Prečo zaradiť riasy do jedálnička? Dôvody, ktoré ťa presvedčia!

Poznáme ich zo svetoznámeho sushi alebo z rôznych doplnkov výživy. Ale, čo o nich skutočne vieme? Sú zelené, horkasté, mazľavé… A sú hlavne veľmi zdravé! O tom možno už viete. Ale dnes vám upresním, prečo konkrétne sú tieto superpotraviny prospešné a je dobré ich zaradiť do jedálnička. Nakoniec pridám aj moje dva obľúbené, jednoduché recepty na šalát z rias. Tak, poďme na to :-).

Tak teda, čo sú to tie riasy?

Sú najrozšírenejšou skupinou nižších rastlín. Vyskytujú sa najmä v morských vodách, ale malá časť žije aj v tých sladkých. Všetky typy obsahujú bohatú zásobu minerálov, ako vápnik, meď, jód, železo, horčík, mangán, molybdén, fosfor, draslík, selén, vanád a zinok. A tiež nespočetné množstvo vitamínov, omega 3 mastné kyseliny, taktiež jód a chlorofyl, atď.

Zo sladkovodných rias sa dnes budem venovať dvom najznámejším, ktoré poznáme skôr v tabletkovej forme. Predpokladám, že ste už počuli o superpotravinách Spirulina a Chlorella. Ja ich nazývam SUPER RIASY.

fitshaker-blog-riasy-tablety

Zázrak menom SPIRULINA

Spirulina je jedna z najstarších foriem života na Zemi. Mikroriasa modro-zelenej farby zodpovedná za výrobu kyslíka v atmosfére. Je jednou z najlepších potravín na svete, pretože obsahuje obrovské množstvo živín. Aké sú jej benefity?

  • spirulina buduje dobrú imunitu tela. Vzhľadom na to, že aktívne podporuje regeneráciu buniek, pomáha hojiť rany a umocňuje zotavenie sa z choroby oveľa rýchlejšie.
  • znižuje zápaly a zmierňuje príznaky PMS,
  • pomáha udržovať zdravie našich očí (vďaka vitamínu A, ktorého má viac ako mrkva),
  • v rámci pomeru vápnika na gramy, má 26-krát viac vápnika ako mlieko a viac bielkovín ako hovädzie mäso, hydina, ryby, alebo sója,
  • zlepšuje trávenie a pomáha zlepšiť absorpciu živín,
  • pre vysokú koncentráciu chlorofylu pomáha telu účinne detoxikovať,
  • pre vysoký obsah železa sa odporúča konzumovať ľuďom trpiacim anémiou,
  • spirulina je dobrým zdrojom vitamínov B-1 (tiamín), B-2 (riboflavín), B-3 (nikotínamid), B-6 (pyridoxín), B-9 (kyselina listová), B-12 (kobalamín), vitamínu E a vitamínu K1 a K2.

fitshaker-blog-riasy-spirulina

CHLORELLA – jedna z najzdravších potravín na svete

Táto sladkovodná riasa pochádza z Taiwanu a Japonska. Chlorella má rovnako ako Spirulina modro-zelené riasy a je jej veľmi podobná. Je bohatá na fytoživiny, vrátane aminokyselín, chlorofylu, beta-karoténu, draslíka, fosforu, biotínu, horčíka a vitamínov B-komplexu. Štúdie ukázali, že Chlorella podporuje zdravú hormonálnu funkciu, dobré kardiovaskulárne zdravie, pomáha regenerovať účinky chemoterapie, znižuje krvný tlak i cholesterol a pomáha pri detoxikácii.

Bohatá zelená farba, rovnako ako pri Spiruline, pochádza z vysokej koncentrácie chlorofylu. Posilňuje energiu, podporuje odbúravanie tukov a pomáha detoxikovať ťažké kovy, ako olovo a ortuť von z tela. Asi je ľahké pochopiť, prečo sa zaraďuje medzi 10 najlepších potravín na svete.

Poďme sa zamerať na MORSKÉ RIASY

Väčšina morských rias u nás nie je veľmi známa, ale existuje viac ako 30 bežne konzumovaných odrôd. Triedime ich podľa farby na hnedé, červené a zelené. Každá je jedinečná tvarom, chuťou a textúrou. Všetky typy obsahujú bohatú zásobu minerálov, ako vápnik, meď, jód, železo, horčík, vitamíny B, vrátane riboflavínu a kyseliny pantoténovej; vitamíny A a E; a vitamín C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Jedna porcia morských rias obsahuje takmer 1/5 dennej odporúčanej hodnoty vitamínu K. Avšak pozor, veľké množstvo vitamínu K by mohlo spôsobiť problém tým, ktorí berú lieky na zlú zrážanlivosť krvi. Títo by sa mali prílišnej konzumácii vyhnúť.

Morské riasy majú výrazné protizápalové, antivírusové a kardiovaskulárne účinky. V roku 2011 okolo 100 štúdií poukázalo na početné výhody morských rias, ktoré majú vplyv na zdravie človeka. Vyhodnotili ako veľmi úspešné môžu byť pri znižovaní krvného tlaku a udržiavaní zdravého srdca. Riasy tiež dokážu chrániť pred niektorými druhmi rakoviny, napr. kyselina listová v morských riasach znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, a jej účinky znižujúce cholesterol môžu znížiť riziko rakoviny prsníka. No a aby toho nebolo málo, zohrávajú úlohu pri chudnutí – pre ich nízky obsah kalórií a tukov (8 kalórií a 0 gramov tuku na šálku).

Fitshaker-vyzva-do-plaviek

Aké morské riasy poznáme?

1. KOMBU – účinne detoxikuje a čistí krv

Kombu patrí medzi hnedé riasy, a vďaka výdatným aromatickým vlastnostiam sa používa na vývary a polievky, aj ako zvýrazňovač chuti. Pri namočení zavádzame do stravy aj ďalšie minerály, ktoré pozoruhodne zvyšuje aj v procese klíčenia. Čistí krv, alkalizuje a detoxikuje telo, má aj antioxidačné vlastnosti. A, samozrejme, aj v Kombu nájdete vysoký podiel vápnika a železa.

2. NORI – skvelá proti zápche a osteoporóze

Je u nás dobre známa skôr ako tmavozelený obal na sushi. Nori má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, a tak pomáha, napr. chrániť pokožku a zabraňuje jej vysušeniu. Táto riasa je tiež bohatá na vitamín B12 a vitamín C. Obsahuje približne 33 % vlákniny – čiže je skvelá proti zápche. Nori efektívne bojuje s rakovinotvornými bunkami. Zlepšuje zdravie kostí, keďže obsahuje vápnik (28 % dennej dávky) a horčík (85 % dennej dávky). Účinne bojuje s osteoporózou. Milovníci sushi budú radi počuť, že v nori je nižší obsah jódu ako u iných morských rias, takže ani jej zvýšený príjem nebude mať vplyv na zdravie štítnej žľazy.

sushi-926122_1280

3. ARAME – na krásnu a pleť a vlasy

Je druh riasy, ktorý má mierne sladkú chuť a pevnú štruktúru, preto sa pred konzumáciou namáča. Vďaka jemnej chuti odporúčam konzumovať, ak sa chystáte začať s riasami po prvýkrát. V Kórei a Japonsku kuchári pripravujú čerstvé Arame so sezamovým olejom a podávajú s pokrájaným šalátom. Používa sa aj ako náhrada soli a minerálny doplnok. Obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorý sa viaže na toxíny a uľahčuje ich vyplavovanie z tela.

Riasy nevyžadujú varenie (variť sa môžu, dokážu sa tak zväčšiť až jeden-násobok svojej veľkosti). Sú chutné a neobsahujú cukor alebo tuk – 1 šálka má menej ako 10 kalórií. Neobsahujú cholesterol ani lepok a obsahujú 15 % odporúčaného denného príjmu vápnika. Arame chráni telo proti ťažkými kovmi, napr. kadmium, ortuť, pesticídy a priemyselné škodliviny. Zlepšuje elasticitu pleti a obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré bránia zápalom v koži a posilňujú vlasy a nechty.

4. DULSE – pomocník pri chudnutí

Červená riasa, ktorá rastie hojne pozdĺž skalnatého pobrežia Severného Atlantiku a severozápadného pobrežia Pacifiku. Má mäkkú, žuvaciu textúru. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Aj Dulse čistí telo a zrýchľuje metabolizmus, takže je účinné pri chudnutí. Podporuje zdravú funkciu mozgu a funkciu štítnej žľazy, pokiaľ s ňou nemáte problém. Vtedy by ste konzumáciu mali konzultovať s odborníkom.

5. WAKAME – na silné kosti a zdravé srdce

Túto zelenú riasu nazývame “morský šalát”. Asi ste už počuli o wakame šaláte. Patrí medzi moje obľúbené a na konci článku vám ponúkam aj jeden recept. Wakame je nutrične bohatá a má len málo kalórií. Obsahuje minimálne množstvo tuku a jej konzumáciou predchádzate ochoreniam srdca, rakovine, cukrovke a obezite. Má priaznivý vplyv na cievy a znižuje riziko mozgovej príhody. Obsahuje horčík, ktorý napomáha regenerácii svalov. 100 gramov surového wakame obsahuje 150 mg vápnika. Buduje silné zdravé kosti a je prevenciou vzniku osteoporózy. Pomáha predchádzať anémii.

seaweed-513707_1280

Pár slov na záver:

Verím, že som vás presvedčila dať šancu týmto jedinečným potravinám a vychutnať si ich častejšie ako len v sushi. Zohnať tieto riasy nie je náročné. Nájdete ich napríklad v predajniach so zdravou výživou, či v bio obchodoch.

Skúste napríklad moje dva vynikajúce recepty ako si ich dopriať v šalátoch. Nebudete sa ich vedieť dojesť. Avšak, pozor na prejedanie sa riasami. Nezabúdajte, že všetkého veľa škodí.

1. WAKAME ŠALÁT

Čo budeme potrebovať?

  • rehydratované Wakame (marinujeme v marinade pripravenej z ryžového, vínneho octu, tamari omáčky a citróna)
  • 1 avokádo
  • 2 plné hrste vlašských orechov
  • 2 hrste detskej rukoly
  • extra panenský olivový olej
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Ak máte sušené wakame, rehydratujte ho vo vode. Potom ho dáme do misky a pripravíme si marinádu z ryžového octu, tamari omáčky a citrónu – minimálne 20 minút necháme postáť. Všetky suroviny uložíme na tanier a dochutíme.

fitshaker-riasy-recept2

2. Kel s morskými riasami sezamom a zázvorom

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 30 g sušeného Arame alebo mix rias
  • 1 lyžicu sezamového alebo iného oleja
  • 1 lyžicu sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 1 lyžicu agáve (ak chcete sladšiu verziu)
  • 1 lyžicu mletého zázvoru (ak máte bio, tak použite aj šupku)
  • 4 – 5 listov kelu
  • 1 menší pór
  • 1 lyžicu sezamových semienok

Ako budeme postupovať?

1. Riasy opláchneme vo vode a necháme vsiaknuť, cca 5-7 minút. Premyjeme ich a vložíme do veľkej misy. Pridáme sezamový olej, tamari a mletý zázvor. Pomiešame a dochutíme agáve alebo ak chcete slanšiu verziu, soľou a korením.

2. Kel ponoríme do vody, aby sa uvoľnili nečistoty a dôkladne opláchneme. Ak chcete zjemniť textúru, na chvíľu ho nechajte ponorený vo vode s citrónom. Následne nakrájame na rovnomerné slíže alebo kocky.

3. Potom už len zamiešame k riasam a posypeme sezamovými semiačkami.

fitshaker-blog-riasy-salat

Presvedčila som vás, aby ste niektorú z rias vyskúšali? Verím, že si pochutnáte :-).

 

Ďalšie výživné články, ktoré by si si mala prečítať:

Jedno jablko denne zaručí pevné zdravie – dobrá rada alebo mýtus?

Prečo jesť avokádo pravidelne? Lebo ti pomôže schudnúť

Granátové jablko dokáže spomaliť starnutie. A nielen to!

 

Vanda Dita Gallo

Článok bol pridaný dňa 19/02/2016 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Vanda Dita Gallo

Komentáre