V tomto článku by som ti chcela ukázať niektoré z mojich obľúbených potravín, ktoré mám doma stále. Mnoho z nich má všestranné využitie, skvelé hodnoty a verím, že si ich zamiluješ aj ty.
Tip č. 1 – Karička Fit plátky
Mám veľmi rada plátkové 30 % tvrdé syry a toto je jednoznačne môj favorit. Často sa stretávam s tým, že kupované plátkové syry sú suchšie a plátky sú príliš hrubé, teda jeden plátok má cca 20 gramov.
Tieto plátky sú naozaj tenučké, mäkké, chuťovo lahodné a porovnateľné s drahšími značkami. Som rada, že Karička už nie je len o „taveňákoch“ 😊.
Tento syr používam rada či už na chlebík, alebo na zdravšiu verziu pizze. Často si ich dávam na pečenú zeleninu tesne pred jej dopečením, na pečené bataty, zemiaky.
Alebo si uvarím rizoto z akejkoľvek obilniny a nakoniec tieto tenké plátky položím na vrch a prikryjem pokrievkou – syr sa krásne roztopí do pár sekúnd.
Tip č. 2 – Tofu Lunter/Alfa Bio
Milujem tofu a neprejde týždeň, žeby som si nepripravila jeden z tofu receptov. Vždy vravím, že komu nechutí, ešte neskúsil správny spôsob prípravy.
Skvelo chutí na spôsob chilli con carne alebo opečené na panvici s červenou cibuľkou a inou zeleninou, zaliate passatou a s troškou parmezánu.
Vegáni si ho môžu tiež nastrúhať napríklad do krémovej polievky na zvýšenie obsahu bielkovín.
Chutí mi aj namarinované s troškou medu a sójovej omáčky a opečené na panvici so zeleninovým šalátom. Určite mu dajte šancu. Najviac mi chutí tofu našej slovenskej značky Lunter od firmy Alfa Bio.
Tip č. 3 – Tvaroh Pilos
Čo sa týka hrudkovitých tvarohov, som veľmi výberavá, mnoho z nich mi pripadá príliš kyslých alebo príliš tuhých, alebo bez chuti.
Tento je najlepší zo všetkých, čo som vyskúšala. Je síce hrudkovitý, no konzistenciou úplne jemný.
Rada si opražím cibuľku, pridám uvarené cestoviny, tento tvaroh a trošku kyslej smotany alebo Lučiny. Používam ho tiež do ovsenej kaše na zvýšenie obsahu bielkovín, hodí sa aj na tvarohové gule a tvarohové koláče každého druhu.
Tip č. 4 – Passata
Pasírované paradajky – to je niečo, čo mám doma stále a čo používam takmer na dennej báze. Hlavne počas zimných mesiacov, keď nemožno pripraviť omáčku z čerstvých paradajok tak, aby bola chutná aj cenovo dostupná.
Mám rada tieto z DM alebo značky Podravka v krabičke.
Používam ich hlavne na omáčky na cestoviny alebo na mäso –na panvici opečiem mäso alebo tofu s čímkoľvek, zalejem passatou, pridám Lučinu alebo parmezán a skvelá, zdravá a rýchla omáčka je na svete. Bez toho, aby si musela používať zápražku, múku, veľké množstvo tuku a podobne.
Ak ma tlačí čas, rada si z passaty pripravím aj 5-minútovú paradajkovú polievku.
Tip č. 5 – Madeta syr na panvicu
Milujem vyprážaný syr, no nedávam si ho často. Ešte nikdy som nenašla adekvátnu náhradu, ktorá je vhodná aj chuťou, aj konzistenciou, aj nutričnými hodnotami a zložením.
Toto je pre mňa ako vynález roka. Syr si len opečiem na panvici z oboch strán, najradšej ho mám so šalátom alebo varenými zemiakmi. Namiesto majonézy si dám lyžicu gréckeho jogurtu s cesnakom a bylinkami podľa chuti.
Syr skvelo chutí aj vo vegetariánskom burgeri či sendviči z kvalitného chlebíka.
Tip č. 6 – Mrazené maliny v krabičke
Z mrazeného ovocia si kupujem už len tieto z Kauflandu – maliny i jahody. Chutia inak ako tie v plastových obaloch, nie sú zlepené, každý kúsok je krásne oddelený.
Najradšej ich používam do ovsenej kaše, ešte horúcej, a kaša vďaka nim hneď vychladne a dá sa jesť, to sa hodí hlavne pre ranných hladošov 😊. Tiež ich rada opečiem na panvici s troškou škorice, nakoniec pridám lyžičku medu a polejem tým tvaroh či jogurt.
Tip č. 7 – Tenké fazuľové struky z Lidlu
Už som skúsila asi všetky zelené fazuľky na trhu a na tieto nedám dopustiť. Sú rýchlo hotové, chrumkavé, plné chuti.
Pripravujem ich na pare, aby si zachovali čo najviac živín. Keď sú príjemne chrumkavé, pridám prelisovaný cesnak, lyžičku kvalitného oleja, hobliny parmezánu a neviem sa ich dojesť.
Majú veľa rastlinných bielkovín a vlákniny, sú naozaj hodnotnou potravinou, ktorú odporúčam zaradiť do vášho jedálnička.
Mne chutia ako samostatné jedlo, no skvelo sa hodia aj ako príloha k mäsu, rybe či grilovanému syru alebo tofu.
Tip č. 8 – Kaše Nomina
Ide o čistú zmes toho, čo kupujete. V obchodoch majú rôzne druhy, sú skvelé napríklad na prípravu kaše, zmes sa len zaleje vodou alebo mliekom, pridáte sladidlo, ovocie, prípadne tvaroh či jogurt na zvýšenie obsahu bielkovín.
Ideálne je jednotlivé druhy striedať, aby bola vaša strava čo najpestrejšia.
Ja ich rada používam aj do zeleninových placiek namiesto múky.
Tip č. 9 – Bonduelle Vapeur
Strukoviny pripravené na pare, plné vlákniny a rastlinných bielkovín, ideálne pre vegetariánov, vegánov aj ľudí s alergiou na BKM, ktorí potrebujú do svojej stravy doplniť bielkoviny.
Pripravené na priamu konzumáciu, stačí ich opláchnuť vodou. Sú síce drahšie, no chuťovo bezkonkurenčné. Ideálne vtedy, keď nestíhaš strukoviny namáčať a variť.
Používam ich do šalátov, k soté, tofu, do rizota, no aj do polievky. Majú naozaj široké využitie a dajú sa použiť v takmer každom slanom jedle. Najlepšie je jednotlivé druhy strukovín striedať.
Tip č. 10 – Lučina 😊
To by nebol článok odo mňa, keby tu nebola Lučina. 😄
Používam ju na chlebík, na tortilu, do omáčok, krémových polievok. V mojej kuchyni má naozaj všestranné využitie.
Verím, že si sa týmto článkom inšpirovala. Ak sa ti páči, napíš nám to do komentára a pripravím pre vás aj druhú časť.
Zakúp si u nás zvýhodnené ročné členstvo a my ti k nemu pribalíme aj našu inšpiratívnu kuchársku knihu, kde môžeš tieto potraviny využiť. Prečítaj si aké benefity na teba ako premium člena ešte čakajú.
Výživa a pomoc ľuďom s nadváhou je mojou profesiou už 8 rokov, no v prvom rade je práca s ľuďmi, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl mojou veľkou vášňou. Svoju prácu milujem tak, že som sa jej neprestala venovať ani po narodení môjho úžasného syna, práve naopak - je mojou ďalšou motiváciou. Vďaka nemu som začala pretvárať mnoho tradičných receptov na zdravšie verzie, preto si moje jedlá obľúbilo už mnoho slovenských rodín, ktorým záleží na tom, čo konzumujú. Som naozaj temperamentný a priamy človek, ktorý robí všetko naplno a s vášňou. Som naozaj vďačná za to, že sa môžem venovať práci, ktorá ma baví, napĺňa a pomáha meniť ľuďom (v niektorých prípadoch doslova) životy. Snažím sa byť svojim klientkam nielen najlepšou výživovou poradkyňou, akou viem - snažím sa ich aj pochopiť, podporiť a byť im oporou, ak to potrebujú. Mojou prioritou je odborné vypracovávanie individuálnych stravovacích plánov výlučne z dostupných potravín, individuálny prístup ku každej klientke a neobmedzená podpora. Každý jedálniček píšem ručne a zohľadňujem každý detail, aby som sa ženám, ktoré sa mi zverili do rúk, prispôsobila najviac ako viem. Je to moje poslanie a životná cesta. Som hrdá na každú premenu, každú ženu, ktorá sa rozhodne zmeniť svoj životný štýl. Milujem svoju prácu a robím všetko pre to, aby som pomohla zmeniť pohľad na stravovanie čo najväčšiemu počtu ľudí. Zatiaľ mám za sebou vyše 1 600 úspešných redukcií hmotnosti rôznych typov klientov. Som autorkou kníh To najlepšie pre tvoje supertelo a Moja štíhla príručka, ktoré nájdete na www.jedalnicky-obchod.sk Nájdete ma na facebooku ako jedalnicky.sk - Ivana Maheľová, na instagrame @jedalnicky.sk alebo na mojom webe www.jedalnicky.sk