Najlepšia domáca BBQ omáčka, neuhádneš z čoho je pripravená!

Vytlačiť článok

Nie je hádam nič krajšie a lepšie na tomto období ako fakt, že teraz nemáš problém zohnať čerstvé ovocie a zeleninu. Každý týždeň dozrievajú nové plody a s nimi sa otvára aj priestor pre nové pochúťky. Tak šup šup, zájdi na prechádzku do záhradky či na trh a poď tiež hľadať inšpirácie. Ja som sa nechala inšpirovať čiernymi ríbezľami a vyčarovala som z nich chutnú BBQ omáčku vhodnú k letným grilovačkám či jedlám.

Doba prípravy: 15 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 lyžice kvalitného masla
  • 1 šálku čerstvých čiernych ríbezlí (môžu byť aj mrazené alebo zavárané)
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 3-4 malé sušené čili papričky alebo mleté čili (množstvo podľa vlastnej chuti, môžeme aj vynechať)
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1-2 dl vody
  • 2-3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme čierne ríbezle a 5 minút ich opražíme.

2. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a čili.

3. Premiešame, ešte chvíľku opražíme a pridáme pretlak.

4. Omáčku necháme zovrieť a rozmixujeme ju na jemnú kašu.

5. Ak je veľmi hustá, pridáme 1-2 dcl vody.

6. Omáčku ešte chvíľku povaríme pridáme med a štipku soli.

7. Podávame teplú alebo vychladnutú.

 

TIP č.1: Omáčkou môžeme potrieť aj grilované mäsko. Ja som to vyskúšala na kuracích stehienkach. Najprv som si ich do chrumkava upiekla len osolené a pokropené olivovým olejom. Nakoniec som ich natrela omáčkou a nechala zapiecť. Veľmi dobre chutí aj k pečeným zemiakom a určite sa bude hodiť aj k letným šalátom.

TIP č.2: Odporúčam potrieť mäso alebo zeleninu až na koniec pečenia, keďže je tam med tak sa povrch rýchlo zapečie.

TIP č.3: Omáčka je výrazná, pikantne sladko kyslá, hodí sa ku všetkým tipom mäsa, zvýrazňuje a dopĺňa chute.

omáčky

 

omáčky k masu

 

kuracie stehna

 

pečené zemiaky

Prajem ti príjemne strávený čas, možno aj pri grilovačke s mojou omáčkou. ;-)

 

Vieš, že aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2 nájdeš kapitolu zameranú na recepty na letné posedenie?

recepty

 

S touto omáčkou môžu super chutiť napr.:

Brokolicovo-fazuľové fašírky, navyše pripravené do 30 minút

Morčacie prsia s mozarellou – zabudni na kečup, namáčaj mäsko do BBQ omáčky

Zapekaný baklažán s kuracím mäsom – hodí sa k nemu aj BBQ omáčka, prípadne jogurtový dip

Antónia Puškášová

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 11/07/2018 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre