Upiekla si si domáci chlebík a nevieš čo naň? Nech sa páči. Rýchla a chutná paradajková pomazánka s olivami. Pokiaľ si vieš upiecť kváskový chlieb si šikulka. Pre tých, ktorý tento level v pečení chleba ešte nezvládajú, ponúkam recept na jednoduchý domáci chlieb, ktorý je do dvoch hodín na stole. Pokiaľ chcem vytvoriť slávnostnejšiu verziu chleba, pridám do cesta nakrájané sušené paradajky a olivy.
Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?
- 150 g feta syru (môžeš použiť aj kozí alebo iný mäkký syr)
- 6 ks čiernych olív
- 2 ks menších paradajok
- 1 pl olivového oleja
Ako na to?
1
Do hrnca dáme zovrieť vodu. Paradajkám nakrojíme šupku do kríža a vložíme ich do vriacej vody na 3 minúty.
2
Paradajky vyberieme, necháme trocha vychladnúť, ošúpeme šupu a nakrájame ich na menšie kúsky.
3
Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme paradajky a chvíľu ich dusíme.
4
Keď sú paradajky udusené, necháme ich vychladnúť.
5
Feta syr roztlačíme vidličkou v hlbšej nádobe.
6
Pridáme udusené paradajky a olivy.
7
Všetky suroviny rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú pomazánku.
8
Pomazánka je ideálna na domácom chlebíku s bohatou porciou zeleniny.
TIP: Pokiaľ použiješ feta syr, nátierku nesoľ, syr je dosť slaný.
Recept na jednoduchý domáci chlieb
Čo budeme potrebovať?
- 1 kg hladkej špaldovej múky
- 2 ks sušeného droždia (pre milovníčky kvásku cca 200 g kvásku)
- 4 pl olivového oleja
- 4 čl soli
- 750 ml vlažnej vody
- 4 čl rasce
- semienka podľa chuti
Ako na to?
1
Do misy vysypeme múku.
2
Pridáme droždie, olivový olej, soľ, rascu a semienka.
3
Pomaly prilievame vodu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto nesmie byť ani veľmi riedke, ani veľmi husté, preto prilievame vodu opatrne.
4
Cesto miesime tak, aby sme ho čo najviac prevzdušnili a dostali do neho čo najviac vzduchu.
5
Keď je cesto vypracované prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.
6
Pripravíme si plech, ktorý vytrieme olejom a vysypeme múkou.
7
Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte dobre premiesime a vytvoríme jeden veľký alebo dva menšie bochníky.
8
Takto pripravené bochníky preložíme na plech a vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 250 stupňov a pečieme 20 minút.
9
Po dvadsiatich minútach znížime teplotu v rúre na 180 stupňov a dopekáme ešte 45 minút.
10
Po upečení chlieb vyberieme z rúry a potrieme vodou.
POZNÁMKA: Chlebík na obrázku je pečený s droždím.
Poctivé a zdravé raňajky sú na stole. Dobrú chuť! :-)
Ďalšie raňajkové tipy nájdeš aj tu:
Nadýchané domáce žemličky s kurkumou
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.