Voňavý domáci špaldový chlieb s bazovými kvetmi

Nedáš dopustiť na domáce pečivo? A čo takto dnes vyskúšať niečo nové? Trošku som v kuchyni experimentovala s bazovými sirupom. Skúsila som ho pridať do pečenie domáceho chlebíka a vznikla z toho táto dobrota. Na raňajky stačí natrieť nejakým dobrým domácim džemom a dať si k nemu napríklad šálku teplého čaju. Mňam!

Doba prípravy: 20 minút

Kysnutie: 60 minút

Pečenie: 40 minút

 

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého bio droždia
  • 250 ml mandľového alebo ovseného mlieka
  • 2 lyžice bio bazového sirupu
  • 1 vajíčko
  • 30 g ghee masla
  • morskú/himalájsku soľ podľa chuti
  • 2 lyžice sušených bazových kvetov

Ako budeme postupovať?

1. Do veľkej misky preosejeme múku a do stredu urobíme jamku.

2. Droždie zmiešame s 3 lyžicami mlieka a sirupom a necháme aspoň 15 minút bokom, aby sa vytvoril kvások.

3. Do múky dáme zvyšné mlieko, vajíčko, maslo, soľ a sušené kvety.

4. Pridáme kvások a vypracujeme hladké a kompaktné cesto.

5. Vytvoríme bochník a necháme 45 minút kysnúť.

6. Chlebík dáme do ľubovoľnej formy na chlebík a pečieme 40 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.

7. Hotový chlebík necháme po upečení vychladnúť na mriežke.

vonavy domaci chlieb

Maj krásny deň napr. aj pri krajci tohto voňavého chlebíka! :-)

 

Viac chutných výživných receptov nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Aj toto raňajkové pečivo by ťa mohlo zaujať:

Tip na zdravé raňajky aj pre deti od 1 roka: Mrkvovo-banánový chlieb bez cukru

Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru

Tip na zdravé raňajky aj pre deti: čoko-cuketový chlieb

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 08/04/2020 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre