Palacinková torta s ricottou a špenátom: zdravé prekvapenie pre všetky návštevy

Nie každý má rád sladkosti. Preto, ak vieš, že ti má prísť návšteva, ktorá patrí do tejto skupiny, priprav im slané pohostenie. Palacinková torta na slano dokáže príjemne prekvapiť nejedného hosťa. Vymeň čokoládu za špenát. Poď sa presvedčiť, že tortu zvládneš pripraviť aj ty. ;-)

Doba prípravy: cca 60-70 minút

Čo budeme potrebovať na cca 10 ks?

Na palacinky:

  • 2 vajíčka
  • 220 g hladkej špaldovej múky
  • 450 ml kvalitného mlieka
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • olivový olej na potretie panvice

Na plnku:

  • cca 20 g kvalitného masla
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 250 g ricotty
  • 1 vajíčko
  • 100 g syru (napr. nízkotučný eidam)
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny na palacinky zmixujeme a cesto necháme cca 10 minút odpočinúť.

2. Palacinky vypražíme na troche olivového oleja dozlatista a poukladáme na seba. Z tejto dávky budeme mať asi 10 kusov.

3. V hrnci rozohrejeme kocku masla, pridáme mrazený špenát a necháme ho rozpustiť.

4. Za občasného miešania špenát podusíme asi 15 minút. Dochutíme pretlačeným cesnakom a podľa chuti soľou a čiernym korením.

5. Ricottu zmiešame s vajíčkom, dochutíme soľou a čiernym korením.

6. Okrúhlu formu vymastíme maslom a začneme vrstviť  palacinkovú tortu. Palacinka – jemná vrstva ricotty – vrstva špenátu.

7. Zakončíme palacinkou, ktorú potrieme ricottou a obložíme alebo posypeme syrom.

8. Pečieme asi 30 minút pri teplote 190°C.

9. Po upečení necháme palacinky 5-10 minút postáť, odstránime boky formy a nakrájame. Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťkou.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
223 kcal

936 kJ

9 g 14 g 19 g 3 g

palacinky

 

spenatova plnka

 

palacinková torta

 

špenát

 

recept torta

Dobrú chuť! :-)

 

Super pochutiny pre hostí nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Ďalšie tipy pre návštevy:

Zdravý fazuľový koláč s ovocím

Slaný cuketový koláč s mozzarellou

Posúch so sušenými paradajkami

Lívia Šuľová

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)
Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 29/09/2017 a zaradený do kategórie: OstatnéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre