Tip na nedeľný obed: pomaly dusené hovädzie mäso so zelerovo-zemiakovou kašou

Rozmýšľaš, čo pripravíš v nedeľu na obed? Mám riešenie, chutný obed, ktorý si zamilujú všetci mäsožravci a milovníci poctivých obedov. Pomaly dusené hovädzie mäso so zemiakovo-zelerovou kašou môže byť aj tvoja voľba. ;-)

Doba prípravy: 1,5 h

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?

  • 1 lyžicu oleja (napr. olivového)
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie podľa potreby (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 500 g kvalitného hovädzieho zadného (ak robíme recept pre deti, použijeme radšej teľacie)
  • 1,5-2 l vývaru
  • 500 g zemiakov
  • 150 g kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Do hrnca dáme trocha oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu.

2. Mrkvu, petržlen, a ¼ zeleru nakrájame na kocky a pridáme k cibuli.

3. Pridáme soľ, korenie a všetko spolu premiešame.

4. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Pridáme k zelenine.

5. Keď sa mäsko zatiahne, prilejeme vývar do výšky do cca polovice mäsa. Mäso sa musí dusiť, nie plávať.

6. Priebežne ho kontrolujeme a pridávame vývar podľa potreby, kým nebude mäso mäkké.

7. Zvyšný zeler spolu so zemiakmi nakrájanými na kocky dáme variť do osolenej vody.

8. Keď zmäknú, rozmixujeme ich na pyré a dochutíme soľou a troškou masla.

9. Hotové mäso vyberieme zo zeleniny a omáčku rozmixujeme. Mäso pridáme naspäť.

10. Mäso servírujeme poliate šťavou spolu so zemiakovo-zelerovým pyré.

dusené hovädzie mäso

K takémuto obedu sa hodia napr. domáce zavárané uhorky, prípadne zeleninový šalát. Dobrú chuť!

 

Chutné jedlá z mäsa, ale aj množstvo receptov na raňajky, bezmäsité jedlá či rôzne koláče nájdeš v našich knihách:

zdravé recepty

 

Ďalšie recepty z hovädzieho mäsa, ktoré môžeš vyskúšať:

Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou

Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín

Hrachové placky ako famózna príloha k mäsu v omáčke: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka

Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou: obed plný bielkovín

Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 10/04/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre