na spanie. Ako si poradiť s nespavosťou?

Sisa

Som trénerka a inštruktorka skupinových cvičení. Okrem toho milovníčka dobrého a zdravého jedla. Rada ľudí motivujem k tomu, aby sa viac hýbali a aby sa zaujímali o to, čo skončí v ich žalúdku. Kombinácia pohybu a vyváženej stravy môže každému zabezpečiť nielen krásnu postavu, ale predovšetkým pevné zdravie, dostatok energie a vitality.
Sisa

Článok bol pridaný dňa 09/09/2016 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Sisa

Komentáre