Nadýchaný pohánkový koláč s hruškami, úplne bez lepku!

Niet tradičnejšieho jesenného ovocia ako sú hrušky. A preto som pre teba pripravila práve tento hruškový koláč, ktorým môžeš s láskou vítať jeseň. Je nadýchaný ako perinka, pod ktorú sa počas týchto sychravých dní často schovávame. Pokiaľ do neho pridáš i mletú škoricu, zahreje ťa i bez periny. A ešte jedna dobrá správa na záver. Vhodný je i pre celiatikov, pretože sa skladá len z pohánkovej múky.

Doba prípravy: cca 40-45 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 4 vajíčka
  • 120 g jemne namletého trstinového cukru
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml roztopeného kokosového oleja
  • 160 g pohánkovej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 50 g kvalitného kakaa
  • 2 lyžice kvalitného masla na vymazanie formy
  • 5 lyžíc strúhaného kokosu na vysypanie formy
  • 4 stredne veľké hrušky
  • 2 lyžice kvalitného medu (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Žĺtka s cukrom vymiešame dopenista.

2. Postupne prilievame striedavo vodu a olej.

3. Po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.

4. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Ak máme radi sladšie koláče, môžeme do cesta primiešať zľahka med.

5. Vylejeme do formy o priemere 25 cm, ktorú sme predtým vymazali maslom a vysypali strúhaným kokosom.

6. Na vrch poukladáme umyté a na kocky nakrájané hrušky.

7. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165°C po dobu 30 až 35 minút. Ak nemáme teplovzdušnú rúru, odporúčame piecť tradične pri 180°C.

 

TIP: Ak nedáme med do cesta, môžeme ním pokvapkať upečený kúsok koláča pri servírovaní.

priprav si hruskovy kolac

 

hruskovy kolac

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Fantastické recepty nielen na jesenné fitness koláčiky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Hrušku nájdeš aj v týchto receptoch:

Bezlepkový obrátený hruškovo-makový koláč

Krehký orechovo-hruškový koláč

Bezmúkový čokoládovo-hruškový fit koláč

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 13/10/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre