Voňavý domáci špaldový chlieb s bazovými kvetmi
Nedáš dopustiť na domáce pečivo? A čo takto dnes vyskúšať niečo nové? Trošku som v kuchyni experimentovala s bazovými sirupom. Skúsila som ho pridať do pečenie domáceho chlebíka a vznikla z toho táto dobrota. Na raňajky stačí natrieť nejakým dobrým domácim džemom a dať si k nemu napríklad šálku teplého čaju. Mňam!
Doba prípravy: 20 minút
Kysnutie: 60 minút
Pečenie: 40 minút
Čo budeme potrebovať?
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 20 g čerstvého bio droždia
- 250 ml mandľového alebo ovseného mlieka
- 2 lyžice bio bazového sirupu
- 1 vajíčko
- 30 g ghee masla
- morskú/himalájsku soľ podľa chuti
- 2 lyžice sušených bazových kvetov
Ako budeme postupovať?
1. Do veľkej misky preosejeme múku a do stredu urobíme jamku.
2. Droždie zmiešame s 3 lyžicami mlieka a sirupom a necháme aspoň 15 minút bokom, aby sa vytvoril kvások.
3. Do múky dáme zvyšné mlieko, vajíčko, maslo, soľ a sušené kvety.
4. Pridáme kvások a vypracujeme hladké a kompaktné cesto.
5. Vytvoríme bochník a necháme 45 minút kysnúť.
6. Chlebík dáme do ľubovoľnej formy na chlebík a pečieme 40 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.
7. Hotový chlebík necháme po upečení vychladnúť na mriežke.
Maj krásny deň napr. aj pri krajci tohto voňavého chlebíka! :-)
Viac chutných výživných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Aj toto raňajkové pečivo by ťa mohlo zaujať:
Tip na zdravé raňajky aj pre deti od 1 roka: Mrkvovo-banánový chlieb bez cukru
Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru
Tip na zdravé raňajky aj pre deti: čoko-cuketový chlieb
- Ingrid: „Keď mi hrozili druhou operáciou chrbtice, zaťala som sa a povedala si, že sa nedám tak ľahko.“ - 12. januára 2021
- Valika (- 24 kg): „Už mi netreba veľkosť L/XL, ale S.“ - 5. januára 2021
- Skvelý tapiokový puding s malinami: tip na jednoduchý dezert - 2. januára 2021
Článok bol pridaný dňa 08/04/2020 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéPečivoRaňajkyRecepty | Autor: Veronika Kašická