Zdravá sladkosť hotová za 15 minút: Tekvicovo – kokosový chia puding

Jeseň je obdobím šťastia, pokoja, nádherných farieb a krásnych vôní. Po teplom letnom období sa odrazu prikrývame dekou, varíme si teplý čaj a pálime voňavé sviečky. Ak miluješ toto ročné obdobie rovnako ako ja, zrejme obľubuješ aj jesenné experimentovanie v kuchyni. Práve jesenné potraviny nám spestria jedálniček a privodia ešte intenzívnejšiu atmosféru tohto krásneho ročného obdobia. Medzi potraviny jesene patrí aj obľúbená tekvica, ktorá svojou výraznou oranžovou farbou a špecifickou chuťou obohacuje nejedno teplé či studené jedlo. Ak si sa rozhodla, že si z tejto úžasnej a zdravej suroviny vykúzliš výživné raňajky či parádny dezert, prinášam ti recept na perfektný tekvicovo – kokosový puding z chia semienok. Perfektne ťa zasýti a pohladí všetky tvoje zmysly. Tak neváhaj a pusti sa do prípravy!

Doba prípravy: 15 minút

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 150-200 ml kokosového mlieka
  • 3 lyžice chia semienok
  • 3 lyžice tekvicového pyré*
  • 1 lyžicu javorového sirupu (príp. 1 lyžičku stévie)
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • ¼ lyžičky škorice
  • 1 lyžičku vanilkového prášku (voliteľné)
  • 2 lyžice kokosových lupienkov
  • orieškové maslo, sušené ovocie, kakao (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Ak nemáme tekvicové pyré, najprv si ho vyrobíme. Ak ho máme, preskočíme body č. 2-4. a pokračujeme bodom č.5.

2. Tekvicu hokkaido rozrežeme na štvrtiny a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Pečieme cca 20-30 minút pri 190 °C.

4. Keď tekvica vychladne, zbavíme ju šupky a rozmixujeme ponorným mixérom do kašovitej konzistencie.

5. V miske zmiešame chia semienka s kokosovým mliekom a pridáme tekvicové pyré, ľubovoľné sladidlo, perníkové korenie, škoricu a vanilkový prášok.

6. Všetko poriadne premiešame, až pokým sa chia semienka pekne spoja s ostatnými ingredienciami.

7. Necháme odstáť približne 5-10 minút a zatiaľ si na suchej panvici zľahka opražíme kokosové lupienky dozlatista.

8. Po tom, ako chia semienka absorbujú tekutinu a puding krásne zhustne, prelejeme celú zmes do obľúbenej misky či pohárika a posypeme kokosovými lupienkami.

 

TIP: Fantázii sa medze nekladú, a preto môžeš puding ozdobiť podľa toho, čo máš rada – môžeš ho pokvapkať kokosovým olejom či javorovým sirupom, dochutiť mandľovým maslom, kakaom alebo sušeným ovocím.

TIP č.2: Tekvicového pyré sa neboj urobiť viac. Je to fantastická pochúťky do ovsených kaší, koláčov, nápojov či príloh. ;-)

hokkaido recept

 

tekvicový puding

Kombinácia tekvice a kokosu vytvorí príjemnú chuť a ešte väčšiu radosť z jesene. Chia puding môžeš pripraviť ako skvelý dezert za nedeľným obedom, večer pred spaním ako prípravu na raňajky, alebo len tak, keď máš chuť na sladké a chceš svojmu telu dopriať to najlepšie.

Prajem ti dobrú chuť a krásnu jeseň! :-)

 

Fantastické dezerty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

Pozri aj tieto jesenné recepty:

14 receptov z tekvice

Bezlepkový pohánkový koláč s hruškami

Skvelé zapekané jablkové palacinky

Dominika Pócsová

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.
Dominika Pócsová

Článok bol pridaný dňa 14/10/2017 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRaňajkové kaše a pudingyRaňajkyRecepty   |   Autor: Dominika Pócsová

Komentáre