Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
Na slaný koláč:
- 250 g kukuričnej krupice
- 1 plátok masla
- soľ
- 1 l vody
- olivový olej na opekanie
Na cibuľové čatní:
- 4 červené cibule
- 1 dcl kvalitného červeného vína
- 3 PL trstinového cukru
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- šťavu z polovice citrónu
Ako budeme postupovať?
1. V hrnci privedieme vodu do varu, pridáme soľ a kukuričnú krupicu, ktorú miešame, aby nám nevznikli hrudky. Keď sme krupicu vsypali do hrnca, pridáme maslo a miešame, kým kaša úplne nezhustne.
2. Keď je kaša uvarená, vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a dáme vychladnúť. (Ja som použila zapekaciu misu s rozmermi 27 x 21 cm. Ak použiješ väčší plech, polenta bude tenšia. Kým nám polenta vychladne, pripravíme si cibuľové čatní.
3. Cibuľu nakrájame na plátky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú posypeme trstinovým cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme červené víno a na miernej teplote cibuľu dusíme, kým nám z vína nevznikne sirupová konzistencia. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
4. Vychladnutú polentu nakrájame, opečieme z oboch strán na olivovom oleji a preložíme na tanier. Na takto pripravenú polentu navrstvíme cibuľové čatní, posypeme bylinkami a môžeme podávať.
Výživové hodnoty 1 porcie:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1 650 kj 395 kcal | 9 g | 64 g | 6 g |
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.