Tip na obed plný bielkovín: hovädzie karbonátky plnené mozzarellou
Je pravda, že s konzumáciou hovädzieho mäsa to netreba preháňať. Ani my ťa nelákame, aby si ho mala príliš často. No netreba na ňho úplne zabudnúť, nakoľko je bohatým zdrojom železa, ktoré má pre náš organizmus množstvo benefitov. Oproti bravčovému mäsu, (z ktorého sa bežne robia karbonátky), obsahuje hovädzie menej tuku. Do tohto receptu som ho skombinovala s mozzarellou, aby karbonátky chutili lepšie. Vyskúšaš?
Doba prípravy: cca 50 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 100 g ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použijeme pohánkové)
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajíčko
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- oregano
- 125 g mozzarelly
- kvalitný olej na potretie plechu (môže byť aj bio slnečnicový, príp. repkový či olivový)
Ako budeme postupovať?
1. Mleté mäso vložíme do misy.
2. Ovsené vločky vložíme do mixéra a rozmixujeme najemno.
3. K mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajíčko, soľ, čierne korenie, oregano a 3 lyžice rozmixovaných ovsených vločiek.
4. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a necháme odstáť cca 10 minút.
5. Mozzarellu nakrájame na menšie kúsky.
6. Z mäsovej zmesi robíme placky. Do každej vždy do stredu vložíme kúsok mozzarely a obalíme zmesou tak, aby mozzarelu nebola vidieť.
7. Každú karbonátku obalíme v rozmixovaných ovsených vločkách, ktoré zostali.
8. Do trúby vložíme plech, ktorý sme potreli olejom a necháme rozohriať na 200°C.
9. Keď je trúba a plech rozohriaty, poukladáme karbonátky a pečieme cca 20 minút z každej strany.
10. Po upečení vyberieme a podávame s varenými zemiakmi s pažítkou a šalátom.
Výživové hodnoty na 1 porciu bez prílohy:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 675 kJ
398 kcal |
20 g | 14 g | 38 g | 1,5 g |
Dobrú chuť! :-)
Množstvo ďalších mäsových aj nemäsových receptov, ale aj recepty na raňajky, polievky či napr. zdravé sladkosti nájdeš v našich knihách:
Ak chceš vyskúšať iný recept s hovädzím mäsom, pozri sem:
Tip na nedeľný obed: pomaly dusené hovädzie mäso so zelerovo-zemiakovou kašou
Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou
Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 16/04/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka | Autor: Júlia Rašlová