Tvarohovo-kakaová roláda s banánom: tip na zdravé pečenie nielen na Veľkú noc

Každá gazdinka mi dá určite za pravdu, že vždy sa nájde priestor na vyskúšanie nového dobrého koláčika. Navyše, je vysoká pravdepodobnosť, že kakaovým koláčom sa zavďačíš takmer každému. Tak si priprav nákupný zoznam, nachystaj ingrediencie, navleč zásteru a poď sa pustiť do pečenia. ;-)

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na cesto na roládu:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 3-4 lyžíc pohánkovej múky
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 a 1/2 lyžice bio kakaa

Na plnku:

  • domáci džem na potretie (voliteľné)
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 2 stredne veľké banány

Na vrch:

  • 100 g horkej čokolády na varenie
  • 100 g strúhaného kokosu

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme cesto. Bielka vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme.

2. Potom pridáme po jednom žĺtky. Múku zmiešanú so sódou bikarbónou a kakaom po lyžiciach primiešavame do cesta.

3. Plech vystelieme papierom na pečenie, na to nalejeme cesto na roládu.

4. Dáme piecť vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu 15 – 20 minút.

5. Keď je cesto na roládu upečené, vytiaheme ho von aj s papierom na pečenie zrolujeme a položíme na neho vlhkú utierku.

6. Necháme asi 15 minút takto ležať, potom utierku dáme nabok a cesto krásne zrolujeme naspäť, tentoraz bez papiera na pečenie (takto to pôjde jednoduchšie).

7. Natrieme džemom, tvarohom (môžeme si ho dosladiť aj lyžičkou medu).

8. Na kraj rolády poukladáme dva banány, zrolujeme a polejeme roztopenou čokoládou a posypeme strúhaným kokosom.

 

Tip: Horkú čokoládu na varenie rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme 1 lyžičku kvalitného masla a cca 1 dl kvalitného mlieka. Poleva bude tak krásne lesklá a bude lepšie držať.

roláda recept

 

kakaová roláda

Prajem ti dobrú chuť!

 

Množstvo skvelých receptov aj na zdravé pečenie napr. aj na Veľkú noc, nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

fit recepty

 

Na Veľkú noc môžeš upiecť aj:

Fitness krtinec: skvelá pre všetkých fitness nadšencov

Orechovo-mrkvovú tortu bez lepku

Špaldové šišky, ktoré netreba vyprážať

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 13/04/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataFitness dezertyReceptyVegetariánskeVeľkonočnéVianočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre