Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vyprážaný syr zdravo? Áno! Brokolicový syr so zelerovými hranolkami

zelerové hranolky
V minulosti som  vyprážaný syr milovala. Okolnosti a zmena stravovania zapríčinili, že som ho zo svojho jedálneho lístka úplne vynechala. Našla som si však alternatívu, vďaka ktorej si aj takúto nezdravú pochúťku môžem dopriať a moje trávenie nepríde k žiadnej ujme. V prvom rade si kupujem kvalitný syr, ktorý neobsahuje žiadne zbytočné konzervanty. Podstatnejší fakt, v čom je môj recept zdravší, netkvie v samotnom syre, ale v jeho spôsobe prípravy. Syr nevyprážam, ale pečiem! Výsledok je rovnako chrumkavý, takže si na ňom zaručene pochutíš ;-). A aby ti k syru nechýbali hranolky, v mojom recepte nájdeš aj ich zdravšiu alternatívu pripravenú zo zeleru. Ideš sa so mnou pustiť do prípravy?

Doba prípravy: 80 min.

Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?

Na zelerové hranolky:

  • 1 väčší zeler

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • celú rascu na posypanie

  • 2 lyžice olivového oleja


Na brokolicový syr:

  • 1 ks menšej brokolice

  • 500 g syra do 30 % tuku

  • olej na vymastenie šálok

  • celozrnnú špaldovú strúhanku (ak nemáme, môžeme nahradiť napr. kukuričnou)


Na jogurtovú tatarku:

  • 250 g bieleho jogurtu

  • 1 červenú cibuľu

  • 2 kyslé uhorky

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • mleté čierne korenie


Ako budeme postupovať?

1. Zeler ošúpeme a nakrájame na hranolky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, posypeme rascou a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 35 - 40 minút, najlepšie s ventilátorom.
2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tvrdé časti odrežeme. Vložíme do hrnca s vodou a dáme variť. Keď je brokolica uvarená, vylejeme prebytočnú vodu cez sitko a necháme brokolicu odkvapkať a vychladnúť.
3. Do misy nastrúhame na jemnom strúhadle syr. Pridáme vychladnutú brokolicu, ktorú sme vidličkou roztlačili. Všetko spolu dôkladne premiešame.
4. Šálky dôkladne vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Polievkovou lyžicou plníme šálky zmesou syra a brokolice tak, že zmes popritláčame a vrch zasypeme opäť strúhankou.
5. Takto pripravené šálky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 45 minút.
6. Kým sa syr pečie, pripravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a najemno nastrúhanú uhorku. Ochutíme soľou a čiernym korením.
7. Keď je syr upečený do zlatista, vyberieme ho z rúry. Nožom uvoľníme kraje a vyklopíme na tanier. Pridáme hranolky, jogurtovú tatarku a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorické hodnotyTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 622 kJ
386 kcal
21 g19 g28 g4 g
 
brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami
 
brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami
 
zmes brokolice a syra
 
zmes brokolice a syra naplnena v salkach
 
brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami
 
brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami
 
brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami
Prajeme ti dobrú chuť!
 
Tento fantastický recept a mnoho ďalších nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
zdrave recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.