
Kto by nepoznal bratislavské rožky plné orieškov, či maku? Pečivo, ktoré nájdeme na stoloch mnohých rodín, najmä v čase Vianoc. Že ty môžeš o takýchto dobrotách akurát snívať, pretože chudneš?
Myslela som aj na teba, a preto som starý recept oprášila a trošku inovovala. Nechaj si chutnať. 😊
Ako na to?
1
Do vlažného mlieka si dáme lyžičku cukru a droždie a počkáme, kým vznikne kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, zmäknuté maslo, mlieko a nakoniec kvások. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať na teplom mieste.
2
Zatiaľ si pripravíme plnku. V hrnci zahrejeme mlieko (najskôr nalej menej mlieka, uvidíš ako bude plnka hustnúť), pridáme cukor a mleté orechy a miešame, kým plnka nezhustne. Necháme vychladnúť.
3
Odležané cesto opäť premiesime a rozdelíme na cca 30 gramové kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky. Tie rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Zo studenej plnky tvarujeme valčeky, ktoré položíme do stredu rozvaľkaného cesta.
4
Valčeky potom rovnomerne cestom obalíme tak, aby spoj cesta bol na spodnej časti. Z takto pripraveného cesta tvarujeme rožteky.
5
Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 12 minút pri teplote 200 °C.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
221.34 kcal
929.66 kJ
T:
13 g
B:
4 g
S:
20 g
Prajem vynikajúcu chuť! 😊
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.


