Slané muffiny s parmezánom: recept, ktorý zvládne aj začiatočníčka

Muffiny. Vďačná dobrota, ktorá poskytuje nekonečný priestor pre experimenty, pestré kombinácie, mix chutí a pôžitkov. Sladkú verziu som pre tentokrát nahradila slanou chuťou. Parmezán, sušené paradajky a rozmarín. Z pár jednoduchých ingrediencií vyčaruješ chutnú dobrotu, ktorú si môžeš dať na raňajky spolu s nátierkou, zeleninou, vajíčkami alebo šalátom. Hodia sa aj k hustej polievke či prívarku, alebo si ich zober so sebou na dlhú cestu vlakom, autom či autobusom. Prípadne nimi poteš svojich veľkonočných hostí. ;-)

Doba prípravy: 10 minút + pečenie 30 minút

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

  • olivový olej na vymastenie formy
  • 3 šálky hladkej špaldovej múky
  • 2 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 1 lyžičku mletého rozmarínu
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • 250 g sušených paradajok
  • 5 vajíčok
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 šálka kyslej smotana (príp. gréckeho jogurtu)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180°C a pripravíme formu na muffiny, ktorú vymastíme olivovým olejom.

2. Zmiešame múku, syr, prášok do pečiva, cesnak, rozmarín a sušené paradajky nakrájané na kocky.

3. Do mixéra pridáme vajíčka, soľ a smotanu, všetko spolu rozmixujeme a pridáme k múke. Všetko poriadne pomiešame na hladké cesto.

4. Cesto si rozdelíme do formy na muffiny, ktoré pečieme pri 180°C cca 25-35 minút, alebo kým nie je vrch do zlata upečený.

 

TIP: Tieto slané muffiny poskytujú veľký priestor na experimentovanie. Sušené paradajky môžeme nahradiť olivami, hubami, kukuricou, kaparami, kvalitnou šunkou, parmezán mozzarellou, chedarom, rozmarín provensálkym korením, tymiánom, oreganom, prípade iným obľúbeným korením.

muffiny

 

muffiny recept

 

recept na muffiny

Kombinuj a skúšaj nové chute a vyčaruj si tie svoje dokonalé slané muffiny. Veľa zábavy a chuti! :-)

 

Perfektné recepty na sladkosti, slanosti aj iné príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdravé recepty

 

Skús aj tieto slané muffiny:

Muffiny s olomouckými syrečkami – bezlepkové, slané a vynikajúce

Muffiny s medvedím cesnakom a mozzarellou – tip, ako super využiť medvedí cesnak

Paradajkové muffiny s balkánskym syrom – tip na pohostenie pre návštevy

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 23/03/2018 a zaradený do kategórie: DesiataOstatnéPečivoReceptyVeľkonočné   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre