Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Najlepšia domáca BBQ omáčka, neuhádneš z čoho je pripravená!

15 min
4 porcie
domáca omáčka

Potrebujeme: 

  • 2 lyžice kvalitného masla
  • 1 šálku čerstvých čiernych ríbezlí (môžu byť aj mrazené alebo zavárané)
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 3-4 malé sušené čili papričky alebo mleté čili (množstvo podľa vlastnej chuti, môžeme aj vynechať)
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1-2 dl vody
  • 2-3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
  • morskú/himalájsku soľ
domáca omáčka

Nie je hádam nič krajšie a lepšie na tomto období ako fakt, že teraz nemáš problém zohnať čerstvé ovocie a zeleninu. Každý týždeň dozrievajú nové plody a s nimi sa otvára aj priestor pre nové pochúťky. Tak šup šup, zájdi na prechádzku do záhradky či na trh a poď tiež hľadať inšpirácie. Ja som sa nechala inšpirovať čiernymi ríbezľami a vyčarovala som z nich chutnú BBQ omáčku vhodnú k letným grilovačkám či jedlám.

Ako na to?

1

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme čierne ríbezle a 5 minút ich opražíme.

2

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a čili.

3

Premiešame, ešte chvíľku opražíme a pridáme pretlak.

4

Omáčku necháme zovrieť a rozmixujeme ju na jemnú kašu.

5

Ak je veľmi hustá, pridáme 1-2 dcl vody.

6

Omáčku ešte chvíľku povaríme pridáme med a štipku soli.

7

Podávame teplú alebo vychladnutú.

TIP č.1: Omáčkou môžeme potrieť aj grilované mäsko. Ja som to vyskúšala na kuracích stehienkach. Najprv som si ich do chrumkava upiekla len osolené a pokropené olivovým olejom. Nakoniec som ich natrela omáčkou a nechala zapiecť. Veľmi dobre chutí aj k pečeným zemiakom a určite sa bude hodiť aj k letným šalátom.

TIP č.2: Odporúčam potrieť mäso alebo zeleninu až na koniec pečenia, keďže je tam med tak sa povrch rýchlo zapečie.

TIP č.3: Omáčka je výrazná, pikantne sladko kyslá, hodí sa ku všetkým tipom mäsa, zvýrazňuje a dopĺňa chute.

omáčky
omáčky k masu
kuracie stehna
pečené zemiaky

Prajem ti príjemne strávený čas, možno aj pri grilovačke s mojou omáčkou. ;-)

Vieš, že aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2 nájdeš kapitolu zameranú na recepty na letné posedenie?

recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.