# 1: Domáci tvaroh s medvedím cesnakom
Čo budeme potrebovať na cca 300 g tvarohu?
- 3 litre plnotučného mlieka z farmárskeho obchodu, alebo automatu (nie krabicové)
- viazaničku medvedieho cesnaku, ktorá sa zmestí do hrsti
- morskú/himalájsku soľ na dochutenie
Ako budeme postupovať?
1
Mlieko vylejeme do hrnca a necháme skysnúť pri izbovej teplote 2 dni.
2
Keď je mlieko skysnuté, zohrejeme ho. Sledujeme, keď začína mlieko vrie a začne sa oddeľovať voda od mliečnej hmoty a hneď odstavíme zo zdroja tepla.
3
Na väčšiu misu alebo hrniec pripevníme bavlnenú utierku alebo plátno a pomaly lejeme tak, aby nám prebytočná voda pretekala cez utierku.
4
Keď všetko prelejeme, necháme tvaroh odkvapkať a vychladnúť.
5
Vychladnutý tvaroh preložíme do misky, ochutíme soľou a pridáme jemne nasekaný medvedí cesnak.
6
Premiešame a môžeme podávať.
Tip: Tvaroh si môžeš ochutiť podľa vlastnej fantázie. Ak sa ti ho nechce vyrábať, prípadne na to nemáš čas, kúp si kvalitný tvaroh v obchode.
Výživové hodnoty na 100 g
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
460 kJ 109 kcal | 2 g | 4 g | 18 g |
# 2: Cesnakové maslo s jogurtom
Čo budeme potrebovať?
- 200 g kvalitného masla
- 2 lyžice plnotučného bieleho jogurtu
- hrsť medvedieho cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1
Maslo necháme zmäknúť.
2
Vložíme ho do mixéra, pridáme 2 lyžice bieleho jogurtu a spolu vyšľaháme.
3
Medvedí cesnak nakrájame nadrobno a primiešame k maslu. Dochutíme soľou.
4
Takto pripravené maslo vložíme do mikroténového vrecka, vytvarujeme šulec a vložíme do chladničky stuhnúť.
5
Maslo môžeme použiť na natieranie chleba alebo na zjemnenie jedál.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2591 kJ 616 kcal | 67 g | 1 g | 0,8 g |
# 3: Bylinkovo- cesnakový dip
Čo budeme potrebovať?
- 150 ml olivového oleja
- 100 g medvedieho cesnaku
- hrsť čerstvých byliniek (napr. rozmarín, oregáno, tymián)
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1
Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme nahladko.
2
Takto pripravený dip môžeme použiť na chlieb, na ryby či na mäso.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2300 kJ 547 kcal | 59 g | 1 g | 0,3 g |
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.