Najlepšia domáca BBQ omáčka, neuhádneš z čoho je pripravená!
Nie je hádam nič krajšie a lepšie na tomto období ako fakt, že teraz nemáš problém zohnať čerstvé ovocie a zeleninu. Každý týždeň dozrievajú nové plody a s nimi sa otvára aj priestor pre nové pochúťky. Tak šup šup, zájdi na prechádzku do záhradky či na trh a poď tiež hľadať inšpirácie. Ja som sa nechala inšpirovať čiernymi ríbezľami a vyčarovala som z nich chutnú BBQ omáčku vhodnú k letným grilovačkám či jedlám.
Doba prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 2 lyžice kvalitného masla
- 1 šálku čerstvých čiernych ríbezlí (môžu byť aj mrazené alebo zavárané)
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžičku mletej škorice
- 3-4 malé sušené čili papričky alebo mleté čili (množstvo podľa vlastnej chuti, môžeme aj vynechať)
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1-2 dl vody
- 2-3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme čierne ríbezle a 5 minút ich opražíme.
2. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a čili.
3. Premiešame, ešte chvíľku opražíme a pridáme pretlak.
4. Omáčku necháme zovrieť a rozmixujeme ju na jemnú kašu.
5. Ak je veľmi hustá, pridáme 1-2 dcl vody.
6. Omáčku ešte chvíľku povaríme pridáme med a štipku soli.
7. Podávame teplú alebo vychladnutú.
TIP č.1: Omáčkou môžeme potrieť aj grilované mäsko. Ja som to vyskúšala na kuracích stehienkach. Najprv som si ich do chrumkava upiekla len osolené a pokropené olivovým olejom. Nakoniec som ich natrela omáčkou a nechala zapiecť. Veľmi dobre chutí aj k pečeným zemiakom a určite sa bude hodiť aj k letným šalátom.
TIP č.2: Odporúčam potrieť mäso alebo zeleninu až na koniec pečenia, keďže je tam med tak sa povrch rýchlo zapečie.
TIP č.3: Omáčka je výrazná, pikantne sladko kyslá, hodí sa ku všetkým tipom mäsa, zvýrazňuje a dopĺňa chute.
Prajem ti príjemne strávený čas, možno aj pri grilovačke s mojou omáčkou. ;-)
Vieš, že aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2 nájdeš kapitolu zameranú na recepty na letné posedenie?
S touto omáčkou môžu super chutiť napr.:
Brokolicovo-fazuľové fašírky, navyše pripravené do 30 minút
Morčacie prsia s mozarellou – zabudni na kečup, namáčaj mäsko do BBQ omáčky
Zapekaný baklažán s kuracím mäsom – hodí sa k nemu aj BBQ omáčka, prípadne jogurtový dip
- Sýta kelová polievka so zeleninou a fazuľou - 20. januára 2021
- Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš! - 12. januára 2021
- Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo - 6. januára 2021
Článok bol pridaný dňa 11/07/2018 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty | Autor: Antónia Puškášová