Sladko-slané egrešové čatní: tip na omáčku k mäsu či syrom

Egreše, ríbezle alebo čučoriedky sú sezónnym ovocím, ktoré práve dozrieva. Z ovocia však nemusíme vždy upiecť koláč. Ak máš rada sladko-slané chute, toto čatní ti určite zachutí. Výborne sa hodí k syrom alebo k mäsu. Dá sa však využiť aj pri letnej grilovačke.

Čas prípravy: 3 hodiny

Čo budeme potrebovať?

  • 1 kg egrešov
  • 2 ks červenej cibule
  • 3 ks zelenej papriky
  • 1 ks kapie
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 500 g trstinového cukru
  • 1 dl vody
  • 1 dl octu
  • 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny očistíme, umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Prípadne rozomelieme v mixéri, ale nie úplne na kašu.

2. Pomleté suroviny dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Necháme odležať cca 20 minút.

3. Potom pridáme vodu, ocot, soľ a škoricu.

4. Všetko spolu premiešame a na malom plameni alebo zdroji tepla redukujeme za občasného miešania, kým nie je čatní husté.

5. Po uvarení dáme čatní do malých pohárikov a zatvoríme viečkom.

6. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.

 

Tip: Podávame k mäsu alebo syrom. Výborne však chutí aj samo.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
605 kJ

144 kcal

0 g 34 g 0,6 g 2,4  g

čatní recept

 

egreše recept

Daj nám vedieť, ak recept vyskúšaš, ako ti chutí ;-).

 

Kopec skvelých inšpirácií na zaujímavé zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Pozri si aj tieto fantastické tipy na omáčky a dresingy napr. aj ku grilovaným špecialitám:

Jahodová barbecue omáčka nielen ku grilovaným špecialitám

Petržlenové pesto – skvelá omáčka k pečeným zemiakom, rybe či grilovanej zelenine

Chystáš víkendovú grilovačku? Marhuľová omáčka je k mäsku tá pravá príloha!

Najlepšia domáca BBQ omáčka, neuhádneš z čoho je pripravená!

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 17/07/2020 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre