Chystáš víkendovú grilovačku? Marhuľová omáčka je k mäsku tá pravá príloha!

Letná sezóna sa u nás začína oprášením grilu a vôňou grilovaného mäska. Posedenie s rodinkou v príjemnom opare vôní a letnej atmosféry je na nezaplatenie. Starosti, stresy, problémy sú jedným ťahom vyriešené, vyhladené, ak si človek uvedomí koľko krásy, hojnosti a lásky má okolo seba. Leto nás nabáda užívať si jeho darov, aby bolo v zime načo spomínať. Záhradný obchodík už otvoril pár stánkov, z ktorých som si dnes vybrala marhule a rozhodla som sa ich skombinovať z mäskom.

Doba prípravy: 15 min.

Čo budeme potrebovať na omáčku pre 4 porcie?

  • 1 lyžicu kvalitného maslo (príp. kokosového oleja)
  • 1 pór (príp. cibuľa/šalotka)
  • 5 marhúľ
  • šťavu z 1 pomaranča alebo 1 citróna
  • 1 dl vody
  • 1 lyžicu kečupu
  • ½ lyžice dijónskej horčice
  • 3 lyžice domáceho medu
  • ½ lyžičky kari korenia
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžičku červenej papriky
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Na masle si do zlata opražíme cibuľku, pridáme k nej nakrájané marhule, pomarančovú šťavu a trošku vody.

2. Chvíľku podusíme, kým marhule nezmäknú.

3. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme dohladka a pridáme do nej kečup, horčicu, med, korenie a soľ.

4. Omáčku povaríme ešte 5 minút a môžeme podávať ku grilovaným dobrotám.

 

TIP: Omáčka je hustá, sladko kyslá a má všestranné využitie. Po vychladnutí môžeme omáčku použiť ako marinádu na mäsko alebo ako dip na šalát či namiesto kečupu alebo horčice ku grilovanej klobáske či zelenine.

škorica

 

omáčka z marhúľ

 

grilované hovädzie

Prajem veľa tvorivých zážitkov s touto lahodnou letnou omáčkou. ;-)

 

Fantastické recepty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri aj iné grilované špecialitky:

Grilovaná cuketa a iná zelenina s tajnou prísadou

Domáce hamburgery

Grilované mäso v domácich wrapoch

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 28/07/2017 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre