Parádne bezlepkové palacinky ako od babičky

Palacinky. Slané či sladké. So šľahačkou alebo so syrom. Jednoducho každá palacinka si získa tvoje chuťové poháriky. Vytvoriť nadýchanú, štíhlu a elegantnú palacinku však dá niekedy poriadne zabrať i „tradičným“ kuchárom. Lenže, čo ak som kuchár – celiatik? Nájsť správnu múku, ktorá hmotu spojí do nedeliteľného celku, a pritom z nej nebude “kameň”? Tak tomu sa hovorí skutočne výzva! Vyskúšaj, či som sa ti trafila do tvojho vkusu s týmto vyšperkovaným receptom :-).

Ja milujem palacinky a o to väčšmi zápasenie s novými výzvami. Preto som neváhala a popasovala som sa s týmito nezbednými bezlepkovými múkami, ktoré sem-tam robia šarapatu. Nakoniec som sa dopracovala k požadovaným kritériám. Či presvedčím i teba o vychytaní „bezlepkových múch“,  to zistíš jedine, ak sa pustíš do prípravy tohto receptu.

Čo budeme potrebovať na 5 ks palaciniek?

  • 110 g bezlepkovej múky značky Schar „Mehl-Farine“
  • 2 vajcia
  • 2 PL roztopeného masla
  • 250 ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
  • štipku soli
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 1 PL Ghee masla na smaženie

Ako budeme postupovať?

1. V miske zmiešame múku, roztopené maslo, soľ, med a škoricu. Pomaly do tejto zmesi zľahka primiešame vyšľahané vajcia. Mlieko postupne prilievame a dobre rozšľaháme. Cesto necháme chvíľku odpočívať cca 5 minút.

2. Medzitým si rozohrejeme panvicu s trochou masla. Na dno panvice pridáme 3-4 lyžice cesta a rovnomerne ho rozlejeme. Znížime teplotu a smažíme ďalej, pokiaľ nie je palacinka pekne hnedá. Otočíme a postup opakujeme.

TIP: Podávame s gréckym jogurtom, domácim džemom a ovocím.

DSC_1509

DSC_1510

Tramdaradááá, môžeme servírovať. Uži si ich :-).

 

nová-kniha-blog-text2

 

Ďalšie bezlepkové špeciality:

Cícerové lievance s bryndzovým krémom

Originálne vafle zo pšenových vločiek

Bezlepková tvarohová bábovka

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 27/05/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyPalacinky, lievance a vafleRaňajkyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre