Doba prípravy: 60 min.
Čo budeme potrebovať na 12 kusov?
- 250 g uvarenej červenej fazule
- 5 vajíčok
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (s min. 70% podielom kakaa)
- 70 g kvalitného masla
- 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
- 2 čokoládové BIO pudingy
- 12 g kypriaceho prášku z vínneho kameňa
Na ozdobenie:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 BIO vanilkový cukor
- 250 g čerstvých jahôd alebo iného ovocia
Forma na pečenie:
- 1 veľká silikónová formu v tvare srdca a 4 malé formy v tvare srdca
TIP na pečenie: Pokiaľ takúto formu nemáš, môžeš použiť klasickú tortovú formu, ktorú pred pečením odporúčam vytrieť olejom a vysypať špaldovou múkou. Ak chceš zachovať bezlepkovú verziu, použi na vysypanie bezlepkový druh múky. Treba však rátať s tým, že koláč bude vyšší. Záleží na tom, aký priemer tortovej formy použiješ. Poprípade môžeš použiť aj košíčky na muffiny.
Ako budeme postupovať?
2. Uvarenú fazuľu vložíme do mixéra, pridáme 2 vajcia a rozmixujeme na hladko.
3. Do hrnca nalejeme vodu, na vrch položíme misku, do ktorej nalámeme horkú čokoládu. Pridáme maslo a spolu s čokoládou necháme nad parou roztopiť, občas premiešame.
4. V mise vyšľaháme 3 vajcia s trstinovým cukrom do peny. Pridáme čokoládové pudingy, opäť spolu premiešame.
5. K takto pripravenej zmesi pridáme vymixovanú fazuľu, roztopenú čokoládu a kypriaci prášok. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy.
6. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov cca 25-30 minút. Pokiaľ budeme piecť koláč v malých formách, doba pečenia sa skráti.
7. Kým sa koláč pečie, v mise rozmixujeme tvaroh s vanilkovým cukrom.
8. Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.
9. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
10. Ozdobíme tvarohom a jahodami podľa fantázie.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 160 kJ 276 kcal | 15 g | 24 g | 10 g | 3 g |
Tento recept a mnoho ďalších (nielen na zdravé sladkosti) nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Ďalšie chutné a zdravé recepty na čokoládového Valentína:
Fantastický gaštanovo-čokoládový cheesecake
Hriešne dobrý čokoládovo-banánový zákusok bez múky
Zdravá čoko-tvaroh tortička bez múky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.