Čo budeme potrebovať na 12 guliek?
- 75 g pšena
- 100 g mandlí (z toho 25 g na obaľovanie)
- 100 g sušených marhúľ
- 1 lyžicu medu
Ako budeme postupovať?
1. Pšeno vysypeme do cedidla a premiešavame ho také 2 minúty pod horúcou vodou, aby sme predišli horkosti. V hrnci ho zalejeme 150 ml vody a dáme variť (po zovretí znížime plameň na minimum, a ak bude popri varení treba, pridáme viac vody).
2. Marhule pomixujeme na tuhú kašu. Pokiaľ neboli dostatočne mäkké, pomôže nám pridať 1 alebo 2 lyžice vody počas mixovania.
3. No a nakoniec 75 g mandlí, ktoré zomelieme na múku.
4. Zatiaľ by sme mali mať pšeno uvarené a môžme ho pridať spolu s marhuľami a mandľami do misky. Do tej pridáme med a rukami poriadne pomačkáme a premiešame.
5. Zvyšných 25 g rozdrvíme na menšie kúsky. Rukami vytvárame guľky priemeru 4 cm a postupne obaľujeme v rozdrvených mandliach. Dáme stuhnúť do chladničky a neskôr podávame. Guľky sú však dobré aj hneď po príprave :-).
Dobrý tip na záver: Namiesto sušených marhúľ môžeš použiť aj sezónne ovocie, ako hrušky alebo jablká. V tom prípade budeš potrebovať okolo 800 g ovocia, ktoré nakrájaš, nastrúhaš, vytlačíš všetku šťavu a použiješ iba vzniknuté pyré. Do hotovej zmesi so pšenom a mandľami pridáš ešte o 1-2 lyžice medu navyše, podľa chuti. Guľky však nebudú také tuhé ani po hodinách v chladničke, no chuťovo budú stále výborné.
Ďalšie rýchle receptíky na sladké dobroty:
Famózne Raffaello guľky. 5 minút a hotovo!
Super rýchle nepečené keksíky bez cukru
Najlepšie mrkvovníky z celozrnnej múky
Som foodblogerka, ktorá píše o láske k zdravému jedlu na www.jedzamiluj.sk. V tejto dobe má však pojem zdravé jedlo veľa interpretácií. Pre mňa to znamená variť hlavne z čerstvých a sezónnych surovín. Väčšinou používam slovenské produkty a výrobky, ktoré sa dajú ľahko zohnať a ktoré si my Slováci možno aj málo vážime a zbytočne hľadáme superpotraviny z opačného konca sveta. Snažím sa, aby aspoň 80 % mojej stravy pochádzalo z našej úrody. Ak ste na podobnej vlne ako ja, nechajte sa inšpirovať mojimi receptami. Budem sa tešiť na všetky vaše komentáre a otázky, na ktoré veľmi rada odpoviem.