Začnime systematickým zhrnutím publikovaných štúdií, tzv. Cochrane review (veľmi premakané zhrnutie považované za najlepší zdroj vedeckých poznatkov), v ktorom sa ukázalo, že zníženie konzumácie soli nevedie k zníženiu rizika srdcovo-cievnych ochorení1. V Belgicku zase populačná štúdia odhalila, že riziko srdcovo-cievnych ochorení je štatisticky vyššie u ľudí, ktorí konzumujú sodík v menšom množstve 2.
Problém nie je v tom, či soliť, alebo nie, ale akú soľ použiť.
No hoci sa na tom zhodne väčšina svetových odborníkov z oblasti medicíny a výživy, je ťažké obhajovať „dobrú“ soľ, pretože ešte nebola publikovaná štúdia, ktorá by potvrdila, či sú na srdcovo-cievne ochorenia menej náchylní ľudia, ktorí konzumujú rafinovanú alebo nerafinovanú soľ. Nakoniec nám asi pomôže len sedliacky rozum.
Prečo sa soľ upravuje?
Po druhé, prirodzená soľ sa zvyčajne vplyvom vlhkosti zhlukuje. Preto prišli výrobcovia s geniálnym nápadom, aby sa tak nedialo. Ten úžasný výmysel sa volá E535, používa sa aj u nás a jeho pravý názov je ferokyanid draselný. Keby na obale výrobku stálo pravé označenie, asi by si si 3x rozmyslela, či si ho kúpiš. Obhajcovia tejto látky argumentujú, že je to veľmi pevná zlúčenina, ktorá sa v tele nemení na kyanid. Denná telu neškodiaca dávka je 0–0,025 mg na kg hmotnosti 3. Lenže ferokyanid draselný reaguje v kombinácii s kyselinami a mení sa na hydrogen kyanid, teda toxický plyn. Otázka je, či sa to deje aj v našom tele. Ak by sa naň aj nemenila, do tela rozhodne nepatrí, lebo ho zaťažuje, hlavne pečeň, ktorá musí všetko cudzie spracovať.
Okrem E535 sa z rovnakého dôvodu používajú aj iné zlúčeniny, ako napríklad E554 hlinitokremičitan sodný, E552 kremičitan vápenatý, či E342 fosforečnan amónny. Takže nielenže chemicky bielime a spracovávame soľ tak, že stráca minerály, ale do nej ešte aj pridávame ďalšie zlúčeniny, ktoré telo nepozná a nepotrebuje. A len pripomínam takú maličkosť, že takú soľ máme konzumovať každý deň! Aký to má vplyv na zdravie z dlhodobého hľadiska?
4 tipy, ako si vybrať dobrú soľ
Tip č.1
Tip č.2
Rafinovaná soľ stráca nielen prirodzenú štruktúru, ale aj ďalšie minerálne zložky.
Tip č.3
Jód v kuchynskej soli
Tip č.4
Čo z toho na záver vyplýva?
Dovolím si tvrdiť, že negatívny účinok soli súvisí so spôsobom spracovania, ochudobnením o stopové prvky a pridávaním chemických látok, ktoré telu pri pravidelnej konzumácii neprospievajú. Soľ obsahuje sodík, esenciálnu zložku, ktorá plní v tele mnoho funkcií a je potrebná na správne fungovanie tráviacej, obehovej a nervovej sústavy či svalstva. Ak soľ spĺňa uvedené kritériá, nemusíme sa báť konzumovať ju. V neposlednom rade, ak nekonzumuješ veľa predpripravených jedál, polotovarov, zaváranín a údenín, ktoré obsahujú veľké množstvo soli, môžeš si podľa chuti jedlo posoliť , no nemali by sme to s ňou preháňať.
Čo by ťa mohlo ešte zaujímať?
Ako je to s pivom? Ako je to s vajíčkami?
Ako je to s arašidovým maslom?
1. Taylor RS et al. Reduced dietarysaltfor the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (Cochrane review). Am J Hypertens. 2011;24(8):843-53.
2. Stolarz-Skrzypek K et al. Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and blood pressure changes in relation to urinary sodiumexcretion. JAMA.2011;305(17):1777-85.
3. "Toxicological evaluation of some food additives including anticaking agents, antimicrobials, antioxidants, emulsifiers and thickening agents". World Health Organization, Geneva. 1974. Retrieved 18 May2009.
Som šialená kombinácia biologických vied, výživy a športu. Fascinuje ma fakt, ako taká nevinná vec ako jedlo, dokáže ovplyvniť naše zdravie! Výživa sa stala mojou ,,ever lasting“ vášňou aj vysnívaným povolaním. Pomerne veľa času som strávila štúdiom biologických vied, výživy aj cvičenia a konečne prišiel čas, aby som sa o svoje vedomosti a skúsenosti podelila s vami! Chcela by som vám ukázať zdravý pohľad na výživu z perspektívy vedca aj terapeuta, poskytla overené a aktuálne informácie, a tak uviedla na pravú mieru neuveriteľné množstvo konfliktných a zavádzajúcich informácií.