Rebarborový koláč s chrumkavou posýpkou ako od babičky

Dnes ti prinášame recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, chutí naozaj lahodne a super sa hodí napr. ku kávičke, na raňajky, alebo len tak napr. na desiatu. Navyše 100 g rebarbory má len 21 kalórií, super, nie? Koláč je po upečení vláčny a má ideálnu kyselkavú chuť prepojenú s karamelizovaným kokosovým cukrom a mandľami spolu s nadýchaným cestom. Mňam.

Ak chceš stihnúť tento rebarborový koláč, poponáhľaj sa, pretože rebarbora je sezónna a mala by sa zberať do cca polovice júna. Neskorší zber nie je vhodný, lebo stonky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá by citlivým ľuďom mohla podráždiť žalúdočnú sliznicu. Ideš na to? :-)

Doba prípravy: 30 min. + 40 min. pečenie

Čo potrebujeme na cca 12 porcií?

Na cesto:

  • 4-5 stoniek rebarbory
  • 2 vajíčka
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 250 g špaldovej múky
  • 150 g ovsených vločiek (pomixovaných)
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 100 g kvalitného masla

∗ (ak sa bude zdať cesto príliš tuhé, pridáme 0,5 dl rastlinného mlieka)

Na posýpku:

  • 50 g špaldovej múky
  • 100 g ovsených vločiek (pomixovaných)
  • 150 g kokosového cukru
  • 50 g mletých mandlí (iných orechov)
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 150 g kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180°C.

2. Okrúhlu formu o priemere 24 cm vymastíme maslom.

3. Očistíme rebarboru. A to tak, že orežeme jeden koniec a ťaháme šupku pozdĺž rebarbory. Urobíme tak z každej strany.

4. Listy v žiadnom prípade nepoužívame, mohli by byť jedovaté vzhľadom k ich vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej. Stonky dôkladne poumývame, osušíme a nakrájame na malé kúsky.

5. Potom pripravíme posýpku. Všetky suroviny na posýpku dáme spolu do misky a zalejeme roztopeným maslom. Poriadne premiešame.

6. Vo veľkej miske vyšľaháme žĺtka s medom, pridávame na striedačku jogurt a mix múky, vločiek, prášku do pečiva a maslo. Ak by sa zdalo cesto príliš tuhé, pridáme mlieko.

7. Vedľa v miske vyšľaháme bielka na sneh a opatrne zapracujeme do cesta.

8. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne pridáme rebarboru.

9. Navrch nezabudneme vysypať posýpku, ktorú sme pripravili na začiatku.

9. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na cca 35-40 minút.

 

Tip č.1: My sme koláč jedli ešte teplý a navrch sme si pridali kopček zmrzliny. Konkrétne Protein Míša tvarohový. Vyskúšaj aj ty a pochopíš. :-)

Tip č.2: Pokiaľ chceme koláč vláčny, ako býva bublanina, odporúčam vymeniť okrúhlu formu za štandardný obdĺžnikový plech.

rebarborový koláč

 

rebarborovy kolac

 

rebarbora recepty

A ak ťa stále nepresvedčil recept, prečítaj si o benefitoch rebarbory, možno zmeníš názor. ;-)

 

Ďalšie vynikajúce recepty aj na lahodné koláče nájdeš v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

fit recepty

 

Aj na týchto letných osviežujúcich maškrtách si môžeš pochutiť:

Chia puding s rebarborou: tip na osviežujúci rýchly dezert

Rebarborový koláč s jahodami: lebo táto kombinácia ide k sebe ri∗ na šerbeľ

25x neskutočné dobré recepty s jahodami: využi sezónu naplno

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 02/06/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre