Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- olivový olej alebo ghee masielko
- 3 strúčiky cesnaku (2 pokrájané na tenko + 1 zotretý na najmenšom strúhadle)
- 400 g bielej veľkej fazuľky (maslovej)
- 200 g bielej kapusty (pôvodný recept bol s kelom, ale v obchode som našla len zo Španielska a ja takéto diaľky, čo sa týka cesty zeleninky moc neobľubujem, keď bude sezóna vyskúšam i s kelom - takže som radšej nahradila našou bielou kapustou, ale i tak to bolo veľmi zaujímavé a chutné :))
- 2 – 3 PL postrúhaného parmezánu
- ¼ ČL čili korenia (nemusí byť)
- morská soľ a čierne mleté korenie
Ako budeme postupovať?
1. Na panvici rozohrejeme trocha olivového oleja (v mojom prípade ghee masielka) a pridáme cesnak. Pražíme na stredne silnom ohni. V tomto prípade môžeme nechať opražiť cesnak trošku dohneda, lebo dodáva jedlu jedinečnú neopísateľnú chuť.
2. Pridáme fazuľku (ktorá bola dopredu namočená a uvarená) a kapustu pokrájanú na tenké plátky (prípadne kel, ktorý trháme na malé kúsky priamo do panvice). Posolíme a okoreníme.
3. Dusíme cca 10 minút, alebo kým kapustička zmäkne, ale zostane chrumkavá. V tejto fáze pridáme 1 lyžicu parmezánu a dobre premiešame. Hotové jedlo preložíme na tanier a posypeme zvyšným parmezánom, prípadne ešte aj čili, ak máme radi pikantné.
A ihneď môžeme podávať :)
Biela maslová fazuľka
Podporuje neutralizáciu príznakov spôsobených nadmernou konzumáciou mäsa a spracovaných výrobkov, podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi a znižovanie cholesterolu v tele, rovnako i detoxikáciu a chudnutie. Je zdrojom vitamínov B6, B9, provitamínu A, horčíka, draslíka, železa, molybdénu (je potrebný na priebeh enzymatických reakcií pri metabolizme železa a pri prevencii proti zubného kazu) a vlákniny, ktorej má biela fazuľka najviac spomedzi ostatných druhov fazuliek (24,5 g/100 g). Podľa tradičnej čínskej medicíny má biela maslová fazuľka na organizmus ochladzujúce účinky a prospieva pečeni, pľúcam, hrubému črevu (posilňuje funkciu čriev) a našej koži.
Kapusta
Kapusta, rovnako ako všetky ostatné rastlinky čelade kapustovitých /Brassicaceae/, (čiže aj kel, ak ho použijete v receptíku), obsahujú izotiokyanáty, ktoré zvyšujú hladinu niektorých enzýmov zapojených do procesu detoxikácie. Kapusta znižuje hladinu homocysteínu, ktorého zvýšená hladina súvisí s rizikom srdcovocievnych chorôb. Taktiež pomáha pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, chronickej zápche, narušenej bakteriálnej flóre v našich črevách, osteoporóze, obezite či dokonca rakovine. Zabíja baktérie a vírusy. Má vysoký obsah vitamínu C, škálu vitamínov B6, zinok i kyselinu listovú, ktorá je veľmi dôležitá pre organizmus vystavovaný stresu.
Naložte si na tanier veľkú porciu zdravia a pridajte kúsky obľúbenej čerstvej zeleniny. Dobrú chuť :)
Ďalšie receptíky, ktoré ti budú chutiť:
Zapekaný ružičkový kel so zeleninkou
Bomba pre imunitný systém! Recept z hlivy a kyslej kapusty.
Pohánkové rizoto so zeleninou
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.