Šťavnatá cuketová bábovka s ovocím

Premýšľaš, čo na víkend okuchtiť? Vyskúšaj netradičnú bábovku z cukety a špaldovej múky! Ak si už niekedy pridávala cuketu do koláčikov, vieš, že tam nie je vôbec cítiť a dodá im úžasnú šťavnatosť. V kombinácii s drobným ovocím, ktorého máme dnes plné záhrady, bude tým pravým letným osviežením. Ideš do toho :-)?

Poradíme ti aj to ako nahradiť klasickú čokoládovú polevu za zdravšiu. Existuje alternatíva vo forme karobu. Napriek tomu, že má karob možno špecifickú chuť, je bohatým zdrojom vápnika, bielkovín, ale aj vitamínov A, B, B2, B3, a D. Ďalej obsahuje horčík, draslík, fosfor, železo a iné minerály. Pozitívnou správou je, že je nízkotučný. Konečne teda môžeš vymeniť čokoládu za niečo zdravšie. Tak šup do pečenia :-).

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

Na cesto:

  • 2 vajcia od šťastných sliepok
  • 120 g medu
  • 5 PL arašidového oleja (môžeš použiť aj kokosový alebo iný druh)
  • 220 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 kopcovité ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 200 g cukety
  • 1 PL karobu (kúpiš v obchodoch so zdravou výživou)
  • drobné ovocie podľa chuti

Na polevu:

  • 50 g kvalitného masla
  • 1 PL medu
  • 1 a ½ PL karobu

Ako budeme postupovať?

1. V miske si vyšľaháme celé vajcia s medom a arašidovým olejom do peny.

2. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Múku zmiešame s kypriacim práškom.

3. Všetky suroviny dáme do jednej misy a spolu dobre premiešame.

4. 2/3 takto pripravenej zmesi vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Do zvyšku zmesi pridáme karob, premiešame a vylejeme na cesto vo forme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 40 minút.

5. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme karobovú polevu.

6. Na panvici rozpustíme maslo s medom. Pridáme karob a všetko spolu premiešame.

7. Vychladnutú bábovku naservírujeme na podnos, polejeme karobovou polevou a dozdobíme drobným ovocím podľa chute.

babovka

babovka1

babovka2

babovka4

Prajem príjemné vychutnávanie :-).

 

Výživové hodnoty 1 ks (cca 80 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
865 kj

206 kcal

7 g 26 g 4 g

 

Ďalšie dezerty do teplých dní:

Muffiny s jahodovým krémom

Nepečená tvarohová torta bez múky

Svieža ovocná bublanina bez výčitiek

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 16/07/2016 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre