Čo je to chutney? Chutney je hustá omáčka pochádzajúca z Indie. V Európe sa stala populárnou v roku 2011 a odvtedy si našla veľa obľúbencov aj na Slovensku. Chutney si môžeš poľahky vyrobiť i doma. Dám ti návod na 3 chutné varianty, ktoré si určite zamiluješ.
1. Mangovo-zázvorové chutney
Začneme trošku exoticky. Táto čisto letná kombinácia patrí medzi moje obľúbené. Obsahuje veľa vitamínov a chutí naozaj skvelo. Jemnú chuť manga vynikajúco dotvára štipľavosť zázvoru a čerstvosť mäty. Ak ti teraz prezradím, aké jednoduché je toto chutney na prípravu, ani tomu nebudeš chcieť veriť. Musíš sa o tom presvedčiť tak, že si ho pripravíš sama.
Čo budeš potrebovať na 8 porcií?
- 400 g manga (asi 1 väčší kus)
- 7 lístkov mäty
- 1 cm zázvoru
- trocha soli
- čierne korenie
- 1 ČL kurkumy
Ako budeme postupovať?
1. Mango si ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na menšie kúsky.
2. Pridáme najemno nasekaný zázvor a mätu. Ochutíme trochou soli a čierneho korenia a primiešame kurkumu.
3. Celú zmes zmixujeme.
TIP: Chutney môžeš zmixovať na úplne jemnú kašu, ale je super, ak obsahuje aj kúsky manga.
Cibuľa a brusnice spolu chutia jednoducho skvele. Ak túto kombináciu ešte zjemníš medom a troškou červeného vína, máš vyhraté. Toto chutney odporúčam ku grilovaným steakom.
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 2 väčšie červené cibule
- 1 PL medu
- trocha červeného vína
- 2 ČL balzamikového octu
- malý bobkový list
- čerstvé brusnice (môžu byť aj sušené)
- soľ
- čierne korenie
- kokosový olej
Ako budeme postupovať?
1. Na kokosovom oleji orestujeme na väčšie kúsky nasekanú cibuľku.
2. Keď je cibuľa mäkká, pridáme k nej med a brusnice. Ak si sa rozhodla použiť sušené, najprv ich na pol hodinky namoč do vlažnej vody, následne preceď a pridaj k cibuli.
3. Celú zmes chvíľu povaríme, pridáme bobkový list a podlejeme trochou vína. Chutney dochutíme balsamicom, soľou a čiernym korením.
4. Pred podávaním vyberieme bobkový list a máme hotovo.
Ak si milovníčka talianskej kuchyne, teraz máme niečo pre teba. Toto chutney je veľmi rýchle na prípravu, ale skvelé na chuť. Veď posúď sama.
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 5 väčších rajčín
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvú bazalku podľa chuti
- 1 ČL hnedého cukru
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Ako budeme postupovať?
1. Na prúžky nakrájaný cesnak dáme na rozpálený olej a chvíľku ho restujeme.
2. Potom pridáme paradajky nakrájané na kocky a všetko spolu varíme, pokiaľ nie sú paradajky úplne mäkké.
3. Nakoniec už len stačí ochutiť soľou, čiernym korením, najemno nakrájanou bazalkou a hnedým cukrom. Celú zmes chvíľu povaríme, nech sa chute spoja.
TIP: Chutney môžeš podávať ako studené, tak aj teplé. Skús ho napríklad na opečený špaldový chlebík. Nám doma takto chutí najviac.
Nechaj sa inšpirovať týmito receptami, ale neboj sa vyskúšať i svoje vlastné. Pri príprave chutney platí pravidlo, že fantázii sa medze nekladú. Budeme radi, ak sa s nami podelíš o svoje výtvory.
Ďalšie tipy na jedlá, ktoré sa hodia na grilovačku:
Parádny vege burger
Chrumkavá focaccia alias posúch
3 x fitness recepty na grilovačku
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!