Hrach. Zelené gulôčky zdravia. Alebo iným slovom zásobáreň energie a vitality. Sú skvelé pre všetkých aktívnych ľudí, pretože posilňujú nervy a podporujú tvorbu svaloviny. Áno, vieme...na ten čerstvý, sladučký, mladý hrášok si ešte pár mesiacov musíme počkať. Ale ak vyskúšaš tento receptík, nabitý hráškom a iných darov prírody, zaručene neoľutuješ. Ideálne na desiatu, olovrant, ako pred tréningové jedlo, alebo aj ako príloha k jedlu. Do chrumkania všetkým :-)
Čas prípravy: 100 minút
Čas prípravy: 100 minút
Čo potrebujeme na 16 ks?
- 250 g hrachu
- 2 - 3 bobkové lístky
- 2 mrkvy
- 2 vajíčka
- 2 lyžice tahini pasty/sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 2 - 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice Mahá korenia (alebo môžeme miesto neho pridať kari korenie, kto má rád pikantné – môže variť hrach s 1 - 2 čili papričkami)
- morskú/himalájsku soľ
- akékoľvek semienka – ja som použila ľanové, slnečnicové a tekvicové (dopredu namočené)
- pár lístkov šalvie
Ako budeme postupovať?
1. Hrach si dopredu namočíme. Vodu zlejeme, hrach ešte prepláchneme a dáme variť do novej vody s bobkovým listom (čili papričkami) a kto by chcel zvýšiť nutričnú hodnotu hrachových bochníčkov, môže si pridať k hrachu i cca 5 cm kúsok riasy (napr. kombu, alebo wakame). Pri tomto recepte som použila práve riasu Kombu. Ja osobne používam riasy pri varení strukovín, obilnín a niekedy i polievok.
2. Keď je hrach uvarený do mäkka, vyberieme bobkový list a zmixujeme hrach na kašu. Pridáme tahini pastu alebo sójovú omáčku, olivový olej, semienka, soľ, koreniny, nastrúhanú mrkvu a vajíčka a potrhané šalviové lístky.
3. Na plech si dáme papier na pečenie a formujeme malé bochníčky, ktoré si môžeme ešte posypať rôznymi semienkami. Cez leto nám bude stačiť slniečko, ktoré bochníčky trošku vysuší, ale ja som ich teraz dala do rúry na cca 20 min pri teplote 150 ̊C – tak, aby chytili takú kôrku. Zvrchu budú chrumkavé a vo vnútri mäkulinké :-).
Výživové hodnoty na 1 ks:
2. Keď je hrach uvarený do mäkka, vyberieme bobkový list a zmixujeme hrach na kašu. Pridáme tahini pastu alebo sójovú omáčku, olivový olej, semienka, soľ, koreniny, nastrúhanú mrkvu a vajíčka a potrhané šalviové lístky.
3. Na plech si dáme papier na pečenie a formujeme malé bochníčky, ktoré si môžeme ešte posypať rôznymi semienkami. Cez leto nám bude stačiť slniečko, ktoré bochníčky trošku vysuší, ale ja som ich teraz dala do rúry na cca 20 min pri teplote 150 ̊C – tak, aby chytili takú kôrku. Zvrchu budú chrumkavé a vo vnútri mäkulinké :-).
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
427 kJ 101 kcal | 3,5 g | 11,6 g | 5 g | 5 g |
Pár zaujímavostí na záver:
Kombu riasa je bohatá na kyselinu algínovú, ktorá je nestráviteľná a pôsobí ako prirodzený čistič čriev. Berie zo stien hrubého čreva usadeniny a jedy, ochraňuje pred vstrebávaním ťažkých kovov. Riasa celkovo priaznivo ovplyvňuje metabolizmus. V Japonsku sa používa ako liečebný prostriedok pri zápale hrubého čreva. Kombu je jedna z rias najbohatších na jód.
Wakame riasa sa v japonskej ľudovej medicíne používa na čistenie krvi, posilnenie krvného obehu a na odbúravanie cholesterolu z tepien, žíl a vlásočníc. Tiež sa používa na podporu imunitného systému. Zbavuje telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizuje krv (ako každý druh riasy). Pri pravidelnom používaní zlepšuje krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.
Dobrú chuť priatelia! :-)
Viac chutných inšpirácií nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Kombu riasa je bohatá na kyselinu algínovú, ktorá je nestráviteľná a pôsobí ako prirodzený čistič čriev. Berie zo stien hrubého čreva usadeniny a jedy, ochraňuje pred vstrebávaním ťažkých kovov. Riasa celkovo priaznivo ovplyvňuje metabolizmus. V Japonsku sa používa ako liečebný prostriedok pri zápale hrubého čreva. Kombu je jedna z rias najbohatších na jód.
Wakame riasa sa v japonskej ľudovej medicíne používa na čistenie krvi, posilnenie krvného obehu a na odbúravanie cholesterolu z tepien, žíl a vlásočníc. Tiež sa používa na podporu imunitného systému. Zbavuje telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizuje krv (ako každý druh riasy). Pri pravidelnom používaní zlepšuje krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.
Dobrú chuť priatelia! :-)
Viac chutných inšpirácií nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Vyskúšaj aj tieto hráškové recepty:
Hrachové placky ako famózna príloha k mäsu v omáčke: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka
Tip na zdravé raňajky, desiatu aj večeru: hráškovo-brokolicová nátierka
Blesková krémová hrášková polievka s mätou
Lucka Jurcova
Redaktor vo Fitshaker
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.