Nadýchaný a tak šťavnatý rebarborový koláč s jahodami, ktorý stojí naozaj za upečenie!

Začínajúce leto so sebou prináša aj nové sezónne ovocie či zeleninu ako napríklad aj rebarboru. Tak šťavnatú a kyselkavú zároveň! Dva dôvody, prečo by sme ju mali použiť ako ingredienciu do koláča. A nie do hocijakého! Pripravila som pre vás nadýchaný rebarborový koláč v bezlepkovom variante, ktorý v sebe dokonale snúbi chute leta. Poďte si ho so mnou upiecť a vychutnať si tak pri ňom zaslúženú pohodičku v spoločnosti slnečných lúčov :-).

Čo budeme potrebovať?

  • 4 vajíčka
  • 200 g bezlepkovej múky (ak nie si celiatik, použi špaldovú múku hladkú)
  • 150 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 100 ml vody
  • 100 ml kokosového oleja
  • 500 g rebarbory
  • 5 ks čerstvých jahôd
  • kvalitné maslo na vymastenie plechu
  • strúhaný kokos na vysypanie plechu

Ako budeme postupovať?

1. Žĺtka vymiešame s cukrom do penista. Za stáleho miešanie pridáme po lyžiciach striedavo olej a vodu.

2. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom bez fosfátov.

3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkového cesta. Na vymastený a vysypaný plech nalejeme cesto. Na cesto poukladáme na kocky nakrájanú rebarboru (ktorú sme zbavili hornej vrstvy a očistili) a očistené a nakrájané jahody.

4. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165°C cca 25 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť.

TIP: Podávame s lyžicou kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu a lístkom čerstvej mäty.

kolac s rebarborou

 

kolac s jahodami a rebarborou

 

rebarborovy kolac

Prajem krásne pečenie a ešte lepšie vychutnávanie. :-)

 

Zaujímavé recepty na dezerty nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

Ďalšie maškrty s jahodami si pozri aj v týchto receptoch:

Domáca jahodová zmrzlina

Jahodové mini tortičky bez pečenia

Muffiny s jahodovým krémom

 

 

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 09/06/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre