Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 1 hrubší baklažán
- 1 cibuľu
- 1 cuketu
- 1 červenú papriku
- 1 strúčik cesnaku
- 10 ks čiernych olív
- 100 g mozzarelly
- olivový olej
- himalájsku soľ
- čierne korenie a ďalšie koreniny podľa chuti
- syr Grada Padano
Na barbecue omáčku:
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g cherry paradajok v pretlaku
- 1 malú chilli papričku
- 40 g kokosového cukru
- 1 PL Tamari omáčky
- 1 PL jablčného octu
- 1 PL hustého paradajkového pretlaku
- olivový olej
- himalájsku soľ
- čierne korenie
Ako budeme postupovať?
1. Baklažán nakrájame na cca 1,5 cm hrubé kolieska. Stred vyrežeme nožom tak, aby nám vznikol prázdny kruh.
2. Osolíme ho a chvíľu necháme odstáť. Zatiaľ si nakrájame cibuľu a orestujeme ju na rozohriatom oleji. Červenú papriku, cuketu, olivy a vnútro, čo sme vydlabali z baklažánu nakrájame na drobno a pridáme k cibuli.
3. Chvíľu restujeme, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme na kocky nakrájanú mozzarellu. Premiešame, osolíme a okoreníme.
4. Baklažán poutierame papierovou utierkou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prázdne kolieska naplníme pripravenou zmesou. Posypeme korením na syr a strúhaným syrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na cca 20 minút.
5. Kým sa nám baklažán pečie, pripravíme si omáčku. Cibuľu a cesnak nakrájame a opečieme spolu s chilli papričkou na panvici s rozohriatym olivovým olejom.
6. Pridáme cherry paradajky v pretlaku, kokosový cukor, Tamari, jablčný ocot a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou, čiernym korením a pomaly varíme 20 minút.
7. Nakoniec rozmixujeme dohladka na omáčku.
8. Keď je baklažán upečený, podávame s omáčkou a opečeným domácim chlebom alebo len s čerstvou zeleninou.
Výživové hodnoty 1 porcie bez prílohy:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1 681 kj 400 kcal | 22 g | 31 g | 16 g |
Ďalšie chutné zeleninové variácie:
Zapekané karfiolové misky so zeleninou
Zelerovo-mrkvový šalát s kozím syrom
Bulgur s baklažánom a paradajkami
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.