Čo je vlastne histamín?
Histamín je dôležitá chemická látka, ktorú vytvára telo každého človeka a patrí do skupiny tzv. biogénnych amínov. K životu nevyhnutné biogénne amíny si telo vytvára samo, ale časť prijíma i z potravy. Histamín má rôzne funkcie v organizme. V mozgu má, napr. funkciu bdelosti, spolu s adrenalínom a ďalšími látkami prispieva k schopnosti podať okamžitý výkon a v organizme je to hlavne zabezpečenie prirodzenej obranyschopnosti. Je súčasťou ochranných a regulačných reakcií.
Nachádza sa tiež aj v potrave a jeho hladinu zvyšuješ každým jedlom. Ak máš v tele priveľa histamínu, znižuje sa funkcia enzýmu DAO (diaminooxidáza), ktorý sa nachádza v tenkom čreve a odbúrava histamín, ktorý sme prijali potravou. Náš organizmus je tak úžasný, že má aj enzýmy, ktoré odbúravajú histamín, ktorý si organizmus tvorí sám. Ľudia s diagnózou HIT trpia nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou. Mnohí si o sebe možno myslia, že si to namýšľajú. Veď predsa nie možné, aby stále po jedle cítili bolesť hlavy či svrbenie celého tela. Oni za to nemôžu – môže za to HIT-ka.
1. Potraviny, ktoré samy osebe obsahujú histamín, a tak v tele zvyšujú jeho hodnotu (paradajky, špenát, baklažán, jahody, červené víno, kysnuté potraviny a i.).
2. Liberátory, potraviny, ktoré neobsahujú histamín - obsahujú však látky, ktoré spôsobujú zvýšené uvoľnenie histamínu z buniek (banány, citrusy, surový vaječný bielok, rôzne konzervačné látky, aditíva a i.).
3. Blokátory, ktoré bránia pôsobeniu enzýmu DAO (diaminooxidáza). Napríklad alkohol, kakao, čokoláda, čierny, zelený čaj a i.
4. Antihistaminiká – látky brániace uvoľňovaniu histamínu. Sú to vitamín C, B6, D, biely čaj, bazalka a i.
Príznaky tohto ochorenia sa u každého človeka líšia. Niektoré z nich sa objavia už po hodine od prijatia väčšej dávky histamínu. Medzi najčastejšie patrí svrbenie, ale aj tvorba červených škvŕn či vyrážok, bolesť hlavy, hnačka alebo kŕče.
Môže ťa však trápiť aj upchatý nos, časté kýchanie, ťažkosti s dýchaním podobné astme, búšenie srdca alebo bolestivá menštruácia, a pritom vôbec netušíš, že aj toto je prejav toho, že s tvojim telom nie je niečo v poriadku. Výskyt a intenzita príznakov sa u každého líši. Rovnako ako aj zoznam potravín, po ktorých sa tieto príznaky ešte zhoršia.
1. Vždy len čerstvé potraviny - v čerstvých potravinách je oveľa menšie množstvo ako v potravinách s končiacim dátumom spotreby.
2. Varené jedlo neskladuj v chladničke a neprihrievaj ho - skladovanie a prihrievanie jedla zvyšuje množstvo histamínu.
3. Vyhýbaj sa konzervovanej a mrazenej zelenine - čím dlhšie je potravina uskladňovaná, tým viac histamínu sa v nej nachádza a to aj, ak je v mrazenom stave. Bohužiaľ, musíš zabudnúť aj na kysnuté koláče od babky, lebo pri kysnutí sa vytvára v ceste veľa histamínu.
4. Var si doma - doma si najlepšie ustrážiš, čo sa bude nachádzať v tvojom jedle. Jednoduchšie sa vyhneš tým potravinám, ktoré ti spôsobujú ťažkosti. Zoznam potravín, ktoré spúšťajú príznaky tebe sa pritom môže úplne líšiť od iného histaminika.
5. Víno ani náhodou - vo víne sa kvasením tvorí histamín, čiže žiadne víno. Neodporúča sa však alkohol vo všeobecnosti. Ak by ti však z času na čas vínko chýbalo, skús víno pre histaminikov. Objavilo sa už aj na Slovensku.
- alkoholu (najmä červené víno, ale i pivo, sekt či destiláty),
- syrom (najmä zrejúce syry - napr. gouda, čedar, plesnivý syr),
- mliečnym výrobkom (probiotické jogurty či acidofilné mlieko),
- morským plodom, rybám a rybím výrobkom (čím dlhšie sú mrazené, tým vyšší obsah histamínu obsahujú),
- PIZZA - tá je kvôli oblohe a prísadám histaminovou bombou,
- kysnutému cestu, bielemu pečivu, čerstvému málo prepečenému pečivu (vlastne sa musíš vyhýbať všetkému, čo obsahuje droždie),
- údeninám (saláma, šunka) a všetko skladované mäso,
- kyslej kapuste, baklažánu, strukovinám, špenátu a rajčinám,
- majonéze a tatárskej omáčke, kečupu a horčici,
- rôznym druhom ovocia, ako sú napríklad jahody, ananás, papája, banán, kiwi a ríbezle,
- vaječnému bielku,
- orechom (nie však všetkým), čokoláde, kakau,
- káve a čaju (čiernemu a zelenému),
- sýteným nápojom,
- farbivám, konzervačným látkam, stabilizátorom a zvýrazňovačom chuti či rôznym príchutiam,
- sóji a kuraciemu mäsu,
- dávaj si pozor a čítaj etikety. Pozor na: E100, E102, E104, E320, E 321, E210-219, E220-229, E200-209, E123, E127, E130, E131 – zvyšujú uvoľňovanie histamínu.
V nízko-histamínovej diéte sú dovolené tieto potraviny:
- zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky,
- chlieb a pečivo z nekysnutého cesta (aj bezlepkové pečivo je riešením),
- čerstvé mliekarenské výrobky (mlieko, čerstvý smotanový syr, tvaroh, smotana),
- zelenina, ako napríklad hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa a reďkovka,
- ovocie ako jablko, melón, hruška, hrozno a rebarbora,
- čerstvé mäso a hydina (okrem kuraciny),
- ak máš veľmi rada ryby, môžeš si občas jednu dopriať, ale musí byť úplne čerstvá,
- rastlinný olej,
- ako nápoj je pre teba najlepšia nesýtená minerálka alebo čistá voda.
Zdroje:
MUDr. Martin Hrubiško, Histamínová intolerancia, Známe a neznáma.
Švajčiarsky zoznam, http://histaminovaintolerancia.sk/
Ďalšie články, ktoré by sa ti mohli páčiť:
7 nezvyčajných superpotravín, ktoré ťa dostanú
10 tipov ako uhasiť pálenie záhy
Čím účinne nahradiť mlieko?
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!