Sladko-slané egrešové čatní: tip na omáčku k mäsu či syrom
Egreše, ríbezle alebo čučoriedky sú sezónnym ovocím, ktoré práve dozrieva. Z ovocia však nemusíme vždy upiecť koláč. Ak máš rada sladko-slané chute, toto čatní ti určite zachutí. Výborne sa hodí k syrom alebo k mäsu. Dá sa však využiť aj pri letnej grilovačke.
Čas prípravy: 3 hodiny
Čo budeme potrebovať?
- 1 kg egrešov
- 2 ks červenej cibule
- 3 ks zelenej papriky
- 1 ks kapie
- 6 strúčikov cesnaku
- 500 g trstinového cukru
- 1 dl vody
- 1 dl octu
- 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
- 1 lyžičku mletej škorice
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny očistíme, umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Prípadne rozomelieme v mixéri, ale nie úplne na kašu.
2. Pomleté suroviny dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Necháme odležať cca 20 minút.
3. Potom pridáme vodu, ocot, soľ a škoricu.
4. Všetko spolu premiešame a na malom plameni alebo zdroji tepla redukujeme za občasného miešania, kým nie je čatní husté.
5. Po uvarení dáme čatní do malých pohárikov a zatvoríme viečkom.
6. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
Tip: Podávame k mäsu alebo syrom. Výborne však chutí aj samo.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
605 kJ
144 kcal |
0 g | 34 g | 0,6 g | 2,4 g |
Daj nám vedieť, ak recept vyskúšaš, ako ti chutí ;-).
Kopec skvelých inšpirácií na zaujímavé zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:
Pozri si aj tieto fantastické tipy na omáčky a dresingy napr. aj ku grilovaným špecialitám:
Jahodová barbecue omáčka nielen ku grilovaným špecialitám
Petržlenové pesto – skvelá omáčka k pečeným zemiakom, rybe či grilovanej zelenine
Chystáš víkendovú grilovačku? Marhuľová omáčka je k mäsku tá pravá príloha!
Najlepšia domáca BBQ omáčka, neuhádneš z čoho je pripravená!
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 17/07/2020 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty | Autor: Júlia Rašlová