Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Recept na domáci bazový sirup s čučoriedkami – chuť lesného ovocia počas celého roka

domáci sirup
Čučoriedky sú pre mňa najväčším pokladom z lesov. Okrem zdraviu prospešných látok majú vynikajúcu chuť a vôňu. Aby sme ich mohli vychutnať v priebehu roka častejšie, pripravila som bazový sirup aj s ich zastúpením :-). Takto si môžeme ešte častejšie pripomínať letné prechádzky lesmi nielen vďaka fotografiám, ale aj chuti sirupu.
Budem mať radosť, ak ťa recept inšpiruje. Sirupom si môžeš naplniť aj menšie fľašky a budeš mať vzácny darček pre svojich blízkych.

Čas prípravy: 45 minút + 24 hodín macerácia

Čo budeme potrebovať na 4,5 litra sirupu?


  • 650 g lesných čučoriedok (pokojne môžu byť mrazené)

  • 3 l vody

  • 60 g kyseliny citrónovej

  • 90 kusov plne rozkvitnutých kvetov (cca 200 g)

  • 1,5 ks bio citróna

  • 2,5 kg kvalitného trstinového cukru


Ako budeme postupovať?

1. Umyté lesné čučoriedky si v širšej miske alebo na tanieri roztlačíme vidličkou, prípadne rukou, aby ich šťava a chuť prenikla pekne do sirupu. Neodporúčam ich mixovať, lebo ak budú úplné zomleté, bude ťažké ich potom v závere oddeliť od sirupu a plávali by v ňom kúsky čučoriedok.
2. Vodu dáme vo väčšom hrnci zovrieť a po vychladnutí do nej pridáme kyselinu citrónovú, umyté kvety bazy bez hrubých stopiek, bio citrón pokrájaný na kolieska a lesné čučoriedky.
3. Všetko spolu necháme macerovať v chlade, na tmavom mieste aspoň 24 hodín a sem-tam zmes premiešame, aby sa pekne uvoľnili a zmiešali chute.
4. Na druhý deň bazu vyžmýkame a precedíme najlepšie do väčšieho hrnca, pretože k nej budeme pridávať cukor a objem sa zväčší.
5. Na miernom plameni zohrievame zmes a postupne do nej pridávame trstinový cukor. Ak máme k dispozícii teplomer, sirup privedieme len do 80 ˚C, ak nie, stačí, ak sirup vypneme tesne pred bublaním.
6. Teplým sirupom plníme pripravené fľaše a poriadne uzavrieme.
7. Fľaše necháme pomaličky chladnúť zabalené v deke.
8. Skladujeme ich na tmavšom mieste a po otvorení sirup skladujeme v chladničke.
Tip: Sirup môžeme využiť aj na osladenie bylinkového čaju v zimných mesiacoch. Príjemne nám navodí chuť čučoriedok, ktoré sme si v lete nazbierali. Takisto si ním môžeme poliať lievance alebo zdravý koláčik :-).
domáci bazový sirup
 
čučoriedkový sirup
 
bazovy sirup recept
Na zdravie :-)!
 
Inšpiruj sa aj ďalšími receptami, ktoré nájdeš napr. aj v našich knihách:
fit recepty
 
A čo ešte môžeš s bazou pripraviť?
Jednoduchý bazovo-citrónový koláč s čokoládovou polevou
Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert
Voňavý domáci špaldový chlieb so sušenými bazovými kvetmi
Malinovo-bazový sirup s mätou, ktorý budeš chcieť vyskúšať
Fotka autora
Martina Kurtulíková
Redaktor vo Fitshaker

Od mala zbožňujem pohyb, pozitíve veci, čas strávený v prírode a smiech. Rada tvorím originály, dolaďujem detaily a neskutočne relaxujem pri kreatívnych veciach. Milujem fotenie a foodstyling. Keď to, na čom si pochutíme, lahodí aj našim očiam. Najvzácnejší je pre mňa čas s mojou rodinkou a napĺňa ma aj keď naservírujem na stôl niečo špeciálne. Odkedy som maminou, uprednostňujem zdravé varianty a vyvážené mlsky. Budem sa tešiť, ak Ťa mojimi príspevkami inšpirujem. 😊

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.