Ako naštartovať nový a zdravší život

Diéta sem, diéta tam, kolísanie váhy, návaly chutí, nájazdy do chladničky, hladovanie. Našli ste sa v tom? Aj ja by som sa…kedysi. Dnes sa riadim heslom: Tri krát rozmýšľaj, raz jedz! :-)
Samozrejme, nie jeden krát do dňa, práve naopak. Častejšie, ale zdravšie. Síce sa mi niektorí smejú, že ma vidia stále jesť, ale ja sa len usmejem a zdvihnem plecia hore a dole. Viem predsa, že robím pre svoje telo dobre. Keď si pýta, dám mu – s mierou a zdravo. Naše telo je ako dieťa – piští, kričí, reve, ale keď si nájdeš na neho tie správne páky, k spokojnosti mu stačí málo :-).

Hovorí sa, že začiatky sú ťažké. No čo sa týka zmeny v stravovaní, poznám dva: prirodzený, kedy má človek k zdravým potravinám jednoducho bližšie, alebo ten ťažší, kedy je k zmene donútený z viacerých hľadísk a musí si prejsť odriekaním a učením sa na nové chute. Ale čo je najtvrdší oriešok? Udržať si to! Nemalo by ísť len o zmenu v stravovaní, ale o zmenu životného štýlu. Sto ľudí, sto chutí a preto nebudem hovoriť, čo je správne, to ti napovie tvoje telo. Môžem sa ale podeliť o rady, ktoré Ti budú sprievodcom :-).

Na začiatku si sprav malú auto-analýzu:

1. Pozri sa na svoje telo – je zdravé? (choroby sú znakom nedostatočnej výživy)
2. Pozri sa na svoj jedálniček – sú v ňom zastúpené všetky živiny v dostatočnom množstve?

Ak si si odpovedal/a na prvé dva body a chceš pokračovať (samozrejme, že chceš :) ), prečítaj si ,,10 malých krôčikov k veľkému úspechu“:

  1. Začni pomaly – nevrhni sa hneď na veľké zmeny, tie majú väčšinou krátku trvácnosť.
  2. Zameň nezdravé za zdravšie – bielu múku za špaldovú, celozrnnú, ražnú a iné; bielu ryžu za ryžu natural; biely cukor za trstinový; klasickú čokoládu za 70 a viac percentnú; ochutené jogurty za biele (dochuť si ich sama); tavené syry za tvrdé; granko za surové kakao; rafinované oleje za panenské, obyčajnú soľ za morskú, príp. himalájsku…
  3. Čítaj obaly a zloženie potravín – na začiatku časovo náročná činnosť, ale rýchlo si nájdeš tie svoje výrobky (čím viac ,,éčok“, tým viac ide výrobcovi len o zárobok a nie čistotu a kvalitu výrobku).
  4. Vyhýbaj sa nákupom v supermarketoch – menšie obchodíky, prípadne stánky len s pár druhmi tovaru potrebujú oveľa viac stálych zákazníkov na to, aby prežili, tzn. nemôžu si dovoliť ponúkať nekvalitu a okrem toho, nenakúpiš kopec toho, čo vôbec nepotrebuješ.
  5. Dbaj na kvalitu a pôvod – nájdi si vo svojom okolí zdroje domácich potravín (vajíčka, mäsové a mliečne výrobky..).
  6. Rozmýšľaj – pred tým, než niečo zješ, daj si básnickú otázku: ,,Je táto potravina pre mňa výživná? Čo dodá môjmu telu?“ (nedávaj do seba ,,prázdne“ kalórie).
  7. Var si doma! – a to čo najviac, vyrábaj si vlastné produkty (napr. náš domáci nekysnutý chlebík) a vychovávaj k tomu aj svoje deti :-).
  8. Začni skúšať nové potraviny – možností je množstvo, stačí raz navštíviť BIO obchod a trošku sa porozprávať s pani predavačkou.
  9. Nájdi si to ,,svoje“ stravovanie – skúšaj rôzne spôsoby, recepty a počúvaj pritom svoje telo; to, čo vyhovuje iným, nemusí tebe a naopak.
  10. Nevráť sa k starým návykom – malé prehrešky z času na čas ti tvoje telo prepáči; samozrejme, pokiaľ sa vieš ovládať a nezješ namiesto jedného bonbóna celý sáčok :-)

Ak sa ti podarí zaviesť tieto zmeny do každodenného fungovania, môžeš si pogratulovať, si na správnej ceste k zdravšiemu telu a ako sa hovorí, v zdravom tele-zdravý duch. Dve muchy jednou ranou :-). Je prirodzené, že začiatočné odhodlanie časom trochu opadne a zvykneme poľaviť, ale zapamätaj si dve zásady – rozmýšľaj o tom, čo ješ a udržiavaj si hranice!

fitshaker-blog-ako-zit-zdravsi-zivot
Tak čo, pre ktorý tanier sa rozhodneš? :-)

Pzn. redakcia – Každá pravidelná činnosť (či už pozitívna alebo negatívna), ktorú opakujeme 30 dní, sa stane štandardnou súčasťou nášho života, od ktorej si už len ťažko budeme odvykať. Je len na Tebe, ktorú činnosť si vyberieš :-)
——–

andrea-valcekova-supportAutor článku: Andrea Valovičová – inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.

Andrea Valovičová

Inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.
Andrea Valovičová

Článok bol pridaný dňa 30/07/2014 a zaradený do kategórie: Všeobecné   |   Autor: Andrea Valovičová

Komentáre