Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Omáčky nielen k mäsu, ako ich nepoznáš. Zdravé chutney 3x inak

Patríš k milovníkom omáčok? Máš rada nové a zaujímavé chute? Chceš prekvapiť svojich blízkych niečím netradičným? Ak sa chystáš na grilovačku alebo plánuješ pohostenie pre priateľov, tieto recepty by si mala vyskúšať. Skvele sa hodia k marinovanému mäsku či rybe alebo dotvoria aj vegetariánsky pokrm. Nechaj sa inšpirovať týmito originálnymi kombináciami :-).

Čo je to chutney? Chutney je hustá omáčka pochádzajúca z Indie. V Európe sa stala populárnou v roku 2011 a odvtedy si našla veľa obľúbencov aj na Slovensku. Chutney si môžeš poľahky vyrobiť i doma. Dám ti návod na 3 chutné varianty, ktoré si určite zamiluješ.
1. Mangovo-zázvorové chutney
Začneme trošku exoticky. Táto čisto letná kombinácia patrí medzi moje obľúbené. Obsahuje veľa vitamínov a chutí naozaj skvelo. Jemnú chuť manga vynikajúco dotvára štipľavosť zázvoru a čerstvosť mäty. Ak ti teraz prezradím, aké jednoduché je toto chutney na prípravu, ani tomu nebudeš chcieť veriť. Musíš sa o tom presvedčiť tak, že si ho pripravíš sama.
Čo budeš potrebovať na 8 porcií?

  • 400 g manga (asi 1 väčší kus)

  • 7 lístkov mäty

  • 1 cm zázvoru

  • trocha soli

  • čierne korenie

  • 1 ČL kurkumy


Ako budeme postupovať?
1. Mango si ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na menšie kúsky.
2. Pridáme najemno nasekaný zázvor a mätu. Ochutíme trochou soli a čierneho korenia a primiešame kurkumu.
3. Celú zmes zmixujeme.
TIP: Chutney môžeš zmixovať na úplne jemnú kašu, ale je super, ak obsahuje aj kúsky manga.
fitshaker-blog-chutney-prvy1
2. Cibuľovo–brusnicové chutney
Cibuľa a brusnice spolu chutia jednoducho skvele. Ak túto kombináciu ešte zjemníš medom a troškou červeného vína, máš vyhraté. Toto chutney odporúčam ku grilovaným steakom.
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 2 väčšie červené cibule

  • 1 PL medu

  • trocha červeného vína

  • 2 ČL balzamikového octu

  • malý bobkový list

  • čerstvé brusnice (môžu byť aj sušené)

  • soľ

  • čierne korenie

  • kokosový olej


Ako budeme postupovať?
1. Na kokosovom oleji orestujeme na väčšie kúsky nasekanú cibuľku.
2. Keď je cibuľa mäkká, pridáme k nej med a brusnice. Ak si sa rozhodla použiť sušené, najprv ich na pol hodinky namoč do vlažnej vody, následne preceď a pridaj k cibuli.
3. Celú zmes chvíľu povaríme, pridáme bobkový list a podlejeme trochou vína. Chutney dochutíme balsamicom, soľou a čiernym korením.
4. Pred podávaním vyberieme bobkový list a máme hotovo.
fitshaker-blog-chutney-druhy1
3. Paradajkovo-bazalkové chutney
Ak si milovníčka talianskej kuchyne, teraz máme niečo pre teba. Toto chutney je veľmi rýchle na prípravu, ale skvelé na chuť. Veď posúď sama.
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 5 väčších rajčín

  • 3 strúčiky cesnaku

  • čerstvú bazalku podľa chuti

  • 1 ČL hnedého cukru

  • soľ

  • čierne korenie

  • olivový olej


Ako budeme postupovať?
1. Na prúžky nakrájaný cesnak dáme na rozpálený olej a chvíľku ho restujeme.
2. Potom pridáme paradajky nakrájané na kocky a všetko spolu varíme, pokiaľ nie sú paradajky úplne mäkké.
3. Nakoniec už len stačí ochutiť soľou, čiernym korením, najemno nakrájanou bazalkou a hnedým cukrom. Celú zmes chvíľu povaríme, nech sa chute spoja.
TIP: Chutney môžeš podávať ako studené, tak aj teplé. Skús ho napríklad na opečený špaldový chlebík. Nám doma takto chutí najviac.
fitshaker-blog-chutney-treti1
Toto chutney ti v chladničke vydrží až dva týždne. Ak sa ho, ale rozhodneš zavariť, vydrží i tri mesiace.
Nechaj sa inšpirovať týmito receptami, ale neboj sa vyskúšať i svoje vlastné. Pri príprave chutney platí pravidlo, že fantázii sa medze nekladú. Budeme radi, ak sa s nami podelíš o svoje výtvory. 
fitshaker-blog-chutney-vsetky1
 
fitshaker-blog-chutney-vsetky2
 
fitshaker-blog-chutney-vsetky6
Ktorý z receptov skúsiš ako prvý?
Ďalšie tipy na jedlá, ktoré sa hodia na grilovačku:
Parádny vege burger
Chrumkavá focaccia alias posúch
3 x fitness recepty na grilovačku
Fotka autora
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.