3 tipy ako na zdravé Vianoce – chutné vianočné pečivo a žiaden stužený tuk

Šuhajdy, vanilkové a parížske rožky, medvedie labky, či iné typické vianočné pečivo, na teba provokatívne pozerajú z kuchárskych kníh. Odcvičené máš, zástera prichystaná a už štartuješ rúru. A zrazu máš dilemu. Chceš predsa dobre napiecť, navodiť atmosféru, vychutnať si Popolušku s vaječným likérom a dobrotou na tanieri. Ale ako napiecť tak, aby na to nedoplatilo naše zdravie a zároveň zachovať tradície? Jednoducho. Nahradíš tradičné koláčiky ich zdravými verziami a zožneš obrovský úspech. Tu je pár tipov, ako nato.

1. Žiadny stužený tuk

Stužené tuky alias trans-tuky obsahujú transmastné kyseliny, ktoré podporujú spájanie voľných radikálov,… a zvyšok vieš už sama. Jednoducho nič, po čom by tvoje telo túžilo. A ak sa tieto nezdravé tuky skombinujú s približne rovnakým množstvom bieleho cukru, ako je napríklad typický recept na šuhajdy, “dielo je dokonané”. V tele sa spustí proces, ktorý začína nadmernou produkciou inzulínu a ty nestíhaš spracovávať, čím sa tuk začne ukladať do tukových buniek.

Preto, ak vidíš v recepte, že treba napríklad rozpustiť čokoládu v tuku – myslia tým stužený tuk, rýchlo spozorni. Jednak dlho vydrží a je lacný. Preto zvoľ síce drahšiu, no oveľa zdravšiu alternatívu, napríklad kvalitný, t.j. zastudena lisovaný kokosový olej, prípadne pravé kravské maslo. Už sú dávno preč časy, kedy sa vianočné koláče odkladali až do Silvestra, aby na stole dačo bolo. Nič také robiť nemusíš. Stačí, ak napečieš pár exkluzívnych kúskov, no z kvalitných surovín. Telo sa ti nielen v januári poďakuje :-).

fitshaker-blog-vianocne-pecenie3

2. Nahraď rafinované rastlinné oleje

Ak vidíš v recepte rastlinné olej, bacha na ne! Zväčša ide o rafinované rastlinné oleje, ktoré sú takmer to isté ako tie stužené, iba v tekutom stave. Môžeš ich nahradiť aj ty veľmi rafinovane. Pridáš o vajíčko naviac, prípadne zvolíš maslo živočíšneho pôvodu, kde obsah mliečneho živočíšneho tuku je 82%. Zlé tuky môžeš zameniť aj plnotučným mliekom, jogurtom alebo smotanou. Fantastický zdroj tuku je aj poctivý plnotučný tvaroh. Tieto suroviny taktiež obsahujú tuk, avšak sú prítomné v prirodzenom stave. Výbornou alternatívou sú aj oleje z orechov či semien. Áno, trochu si za ne priplatíš, no je to investícia do zdravia tvojej rodiny :-).

fitshaker-blog-vianocne-pecenie2

3. Vyskúšaj RAW vianočné pečivo

Čo tak siahnuť po raw recepte? Isto si už zachytila „boom“ ohľadom surovej stravy. Tá sa vyznačuje tým, že jedlo sa pripravuje bez tepelnej úpravy. Tie dezerty sú jednoducho famózne. Niežeby boli menej kalorické, to ani náhodou, ale nenájdeš v nich jedinú zložku zo sveta zvierat, žiadne polotovary, ani náhrady jedla, pretože sú čisto vegánske. Napríklad taký krém, vyrobený z pomletých kešu orechov, sladený agáve, prípadne iným vegánskym sladidlom, je úžasný. Rovnako ako raw čokoláda, ktorá sa zmieša pri izbovej teplote s kokosovým olejom. Korpusy sú robené z datlí a orechov, prípadne kokosovej múky. Ich kombinácie nemajú hraníc, a keď chceš naozaj ohúriť návševu niečím extra, siahni po nejakom netradičnom recepte. Medovníkov a punčových rezov budú aj tak všetci kompletne prejedení.

fitshaker-blog-vianocne-pecenie1

Stačí tak málo a z tvojho vianočného pečiva je razom zdravá dobrota, ktorá neublíži. Užívaj si Vianoce v zdraví a pohode :-).

 

Zdravé vianočné koláče nájdeš aj na našom blogu:

Vianočný VIDEORECEPT: Chrumkavé RAW vanilkové rožky

Vianočné pečenie: Famózne škoricové hviezdičky

FOTO RECEPT: Najlepšie vianočné pečivo s džemom

Adela Jasenovcová

Článok bol pridaný dňa 12/12/2016 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Adela Jasenovcová

Komentáre