Recept na domáci bylinkový olej

Olej je jedným z prírodných konzervačných prostriedkov na uchovanie bylín a využitie ich účinkov v praxi. Navyše na jeho prípravu potrebujeme minimum ingrediencií.

Pri varení alebo príprave zálievky do šalátu sa nemusíme obmedzovať iba základným výberom olejov, ktoré sú dostupné v supermarketoch. Vyrobiť si môžeme olej presne podľa svojej chuti. Hodí sa nám to v čase, keď nám bylinky prerastajú z každého kúta záhrady a samotné sušenie už pre nás nie je dosť kreatívne. Okrem toho, bylinkovým olejom povzbudíme aj svoje zdravie a chuťové poháriky.

Čo budeme potrebovať pri príprave?

  • Priesvitnú uzatvárateľnú fľašu.
  • Bylinky (mojimi obľúbenými sú typické kuchynské bylinky ako majoránka, ligurček, karí, rozmarín, tymian).
  • Kuchynský olej (môžeme použiť náš lokálny slnečnicový alebo repkový, zvoliť si môžeme aj olivový, treba však myslieť na to, že jeho typická silná vôňa môže preraziť arómu byliniek).

bazalkový olej

 

Ako budeme postupovať?

1. Do čistej a najmä suchej fľaše s dostatočne širokým hrdlom vložíme obľúbené bylinky. Na prípravu oleja používame iba čerstvé bylinky, ktoré obsahujú dostatok aromatických silíc. Môžeme použiť celé vetvičky (rozmarín), natrhané lístky (bazalka) alebo dokonca celé plody (cesnak, papričky čili). Pomer byliniek a oleja nie je striktne daný. Čím viac byliniek dáme, tým intenzívnejšia bude chuť oleja.

2. Bylinky zalejeme kvalitným olejom tak, aby boli ponorené. Pri výbere surovín a ich vkladaní do fľaše myslime na to, že ich budeme musieť dostať aj von. Pri vrstvení si môžeme pomáhať špajdľou, ale nezabúdajme, že ak do fľaše nasilu pretlačíme napr. strúčik cesnaku, jeho cesta späť bude ťažšia.

3. Pri príprave oleja občas potrasme fľašou alebo ňou pobúchajme po stole, aby sa uvoľnili prípadné vzduchové bublinky. Z rovnakého dôvodu fľašku hneď nezatvárame, ale necháme ju otvorenú aspoň hodinu. Potom ju dobre uzavrieme, aby sa do oleja nedostal vzduch a nečistoty, a uskladníme počas 2 týždňov na tmavom mieste. Chuť a vôňa bylín bude mať počas tohto času príležitosť prejsť do oleja rovnako, ako je to pri príprave domácej mastičky.

4. Po dvoch týždňoch olej zlejeme do tmavej fľašky a uchovávame v chladničke, kde nám vydrží asi 3 mesiace v plnej chuti. Fantasticky sa hodí do studenej kuchyne na dochutenie šalátov, prípravu marinád aj zálievok. Bylinky a plody môžeme v oleji ponechať a používať ho aj bez scedenia. Vtedy však treba myslieť na to, že olej musíme pravidelne dopĺňať podľa toho, ako sa nám ho darí míňať, a jeho intenzita bude časom slabšia.

Ak sa nám po dvoch týždňoch macerovania nezdá chuť a vôňa bylinkového oleja dostatočne výrazná, bylinky vymeníme za čerstvé a ďalšie dva týždne ich macerujeme v oleji.

Najlepšie ochutené oleje sú z týchto byliniek a korenín: bazalka, rozmarín, tymian, majoránka, oregano, papričky čili, cesnak, nové korenie, yzop, kôpor a bobkový list.

bylinkovy olej

Ďalšie recepty, tipy a užitočné infošky o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás, nájdeš v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Okrem toho v nej nájdeš aj moje osobné rady a tipy na zber či prípravu zdravej medicínky.

 

Keď už budeš mať doma kvalitný domáci bylinkový olej, využi ho napr. pri príprave šalátov, na ktoré recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

šaláty recepty

 

Olej sa bude hodiť aj k týmto receptom:

Bleskový zeleninový šalát s vajíčkom a ricottou hotový do 10 minút

Rukolový šalát s kozím syrom, pečeným batatom a hroznom: zdravá večera do 25 minút

Šalát Caprese trochu inak! Nahraď paradajky marhuľami, tá chuť ťa príjemne prekvapí!

PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 23/08/2020 a zaradený do kategórie: OstatnéReceptyZdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre