Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na nedeľný obed: pomaly dusené hovädzie mäso so zelerovo-zemiakovou kašou

Rozmýšľaš, čo pripravíš v nedeľu na obed? Mám riešenie, chutný obed, ktorý si zamilujú všetci mäsožravci a milovníci poctivých obedov. Pomaly dusené hovädzie mäso so zemiakovo-zelerovou kašou môže byť aj tvoja voľba. ;-)

Doba prípravy: 1,5 h

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?


  • 1 lyžicu oleja (napr. olivového)

  • 1 cibuľu

  • 1 mrkvu

  • 1 petržlen

  • 1 zeler

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie podľa potreby (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 500 g kvalitného hovädzieho zadného (ak robíme recept pre deti, použijeme radšej teľacie)

  • 1,5-2 l vývaru

  • 500 g zemiakov

  • 150 g kvalitného masla


Ako budeme postupovať?

1. Do hrnca dáme trocha oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu.
2. Mrkvu, petržlen, a ¼ zeleru nakrájame na kocky a pridáme k cibuli.
3. Pridáme soľ, korenie a všetko spolu premiešame.
4. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Pridáme k zelenine.
5. Keď sa mäsko zatiahne, prilejeme vývar do výšky do cca polovice mäsa. Mäso sa musí dusiť, nie plávať.
6. Priebežne ho kontrolujeme a pridávame vývar podľa potreby, kým nebude mäso mäkké.
7. Zvyšný zeler spolu so zemiakmi nakrájanými na kocky dáme variť do osolenej vody.
8. Keď zmäknú, rozmixujeme ich na pyré a dochutíme soľou a troškou masla.
9. Hotové mäso vyberieme zo zeleniny a omáčku rozmixujeme. Mäso pridáme naspäť.
10. Mäso servírujeme poliate šťavou spolu so zemiakovo-zelerovým pyré.
dusené hovädzie mäso
K takémuto obedu sa hodia napr. domáce zavárané uhorky, prípadne zeleninový šalát. Dobrú chuť!
Chutné jedlá z mäsa, ale aj množstvo receptov na raňajky, bezmäsité jedlá či rôzne koláče nájdeš v našich knihách:
zdravé recepty
 
Ďalšie recepty z hovädzieho mäsa, ktoré môžeš vyskúšať:
Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou
Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín
Hrachové placky ako famózna príloha k mäsu v omáčke: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka
Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou: obed plný bielkovín
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.