Prečo práve strukoviny?
Strukoviny sú práve jednou zo zázračných potravín, ktoré neodmysliteľne patria na tanier každého zdravo žijúceho človeka. Tieto bôbovité zázraky sú zdrojom všetkých potrebných a dôležitých zložiek potravy. Zo všetkých rastlinných produktov sú najväčším zdrojom rastlinných bielkovín. Hoci nie sú živočíšneho pôvodu, a preto sa označujú za nekompletné, správnou kombináciou s potravinami v podobe obilnín, zemiakov a zeleniny či ovocia dokážu takmer plnohodnotne dodať potrebnú dennú dávku esenciálnych aminokyselín aj ľuďom nekonzumujúcim živočíšne produkty.
V strukovinách sú bohato zastúpené sacharidy, ktoré z veľkej časti tvorí práve škrob a vláknina. Vláknina je dôležitou zložkou potravy vzhľadom na trávenie, keďže priaznivo pôsobí na činnosť tráviaceho traktu a pravidelné vyprázdňovanie. Hoci majú strukoviny vysoký obsah sacharidov, ich glykemický index je nižší. To znamená, že sa vstrebávajú do krvi pomaly a nespôsobujú výkyvy inzulínu v krvi.
Zdravé a chutné strukoviny, to nie sú len hrášok a fazuľa
Fazuľa dokonca obsahuje tzv. lignany, ktoré sa v hrubom čreve menia na látky podobné hormónom a pomáhajú telu chrániť sa pred zhubnými ochoreniami. Hoci sú práve tieto dva druhy strukovín v našich končinách najbežnejšie, okrem nich existuje množstvo rovnako chutných strukovín, ktoré sú ľahko dostupné. Navyše si ich môžeš veľmi jednoducho pripraviť.
Cícer
Vhodný je najmä pre diabetikov, a vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín a lecitínu dokáže pomôcť aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Môžeš si ho pripraviť na rôzne spôsoby. Vyskúšaj ho upiecť v rúre spolu s koreninami a vykúzliš zdravý snack. Skombinuj ho s tahini pastou a získaš nátierku „hummus“, pridaj ho do šalátov, naplň ním placky či celozrnné pečivo, alebo ho podávaj ako prílohu. V príprave cícerových pokrmov sa medze skutočne nekladú!
Ďalšie tipy na recepty:
Cícerová polievka s brokolicou
Cícerovo-hubová polievka
Guláš z cíceru
Mungo fazuľky
TIP: Čas namáčania mungo fazuliek sa pohybuje v rozmedzí od 12 hodín do 18 hodín, avšak celé namáčanie trvá 3 až 4 dni – počas celého procesu klíčenia treba fazuľky mungo preplachovať studenou vodou minimálne dvakrát denne.
Klíčky z mungo fazuliek môžeš použiť napríklad v recepte s cestovinami, mrkvičkou a fazuľovými luskami.
Fazuľky adzuki
Sója
Zaujímavosťou je, že táto strukovina obsahuje dôležité látky, tzv. izoflavóny, ktoré zabraňujú bujneniu rakovinových buniek. Všetko závisí od jej spracovania a aj napriek nedoceneniu predstavuje napríklad v podobe sójového mlieka výbornú alternatívu pre ľudí s alergiou či intoleranciou na mliečne výrobky.
Aké množstvo je ideálne na konzumáciu?
S touto zázračnou potravinou to rozhodne nemusíš preháňať. Najmä, ak nie si zvyknutá jesť ju naozaj pravidelne. Na začiatok stačí zjesť porciu vo veľkosti päste jeden až dvakrát týždenne a postupne pridávať množstvo. Po čase uvidíš, že tvoje telo reaguje na strukoviny lepšie a už ich nebudeš musieť kombinovať len v menšom množstve s inými potravinami, ale konzumovať aj samostatne vo väčšom množstve.
Dôležitá je príprava
Druhým spôsobom prípravy strukovín je nakličovanie, ktoré sa využíva napríklad pri už spomínaných fazuľkách mungo alebo šošovici. Mnohí odborníci tvrdia, že je nakličovanie lepšou voľbou ako samotné varenie práve kvôli zachovaniu všetkých pôvodných živín a enzýmov, čím sa obmedzí plynatosť. So strukovinami sa dá v kuchyni skutočne čarovať. Pochutíš si na nich nie len ty, ale aj tvoji blízki a ich rozličným dochucovaním dokážeš vykúzliť skvelé pokrmy v každom ročnom období!
Tabuľka s časom namáčania a klíčenia jednotlivých strukovín:
STRUKOVINA | ČAS NAMÁČANIA | ČAS KLÍČENIA |
Fazuľa (čierna a biela) | 8-12 hod | 2-3 dni |
Hrach | 9-12 hod | 2-3 dni |
Šošovica | 8 hod | 12 hod |
Cícer | 12 hod | 15 hod |
Mungo fazuľky | 1 deň | 2-5 dní |
Adzuki fazuľky | 8 hod | 3-5 dní |
Sójové bôby | 8-10hod | - |
Pozor na strukoviny z konzervy!
Ak však ide o cícer, v tomto prípade je kúpa cícerovej konzervy v poriadku. Takto kupovaný a pripravovaný cícer nie je ničím dochucovaný a jeho nálev sa nezaraďuje medzi nezdravé a presladené či presolené nálevy v podobe omáčok. Všeobecne platí, že pre tvoje zdravie je najdôležitejšie a najvhodnejšie pripravovať strukoviny namáčaním a následným varením.
Pozri si zaujímavé recepty zo strukovín:
Hustá fazuľová polievka bez údenín
Čokoládová torta
Bataty s quinoou a čiernou fazuľou
Hrachová polievka, nátierka aj pyré
Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.