Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravé letné menu: 3 x fitness recepty na grilovačku

grilovačka

Letné večery, ktoré stráviš so svojimi najbližšími sa zapíšu medzi najkrajšie spomienky z prázdnin. Veď, kto by nemiloval praskajúci ohník v ohnisku, vôňu grilovaného mäsa, pohľad na poletujúce svetlušky či smiech, ktorý sa ozýva z každej strany? Dokonca aj štípance od komárov, ktoré si nájdeme na tele na druhý deň ráno, majú zvláštnu letnú atmosféru :-). K takýmto večerom patrí i dobré jedlo a my ti ponúkame pár tipov, ktoré ťa možno inšpirujú a pripravíš z nich niečo dobré pre svojich blízkych.

1. Svieži letný drink bez alkoholu

Tento nápoj je osviežujúci, chutný a zaujímavý zároveň. Jeho príprava je tak jednoduchá, že do nej môžeš zapojiť i deti, ktorým mimochodom určite zachutí.

Čo budeme potrebovať na 1 drink?

  • 1 väčší pomaranč
  • 150 ml šťavy z ružového grepu
  • ľadové lesné pyré (drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, lesné jahôdky či černice vymixuj na hladké pyré a šup s ním do mrazničky)
  • mätu
  • pár kvapiek citrónu
  • vodu na zriedenie (ak sa nechceš z drinku veľmi nasýtiť)

Ako na to?

1

Príprava je úplne jednoduchá. Stačí zmiešať všetky ingrediencie v mixéri, či už v obyčajnom alebo v tom na smoothie, ozdobiť mätou a podávať.

2

Do drinku nemusíš pridávať ľad - o to, aby bol vychladený sa postará pyré.

13646773_660940210722101_619356647_o

2. Parádne domáce burgery

Ak je krásny teplý večer, je hriech nevyužiť ho napríklad na grilovanie. Zdravé hamburgery z domácich špaldových žemlí sú jedným z mnohých nápadov, ktorými môžeš nakŕmiť svojich hostí.

Čo budeme potrebovať na 8 ks stredne veľkých špaldových žemlí?

  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej múky
  • 1 PL soli
  • ½ droždia
  • trochu hnedého cukru
  • vlažnú vodu

Ako na to?

1

Droždie zmiešame s vodou a lyžičkou cukru. Pridáme trocha vlažnej vody tak, aby bolo droždie ponorené a dáme vykysnúť na teplé miesto.

2

Zmiešame si oba druhy múk so soľou a po vykysnutí prilejeme vykysnuté droždie. Do zmesi postupne prilievame vlažnú vodu a cesto miesime rukou, pokiaľ z neho nebude pekný bochníček. Po vymiesení si cesto musí odpočinúť a nakysnúť.

3

Rozdelíme ho na malé bochníčky do tvaru žemlí a na plechu necháme kysnúť asi 20 minút. Následne žemle pečieme 10 minút na 180°C a ďalších 15 minút na 140°C.

Čo budeme potrebovať na 8 ks burgrov?

  • upečené žemle
  • 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa (ideálne sviečkovicu)
  • kvalitný syr nakrájaný na plátky
  • zeleninu podľa chuti
  • listový šalát
  • červenú cibuľku
  • biely jogurt
  • mätu
  • citrón
  • himalájsku soľ
  • korenie

Ako na to?

1

Žemle sa nám pečú, je načase pripraviť mäsko. Namletú hovädziu sviečkovú osolíme a okoreníme čiernym korením a šup s ňou na gril asi na 7 minút z každej strany.

2

Na dressing si pripravíme biely jogurt, mätu, citrón a trošku soli. Do jogurtu primiešame na drobno posekanú mätu, pár kvapiek citróna a jemne posolíme.

3

Každý tvoj hamburger môže byť iný. Najlepšie bude, ak do mištičiek pripravíš nakrájanú zeleninu, červenú cibuľku a listový šalát a každý z hostí si svoj hamburger zostrojí sám.

burger
buger1

3. Citrónovo-makové muffiny

No a čo by to bolo za grilovačku bez sladkej bodky na záver? Osviežujúce citrónovo-makové muffinky potešia rovnako ako deti, tak i dospelých.

Čas prípravy: cca 40 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 170 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 110 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 3 vajíčka
  • 1 vanilkový lusk
  • 160 g kvalitného rozpusteného masla
  • kôru a šťavu z jedného bio citróna
  • 2 lyžice maku

Ako na to?

1

Postup je jednoduchý. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. V druhej miske zmiešame najprv vajíčka a cukor do penista a následne pridáme šťavu a kôru z citróna, vanilkový lusk a  rozpustené maslo. Ešte chvíľu miešame, pokiaľ sa všetko spojí.

2

Zľahka vmiešame sypkú zmes do mokrej a na záver pridáme mak. Plech na muffiny naplníme cestom a pečieme 20-25 minút na 180°C.

TIP: Muffinky sa dajú jesť hneď po upečení, no ak vydržíš, kým vychladnú, môžeš na ne pripraviť i skvelý tvarohový krém. Zmiešaj 250 g nízkotučného jemného tvarohu so šťavou z polovice citróna a 2 lyžičkami hnedého cukru a máš hotovo. Krémom ozdob muffinky, na vrch polož lístoček mäty a párty môže začať :-).

makove mafiny

Verím, že aj vďaka niektorému z týchto receptov sa tvoj letný večer s priateľmi zapíše medzi tie nezabudnuteľné. Príjemnú zábavu a dobrú chuť :-).

Tie najlepšie fit recepty z Fitshaker blogu nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

strava pri cvičení pre ženy
Fotka autora
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.