Výborný koláč s ricottou, lesným ovocím a chrumkavou ovsenou posýpkou

Vláčny, chrumkavý, tak akurát kyselkavý. Tá chuť dostala celú moju rodinu a verím, že ulahodí aj tej tvojej, alebo návšteve, priateľom, komukoľvek, pre koho sa rozhodneš piecť túto pochúťku. Je veľmi jednoduchá na prípravu, tak poďme sa do toho pustiť!

Doba prípravy: 25 – 30 min. príprava + 55 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na cesto:

  • 115 g kvalitného masla/kokosového oleja (maslo vyberieme z chladničky 30 min pred použitím) + na vymastenie formy
  • 1 vajíčko
  • 65 g kokosového cukru
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ vanilkového struku
  • 30 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 225 g špaldovej múky

Na plnku:

  • 340 g ricotty
  • 3 vajíčka
  • 100 g kokosového cukru
  • ½ vanilkového struku
  • 20 g bio kukuričného škrobu
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 150 g lesného ovocia (čerstvé alebo mrazené)

Na posýpku:

  • 40 g najemno pomletých ovsených vločiek
  • 3 lyžice kokosového oleja/roztopeného kvalitného masla
  • kokosový cukor/domáci med na dosladenie – voliteľné

Ako budeme postupovať?

1. Začneme tým, že si vymastíme okrúhlu formu o priemere 25 cm maslom a predhrejeme rúru na 190°C.

2. Vo veľkej miske vyšľaháme metličkami vajíčko s kokosovým cukrom, pridáme maslo a nakoniec aj soľ, vanilkový struk, mlieko a na záver múku.

3. Mixujeme, pokým sa suroviny neprepoja a nevznikne pomerne lepkavá hmota.

4. Zmes rukami popritláčame na dno formy, ak sa cesto lepí na prsty, tak si ich jemne posypeme múkou.

5. Nakoniec použijem vidličku a poprepichujeme cesto po celej dĺžke.

6. Do druhej misky pridáme všetky ingrediencie na plnku okrem lesného ovocia.

7. Všetko spolu dôkladne pomixujeme s metličkovým mixérom. Zmes vylejeme na už pripravené cesto.

8. Potom navrch rovnomerne poukladáme lesné ovocie.

9. Ostáva posledná vrstva, posýpka. V miske zmiešame vločky s kokosovým olejom a túto zmes pomedzi prsty nadrobíme navrch koláča.

10. Koláčik môžeme dať piecť na 50-55 minút, resp. pokiaľ nebudú okraje zlatisté a plnka stuhnutá.

11. Predtým, ako koláč vyberieme z formy, necháme ho vychladnúť. A ak z neho ostane, skladujeme v chladničke. ;-)

 

Tip: Ricottu môžeme nahradiť aj napr. syrom Lučina, ale treba rátať s tým, že koláč bude mať vyššiu kalorickú hodnotu.

vyborny kolac

Tak pekné maškrtenie!

 

Nezabudni, že ak nechceš priberať, mala by si mať ustriehnutý denný kalorický príjem aj výdaj. Preto si okrem koláčika dopraj v daný deň aj dlhšiu prechádzku, choď si zabehať, zaplávať, a korčule, alebo si zacvič. S tým posledným ti radi pomôžeme. Buď si vyber program, ktorý je tvojmu srdcu blízky, alebo sa zapoj do Výzvy do plaviek 2019, kde na teba čaká vhodne rozvrhnutý harmonogram cvičení tak, aby si sa aj spaľovala tuky, aj formovala svaly, aj dopriala svojmu telu kvalitný strečing. 

chudnutie

 

A čo si môžeš dopriať nabudúce?

Tvarohový cheesecake s čučoriedkami, kde v 1 kúsku je slušné množstvo bielkovín

Tvarohové muffiny bez cukru s horúcimi hruškami: perfektný dezert hotový do 25 minút

Špaldová galetka s ricottou a malinami: tip na jednoduchý koláčik aj pre návštevy

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 01/05/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre