Zdravá desiata aj pohostenie: bezlepkové nadýchané muffiny so zakysankou a hruškami

Muffiny sú favoritom medzi sladkými múčnikmi u mnohých z nás. Čo tak si ich pripraviť v novej verzii a navyše bez lepku? Moje hruškové muffiny ťa prekvapia tým, ako sú veľmi nadýchané a tak vláčne zároveň. Pochutí si na nich celá rodinka.

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 2 vajíčka
  • ¾ hrnčeka trstinového cukru
  • 1/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 hrnček zakysanky
  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky (napr. pohánkovej)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku rumu (voliteľné)
  • 1 lyžičku šťavy z citróna
  • 2 stredne veľké hrušky

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka a cukor vyšľaháme dopenista, potom pridáme olej a zakysanku.

2. Múku zmiešanú s kypriacim práškom, škoricou a soľou postupne pridávame do tekutej zmesi.

3. Pridáme trošku rumu a citrónovej šťavy. Nakoniec do cesta pridáme očistené a na kocky nakrájané hrušky.

4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu cca 25 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
803 kJ

192 kcal

5,5 g 32 g 4 g 1 g

bezlepkové muffiny

 

zdravé muffiny

 

hruškové muffiny

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Skvelé recepty nielen na muffiny nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Urob si aj tieto koláče s hruškami:

Tvarohové košíčky s horúcimi hruškami – tip na rýchly dezert

Arašidový koláč s hruškami, na ktorý stačí 30 minút

Bezlepkový kakaový koláč s hruškami

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 16/11/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre