Recept na domáci bazový sirup s čučoriedkami – chuť lesného ovocia počas celého roka

Čučoriedky sú pre mňa najväčším pokladom z lesov. Okrem zdraviu prospešných látok majú vynikajúcu chuť a vôňu. Aby sme ich mohli vychutnať v priebehu roka častejšie, pripravila som bazový sirup aj s ich zastúpením :-). Takto si môžeme ešte častejšie pripomínať letné prechádzky lesmi nielen vďaka fotografiám, ale aj chuti sirupu.
Budem mať radosť, ak ťa recept inšpiruje. Sirupom si môžeš naplniť aj menšie fľašky a budeš mať vzácny darček pre svojich blízkych.

Čas prípravy: 45 minút + 24 hodín macerácia

Čo budeme potrebovať na 4,5 litra sirupu?

  • 650 g lesných čučoriedok (pokojne môžu byť mrazené)
  • 3 l vody
  • 60 g kyseliny citrónovej
  • 90 kusov plne rozkvitnutých kvetov (cca 200 g)
  • 1,5 ks bio citróna
  • 2,5 kg kvalitného trstinového cukru

Ako budeme postupovať?

1. Umyté lesné čučoriedky si v širšej miske alebo na tanieri roztlačíme vidličkou, prípadne rukou, aby ich šťava a chuť prenikla pekne do sirupu. Neodporúčam ich mixovať, lebo ak budú úplné zomleté, bude ťažké ich potom v závere oddeliť od sirupu a plávali by v ňom kúsky čučoriedok.

2. Vodu dáme vo väčšom hrnci zovrieť a po vychladnutí do nej pridáme kyselinu citrónovú, umyté kvety bazy bez hrubých stopiek, bio citrón pokrájaný na kolieska a lesné čučoriedky.

3. Všetko spolu necháme macerovať v chlade, na tmavom mieste aspoň 24 hodín a sem-tam zmes premiešame, aby sa pekne uvoľnili a zmiešali chute.

4. Na druhý deň bazu vyžmýkame a precedíme najlepšie do väčšieho hrnca, pretože k nej budeme pridávať cukor a objem sa zväčší.

5. Na miernom plameni zohrievame zmes a postupne do nej pridávame trstinový cukor. Ak máme k dispozícii teplomer, sirup privedieme len do 80 ˚C, ak nie, stačí, ak sirup vypneme tesne pred bublaním.

6. Teplým sirupom plníme pripravené fľaše a poriadne uzavrieme.

7. Fľaše necháme pomaličky chladnúť zabalené v deke.

8. Skladujeme ich na tmavšom mieste a po otvorení sirup skladujeme v chladničke.

 

Tip: Sirup môžeme využiť aj na osladenie bylinkového čaju v zimných mesiacoch. Príjemne nám navodí chuť čučoriedok, ktoré sme si v lete nazbierali. Takisto si ním môžeme poliať lievance alebo zdravý koláčik :-).

domáci bazový sirup

 

čučoriedkový sirup

 

bazovy sirup recept

Na zdravie :-)!

 

Inšpiruj sa aj ďalšími receptami, ktoré nájdeš napr. aj v našich knihách:

fit recepty

 

A čo ešte môžeš s bazou pripraviť?

Jednoduchý bazovo-citrónový koláč s čokoládovou polevou

Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert

Voňavý domáci špaldový chlieb so sušenými bazovými kvetmi

Malinovo-bazový sirup s mätou, ktorý budeš chcieť vyskúšať

Martina Kurtulíková

Článok bol pridaný dňa 23/06/2020 a zaradený do kategórie: NápojeOstatnéRecepty   |   Autor: Martina Kurtulíková

Komentáre