Cookies, ktoré voňajú jeseňou a sú vo vnútri príjemne mäkkučké, to sú presne tieto tekvicové "pumpkin spice" cookies! Ak máte radi skôr vláčne a jemné cookies než suchšie a chrumkavé, tento recept je pre vás ako stvorený. Ideálne sa hodia ako dezert k poobednej káve alebo čaju, ale aj ako chutný snack na doplnenie energie po náročnej túre či lyžovačke.
S kombináciou voňavých korenín a domáceho tekvicového pyré sú tieto cookies dokonalou jesennou pochúťkou.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 176 °C.
2
V menšej miske zmiešame biely trstinový cukor so zmesou korenín na posyp.
3
Na plytkom tanieri rozotrieme tekvicové pyré a priložíme naň papierovú utierku, aby sme odsali nadbytočnú vlhkosť. Opakujeme 3-4 krát, kým pyré nezostane husté a formovateľné. Tento krok je kľúčový pre dosiahnutie správnej konzistencie cookies.
4
V ďalšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a zmes korenín.
5
Zmäknuté maslo vyšľaháme s hnedým trstinovým cukrom do jemnej peny (cca 1-2 minúty na vyšších otáčkach).
6
K maslovej zmesi pridáme žĺtka a vanilku, šľaháme ďalších 1-2 minúty, až kým nevznikne nadýchaná konzistencia.
7
K maslovej zmesi primiešame vysušené tekvicové pyré a následne suché ingrediencie.
8
Zo vzniknutého cesta vytvarujeme guličky s priemerom 3-4 cm, ktoré obalíme v zmesi cukru a korenín. Ak sa cesto ťažšie tvaruje, vložíme ho na chvíľu do chladničky.
9
Guličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným odstupom. Cookies pečieme 12-14 minút, v závislosti od preferovanej konzistencie – či ich chcete úplne mäkké alebo mierne chrumkavé.
10
Po upečení necháme cookies odpočívať na plechu ešte 5 minút, potom ich preložíme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť (cca 15 minút).
TIP1: Pumpkin spice zmes si vieme vyrobiť doma tak, že zmiešame 5g mletého zázvoru, 21g mletej škorice, 3g mletého klinčeka, 4g mletého muškátového orieška, 2g mletého nového korenia a štipka mletého čierneho korenia. Odporúčam na toto mať váhu s takou menšou plôškou, ktorá váži na desatiny.
TIP2: Tekvicové pyré si ja osobne vždy pripravujem doma, nakoľko kupované býva redšie. Pripraviť si ho viete tak, že si umyjete a prepolíte hokkaido tekvicu, z ktorej následne vydlabete jadierka, zvnútra veľmi jemne poprášite soľou a dužinou nadol uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiete cca 40 - 50 minút na 190 stupňoch. Po upečení už stačí len pár minút nechať vychladnúť, lyžicou oddeliť vnútro od šupky a vydlabanú dužinu párkrát mixnúť tyčovým mixérom. Takéto tekvicové pyré môžete následne skladovať v zatvorenej nádobe v chaldničke aj niekoľko dní a využiť ho viete do koláčov, kaší, rizota a pod.
Prajeme sladkú a voňavú jeseň!
Ak hľadáš ďalšie zdravé a chutné recepty, ktoré podporia tvoju cestu k rovnováhe, pripoj sa k našej novej výzve 40 dní k Rovnováhe na Fitshakeri. Naučíš sa nielen variť zdravšie jedlá, ale aj ako nájsť rovnováhu medzi stravou, pohybom a starostlivosťou o seba.
Klikni na banner nižšie a pripoj sa k nám na tejto ceste k lepšiemu JA!
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot