Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Mäkučké Pumpkin Spice cookies: Jesenné pokušenie plné vône a chuti

40 min
24 kusov
pumpkin cookies

Potrebujeme: 

  • Na posyp:
  • 60 g BIO trstinového cukru (bieleho)
  • 1/2 lyžičky pumpkin spice zmesi korenín
  • --
  • na cookies:
  • 122 g tekvicového pyré
  • 219 g BIO pšeničnej hladkej múky
  • 1 lyžicu pumpkin spice zmesi korenín
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 168 g zmäknutého masla
  • 220 g prírodného (hnedého) trstinového cukru (príp. panela, jaggery)
  • 2 žĺtka (izbovej teploty)
  • 2 lyžičky mletej vanilky
pumpkin cookies

Cookies, ktoré voňajú jeseňou a sú vo vnútri príjemne mäkkučké, to sú presne tieto tekvicové "pumpkin spice" cookies! Ak máte radi skôr vláčne a jemné cookies než suchšie a chrumkavé, tento recept je pre vás ako stvorený. Ideálne sa hodia ako dezert k poobednej káve alebo čaju, ale aj ako chutný snack na doplnenie energie po náročnej túre či lyžovačke.

S kombináciou voňavých korenín a domáceho tekvicového pyré sú tieto cookies dokonalou jesennou pochúťkou.

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 176 °C.

2

V menšej miske zmiešame biely trstinový cukor so zmesou korenín na posyp.

3

Na plytkom tanieri rozotrieme tekvicové pyré a priložíme naň papierovú utierku, aby sme odsali nadbytočnú vlhkosť. Opakujeme 3-4 krát, kým pyré nezostane husté a formovateľné. Tento krok je kľúčový pre dosiahnutie správnej konzistencie cookies.

4

V ďalšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a zmes korenín.

5

Zmäknuté maslo vyšľaháme s hnedým trstinovým cukrom do jemnej peny (cca 1-2 minúty na vyšších otáčkach).

6

K maslovej zmesi pridáme žĺtka a vanilku, šľaháme ďalších 1-2 minúty, až kým nevznikne nadýchaná konzistencia.

7

K maslovej zmesi primiešame vysušené tekvicové pyré a následne suché ingrediencie.

8

Zo vzniknutého cesta vytvarujeme guličky s priemerom 3-4 cm, ktoré obalíme v zmesi cukru a korenín. Ak sa cesto ťažšie tvaruje, vložíme ho na chvíľu do chladničky.

9

Guličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným odstupom. Cookies pečieme 12-14 minút, v závislosti od preferovanej konzistencie – či ich chcete úplne mäkké alebo mierne chrumkavé.

10

Po upečení necháme cookies odpočívať na plechu ešte 5 minút, potom ich preložíme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť (cca 15 minút).

TIP1: Pumpkin spice zmes si vieme vyrobiť doma tak, že zmiešame 5g mletého zázvoru, 21g mletej škorice, 3g mletého klinčeka, 4g mletého muškátového orieška, 2g mletého nového korenia a štipka mletého čierneho korenia. Odporúčam na toto mať váhu s takou menšou plôškou, ktorá váži na desatiny.

TIP2: Tekvicové pyré si ja osobne vždy pripravujem doma, nakoľko kupované býva redšie. Pripraviť si ho viete tak, že si umyjete a prepolíte hokkaido tekvicu, z ktorej následne vydlabete jadierka, zvnútra veľmi jemne poprášite soľou a dužinou nadol uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiete cca 40 - 50 minút na 190 stupňoch. Po upečení už stačí len pár minút nechať vychladnúť, lyžicou oddeliť vnútro od šupky a vydlabanú dužinu párkrát mixnúť tyčovým mixérom. Takéto tekvicové pyré môžete následne skladovať v zatvorenej nádobe v chaldničke aj niekoľko dní a využiť ho viete do koláčov, kaší, rizota a pod.

jesenné cookies

Prajeme sladkú a voňavú jeseň!

Ak hľadáš ďalšie zdravé a chutné recepty, ktoré podporia tvoju cestu k rovnováhe, pripoj sa k našej novej výzve 40 dní k Rovnováhe na Fitshakeri. Naučíš sa nielen variť zdravšie jedlá, ale aj ako nájsť rovnováhu medzi stravou, pohybom a starostlivosťou o seba.

Klikni na banner nižšie a pripoj sa k nám na tejto ceste k lepšiemu JA!

Fitshaker výzva
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.