Očistný deň č. 3: Jarný superkoláčik

Kto by nemiloval koláče, však? Dnes to ale nebude koláčik sladký, ale slaný. Dáme do ňho všetko skvelé, čo nám príroda prináša. Špenát, žihľava, medvedí cesnak, cibuľa…táto kombinácia ti prinesie nielen vynikajúcu chuť, ale aj vynikajúce účinky pre telo. Skvelý obed pre celú rodinu :).

fitshaker_blog_slany_kolac4

Čo budeme potrebovať na 6-8 porcií?

Na cesto:

  • 200 g špaldovej múky (keďže máme očistný týždeň, môžeme si pripraviť i bezlepkovú formu koláčika, vyskúšajte pohánkovú krupicu, ktorú  si môžete zmiešať napr. s cícerovou múkou, alebo použiť samotnú. Nezabudnite však, že má výraznejšiu chuť)
  • 100 g domáceho masla
  • 1 vajíčko
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Na plnku:

  • cca 250 g špenátu (vynikajúce je pridať i žihľavu alebo urobiť koláč len zo samotnej žihľavy)
  • jednu veľkú viazaničku medvedieho cesnaku (ak ešte nezoženiete, môžete použiť i vňaťku mladej jarnej cibuľky)
  • tempeh (fermentovaná sója, oveľa ľahšie stráviteľná ako samotné tofu i s vyššou pridanou hodnotou pre nás konzumentov, kúpite v bio obchodoch)
  • za veľkú hrsť slnečnicových semienok
  • 200 ml sójovej smotany (ja radšej používam ovsenú, ale môžete i klasickú, kúpite napr. v bio obchode)
  • 2 domáce vajíčka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľku
  • 1 ČL himalájskej soli
  • zmes korenia podľa vašej chuti  (ak môžem poradiť – kurkuma, muškátový orech, rasca/Maha korenie a čierne korenie/čili, koláčiku dodávajú svoj šmrnc :))
  • olivový olej alebo ghee maslo

Ako budeme postupovať?

1. Najprv by sme si mali pripraviť cesto, keďže má chvíľu odpočívať v chladničke. Kľudne si ho môžete pripraviť aj deň vopred. Počká si na vás v chladničke :). Ale priznám sa vám, mne sa nie raz stalo, že som potrebovala rýchlo niečo uvariť a moje cesto nestihlo v chladničke odpočívať – nič sa nestalo, koláčik bol aj tak superkový :).

2. Múku si zmiešame so soľou. Maslo si rozpustíme, aby sa nám ľahšie miesilo cesto a pridáme vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho jednu až dve hodinky odstáť v chladničke :).

3. Teraz  si na panvici zohrejeme olej (resp. ghee masielko) a chvíľku na ňom osmažíme cibuľku, pridáme si pokrájaný tempeh. Smažíme ho cca minútku, minútku a pol a pridáme semiačka, aby sa tiež trošku opražili a pustili arómu.

4. Teraz do panvice pridáme nakrájané, natrhané a, samozrejme, umyté listy špenátu (alebo žihľavy) a medvedieho cesnaku a kratučko podusíme. Odstavíme a dochutíme soľou, korením a roztlačeným cesnačikom :).

5. Teraz je čas na cesto. Položíme ho na pracovnú plochu a rozvaľkáme natenko tak, aby vystačilo na celú formu. Formu si vyložíme papierom na pečenie. Potom do nej vložíme cesto a odrežeme prebytočné časti. Ak sa vám náhodou cesto drobí, nemusíte sa báť, môžete si ho sama vo forme vyformovať rukami, nie je potrebné ho vaľkať. Na cesto dáme podusenú zmes a zalejeme ochutenou smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka. :)

6. Koláčik pečieme 30 – 40 min. pri 180 °C.

fitshaker_blog_slany_kolac1

fitshaker_blog_slany_kolac2

fitshaker_blog_slany_kolac3

 

fitshaker_blog_slany_kolac5

Čo dobré z receptu vyťažíme pre naše telo?

Špalda/špaldová múka

Je druhom pšenice, avšak oproti klasickej pšenici je bohatšia na bielkoviny (obsahuje 8 aminokyselín, ktoré v rastlinných potravinách obvykle chýbajú), vlákninu, obsahuje viac minerálov – hlavne železa, tiež horčík, draslík, zinok i vitamíniky skupiny B. Má tiež vysoký obsah tzv. pomalých sacharidov (pomaly sa vstrebávajúcich). Niektoré zdroje uvádzajú, že lepok v špalde je oveľa lepšie tolerovateľný ako u iných lepkových obilnín.

Keď začíname s pečením, špaldová múka je veľmi dobrá náhrada klasickej pšeničnej, takmer v každom jedle. Nájdeme špaldovú múku hladkú, polohrubú i hrubú. Preto sa nebojte, milé žienky, nahradiť klasickú múku práve špaldovou. Jedlá zo špaldy určite splnia vaše očakávania a majú oveľa vyššiu výživovú hodnotu, ako keby sme ho pripravili z bielej múky. :)

Tempeh

Je to sójový výrobok, vyrábaný z celých sójových bôbov technikou očkovania kultúrou ušľachtilej plesne Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae, ktorá prerastie bôbmi, spojí ich a vytvorí konzistenciu bielej farby. A práve táto pleseň zabezpečuje obsah dôležitého vitamínu B12 (je nedostatkovým práve u vegánov, pretože  je čisto živočíšneho pôvodu).  Z toho dôvodu sa tempeh veľmi často používa ako náhrada mäsa, kde pri pravidelnej konzumácii nahrádza jeho potrebu pre organizmus.

Tempeh je pôvodom z Indonézie, kde je tradičnou a veľmi obľúbenou potravinou. Na tamojších trhoviskách sa predáva zabalený v banánových listoch, pretože pleseň, vďaka ktorej tempeh vzniká sa nachádza v prírode práve na listoch banánovníka :).

Je veľmi dobre stráviteľný a obsahuje minerály v takých vzájomných pomeroch, že sú pre organizmus nielen ľahko vstrebateľné, ale i zabudovateľné do tkanív a ľahšie použiteľné pre metabolizmus. Obsahuje veľké množstvo ľahko vstrebateľného vápnika a horčíka, vitamínov skupiny B, lecitín a vitamín E. Neobsahuje cholesterol a je nízkotučný. Tempeh má tiež významný prínos pre naše zdravie. Je dobrý pri anémii a pri nedostatku vitamínu B12, pri žalúdočných ťažkostiach, osteoropóze i pri nádorových ochoreniach.  A čo je tiež jeho prínosom, je vhodný i pre celiatikov.

 

Nezabudni si ku koláčiku naservírovať šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť všetkým :)

 

Ďalšie jedlá, ktoré by si mala vyskúšať:

Ako nahradiť bežné pečivo? Chlebíkom z makovej múky!

Šošovicovo-karfiólová dobrota na obed

Happy kuskus

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 14/05/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre