Plytváš potravinami? OK, potom ti nepovieme dátum ich spotreby

Aj takto by sa dalo charakterizovať jedno z opatrení, ktoré by malo zabrániť masívnemu vyhadzovaniu potravín do kontajnerov na celom svete. Ale ako sa potom dozvieš, dokedy je jogurt v tvojej chladničke alebo ryža v špajzi jedlá?
Medzi týmito potravinami je veľký rozdiel. Prvá má na obale uvedený ,,Dátum spotreby“ a druhá ,,Dátum minimálnej trvanlivosti“. No nejde o synonymá. Ak si doteraz nerozlišovala tieto dva výrazy, urobíme si krátky slovník pojmov:

Minimálna trvanlivosť – uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu a zachová si špecifické vlastnosti ako tvar, chuť a konzistenciu. Samozrejme, musíme dodržiavať pokyny výrobcu na uskladnenie a nenechať napríklad cukor na vlhkom mieste ;-) Tento údaj nájdeme na obaloch potravín, ktoré majú dlhšiu “životnosť“ – napr. konzervy, mrazené a sušené výrobky, ryža, cukor, cestoviny, čokoláda a iné.

Dátum spotreby – uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne konzumovať. Ide najmä o tie, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze a môžu v krátkom čase predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie ľudí! Tento údaj sledujte na mliečnych výrobkoch, čerstvom mäse, čerstvých rybách…

fitshaker-blog-ako-nakupovat-podla-datumov-spotreby-vajcia

Ak teda zješ ryžu, ktorá je týždeň po dátume minimálnej trvanlivosti, neprivodíš si žiadne zdravotné ťažkosti. Pri jogurte už záleží od ,,sily“ tvojho žalúdku, ale každopádne ja by som to neriskovala ;-)

Nemám rada čísla, ale tie nasledujúce mi nedá nespomenúť. V štátoch Európskej únie sa podľa zdrojov Európskej komisie ročne vyhodí okolo 89 mil. ton potravín, čo predstavuje 179 kg na osobu! A to žije až 79 miliónov občanov Európskej únie pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci charitatívnych organizácií. Z výšok sa mi hlava netočí, ale z tohto sa mi teda zatočila :-/

Ak by to takto išlo ďalej, za chvíľu by sme väčšie percento potravín vyhodili ako zjedli. Preto sa už od roku 2012 snaží Európsky parlament zaviesť opatrenia, ktoré by znížili plytvanie potravinami. Výsledky? Predaj za zvýhodnené ceny pred dátumom spotreby, redistribúcia nadbytočných potravín zo supermarketov a stravovní, celková popularizácia myšlienky udržateľnej spotreby potravín a zrušenie dátumov minimálnej trvanlivosti na niektorých potravinách.

fitshake-blog-ako-nakupovat-podla-datumov-spotreby-2

 

Schválne, prejdi sa do kuchyne a skús skontrolovať ryžu, cukor, múku a iné trvanlivé potraviny. Je niektorá z nich už ,,po“ alebo nemá vôbec uvedený dátum minimálnej trvanlivosti? Čo s ňou spravíš? Odpoveď nechám na teba, ale najprv si prečítaj zopár rád na záchranu jedla:

  • Plánuj si svoje nákupy – skontroluj chladničku pred nakupovaním, spíš si zoznam, nenakupuj hladná (už vôbec nie v hypermarketoch) a uprednostni vážené ovocie a zeleninu pred baleným (urči si sama váhu, ktorú aktuálne potrebuješ)
  • Všímaj si dátumy – potraviny s krátkym dátumom spotreby si kupuj len ak ich chceš hneď spotrebovať a nauč sa rozoznávať ,,minimálnu trvanlivosť“ a ,,dátum spotreby“.
  • Nemrhaj peniazmi – vyhodené potraviny sú vyhodené peniaze.
  • Skladuj potraviny podľa návodov na obaloch.
  • Zaveď princíp ,,rotácie“ – čerstvo nakúpené potraviny ukladaj dozadu skrinky, ľahšie si tak všimneš, že tým starším sa už končí životnosť.
  • Využívaj zvyšky – ak už vidíš, že ovocie začína mäknúť, urob si z neho koktejl, dreň, nanuk, menej čerstvú zeleninu použi do polievok, zamraz alebo buď jednoducho kreatívna.
  • Zamrazuj – ak vieš už dopredu, že niečo nezješ, pokojne to zamraz, ešte sa ti to zíde :-)
  • Šír tieto informácie ďalej :-)

fitshake-blog-ako-nakupovat-podla-datumov-spotreby

Tak čo, aký je tvoj názor? Máme právo vedieť, dokedy si zachováva to, čo si ideme kúpiť svoje typické vlastnosti, alebo je lepšie nechať to na sedliacky rozum (teda skôr chute)?

 

A na záver zopár tipov na skvelé a poučné filmy o potravinách:

Správa o skutočnej cene lacných potravín – https://www.youtube.com/watch?v=N8G2G2PGW5o

Čerstvé ale v kontajneri – https://www.youtube.com/watch?v=XM4cznYYmDg

Potraviny a.s. – https://www.youtube.com/watch?v=94PBFb6fx88

 

Zdroje, z ktorých som čerpala pri písaní článku:

http://www.i-potraviny.sk/minimalna-trvanlivost-vs-datum-spotreby-aky-je-rozdiel/

http://www.slovenskyrozhlad.sk/parlament-%C5%BEiada-bezodkladn%C3%A9-opatrenia-na-zn%C3%AD%C5%BEenie-plytvania-potravinami-o-polovicu,760.html

http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/your_role_en.htm

 

Zdroj fotiek: flickr.com

—-

andrea-valcekova-supportAutor článku: Andrea Valovičová – inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.

Andrea Valovičová

Článok bol pridaný dňa 07/07/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Andrea Valovičová

Komentáre