Uhorka v hlavnej úlohe! 2x fantastické pomazánky

Uhorka, letný spoločník k raňajkám, obedu aj k večeri. Špajza sa plní zaváraninami, návštevy dostávajú uhorkové výslužky. Čerstvé uhorky sú super, keď ich však jeme každý deň, zažiada sa nám zmena. Rozhodla som sa preto navliecť uhorkám nové šaty, v podobe uhorkovej pomazánky. Priznám sa, doteraz som s uhorkovou pomazánkou nemala žiadne skúsenosti. Výsledok ma však milo prekvapil. Veď posúď sama. ;-)

Syrovo-uhorková pomazánka

Doba prípravy: 10 min.

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 1 väčšiu uhorku (cca 150 g – 1/2 zo šalátovej)
  • 150 g ementálu
  • 180 g cottage syr
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme nátierku pre deti)
  • mletú červenú papriku,
  • sušenú pažítku

Ako budeme postupovať?

1. Uhorku nakrájame na malé kocky (alebo nastrúhame) a syr nastrúhame najemno.

2. Všetky suroviny zmiešame dohromady, ochutíme korením a podávame s čerstvým pečivom alebo s hriankami.

 

TIP: Nátierka je vhodná aj pre deti od 1,5 roka, ak nepoužijeme mleté čierne korenie.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
549 kJ

130 kcal

8 g 2 g 11 g 0,5 g

 

Tuniakovo-uhorková pomazánka

Čo budeme potrebovať?

  • 180 g cottage syr
  • 1 väčšiu uhorku
  • 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
  • mleté čierne korenie
  • mletú červenú papriku
  • sušenú pažítku
  • štipku morskej/himalájskej soli

Ako budeme postupovať?

1. Uhorku nakrájame na menšie kocky. Tuniaka z konzervy scedíme, aby sme v pomazánke nemali jeho šťavu.

2. Všetky suroviny zmiešame dohromady, okoreníme a podávame s čerstvým pečivom alebo k hriankam.

uhorky

 

uhorkova pomazanka

 

uhorka recept

 

pomazanka

Dopraj si aj ty nabudúce toto letné uhorkové osvieženie. :-)

 

Ďalšie super recepty nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Máš rada pomazánky? Pozri aj naše ďalšie recepty:

3x skvelé nátierky pre hostí

Hrachová nátierka

Papriková nátierka

 

 

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 24/07/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataNátierkyNízkokalorickéOstatnéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre