Jednoduchý bazovo-citrónový koláč s čokoládovou polevou

Celú jar čakám, kým rozkvitnú a zavoňajú jemné kvety bazy. Konečne je to tu! Voňavá baza je jarným štandardom a jej sladká kvetinová príchuť je typická pre toto ročné obdobie. Tento jednoduchý bochník intenzívnej citrónovo-bazovej chuti je ideálnou príležitosťou, ako si spestriť jarnú sezónu. Recept je jednoduchý, nepotrebuješ naň žiadne špeciálne pomôcky. Niekedy sú tieto jednoduché koláče tie najlepšie!

Čas prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na cca 16 porcií?

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 3-4 hlávky bazy (z toho iba kvety)
  • 300 ml kvalitného mlieka (môžeme nahradiť mandľovým, kokosovým…)
  • 125 ml domáceho medu
  • 60 ml kokosového alebo olivového oleja
  • šťavu a kôru z 2 bio citrónov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ľubovoľné ovocie, orechy na ozdobenie

Na polevu:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • kôru z 1 citróna

Ako budeme postupovať?

1. Predhrejeme si rúru na 180 ˚C a vymastíme si formu na pečenie s rozmerom 30 x 12 cm.

2. V jednej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ a pridáme kvety bazy.

3. V menšej miske rozšľaháme mlieko, med, olej, citrónovú kôru, šťavu a vanilku. Zmes nalejeme k múke a jemne rozšľaháme, kým sa zmesi nespoja.

4. Nalejeme cesto do pripravenej formy a pečieme 35 − 40 minút alebo kým koláč nezíska zlaté sfarbenie.

5. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Podávať sa môže aj teplý. Ak ho chceme podávať s polevou, nalejeme ju na vychladnutý koláč, podľa chuti ho ozdobíme.

6. Ja som použila nasledovnú polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme olej, citrónovú kôru. Nalejeme na bochník a necháme vychladiť.

 

Tip č. 1:  Koláč môže mať trochu zvlnený a nedokonalý vrch a má tendenciu praskať, textúra je trošku drsnejšia. Bazové kvety môžete nahradiť levanduľou, harmančekom alebo medovkou. Ak by ste nemali poruke čerstvé bazové kvety, pokojne použite bazový sirup. Tak si môžete dopriať tento koláč aj vtedy, keď už baza odkvitne.

Tip č. 2: Namiesto čokoládovej polevy môžeme koláč potrieť džemom, ozdobiť strúhaným kokosom či orechmi alebo posypať kakaom či podávať so šľahačkou.

bazový koláč

 

jednoduchy citronovy kolac

 

citrónový koláč s polevou

 

osviezujuci citronovy kolac

Nech sa ti dobre pečie a všetkým chutí! :-)

 

Skvelé recepty nielen na zdravé sladkosti nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Kde ešte môžeme využiť bazu?

Recept na bazový sirup a 3 ďalšie sirupy (levanduľový, ružový či lipový)

Recept na bazový sirup s jahodami, mätou a medovkou: to pravé osvieženie na leto

Malinovo-bazový sirup s mätou, ktorý budeš chcieť vyskúšať

Voňavý domáci špaldový chlieb s bazovými kvetmi

Tapiokový puding s jahodami a bazou: tip na sladkú desiatu aj zdravý dezert

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 25/05/2020 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre