Myslíš, že prírodný športový nápoj neexistuje? Vyskúšaj kokosovú vodu!

Áno, presne tak. V tomto športovom nápoji nenájdeš žiadne umelé sladidlo, či farbivo. Kokosová voda je totižto nazývaná aj ako tekutina života. Má rovnakú úroveň elektrolytickej rovnováhy ako ľudská krv. A práve preto je ideálna na doplnenie stratených elektrolytov a minerálov po cvičení (draslíka, sodíka, magnézia, či vápnika). Kde ju však vziať? Kedy ju piť? Ako to, že nám zrýchľuje metabolizmus? A je vôbec dobré pre nás piť kokosovú vodu z druhej časti zemegule? Všetko o kokosovej vode a jej účinkoch ti prezradí Marek Ďatko- odborník na kokosové oleje a produkty z kokosov.

Veľmi ťažko sa hľadá športový nápoj bez umelého sladidla, či farbiva. Je pravda, že kokosová voda je ideálny nápoj po cvičení? V čom je taká unikátna?

To máte pravdu – takýto nápoj sa veľmi ťažko hľadá. Väčšinou sa stretávame so syntetickými nápojmi (aj keď existujú samozrejme výnimky). Unikátnosť kokosovej vody, z pohľadu cvičenia, spočíva najmä vo vysokom obsahu draslíka a úctyhodnom obsahu sodíka. Tieto dva minerály sa totiž z tela „vypudzujú“ medzi prvými a ich nedostatok spôsobuje dehydratáciu (čo je nepríjemný a nebezpečný stav organizmu).

Je preto pre nás, v takýchto situáciach, celkom kľúčové to vyriešiť a dodať telu, čo mu chýba – no nie? :) Kokosová voda sa v tomto ohľade (a aj vo veľa ďalších) dokáže vyrovnať konvenčným športovým nápojom, no má v niečom veľmi podstatnom „navrch“ – je 100% prírodná (bez konzervantov, farbív a iných aditív). V rámci tohto faktu si treba uvedomiť jednu podstatnú vec – jednotlivé zložky (vitamíny, minerály, aminokyseliny…) 100% organického charakteru majú oveľa vyššiu vstrebateľnosť a využiteľnosť ako ich „syntetický príbuzný“, preto ak dostaneme do tela tieto zložky z prírodného zdroja, tak ich oveľa efektívnejšie využijeme.

fitshaker_blog_kokosova_voda1

Kedy je najvhodnejší čas pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia, na kokosovú vodu? Pred cvičením, počas alebo po cvičení?

Z pohľadu rehydratácie organizmu sa pije kokosová voda hlavne počas cvičenia a po cvičení, avšak je vhodné ju piť aj normálne počas dňa (aj keď práve necvičíme alebo nepodstupujeme väčšiu fyzickú aktivitu). Ja ju napr. zvyknem piť prakticky denne (najčastejšie doobeda) – záleží však aký mám program dňa a podľa toho si jej dám viac alebo menej. Niektoré dni na ňu nemám chuť vôbec. Ja sa celkovo, ale stravujem podľa toho, čo si práve telo pýta. Z pohľadu účinných antibakteriálnych a antivirálnych účinkov, prečisťovania krvi a podpory metabolizmu sa snažím však piť aspoň jeden mladý kokos alebo krabičku kokosovej vody denne.

Ma kokosová voda vplyv aj na spaľovanie tukov počas cvičenia?

Treba vziať hlavne na zreteľ, že neexistuje nejaká „formulka“, ktorá by umožňovala spaľovať tuky len tak z ničoho nič (teda aspoň nie podľa mňa). Preto by si mali všetci, čo chudnú alebo plánujú schudnúť, uvedomiť, že kupovaním rôznych „prevratných chudnúcich elixírov, čajov, tabletiek atď.“ si moc nepomôžu (hlavne nie, ak sú prevažne synteticky vyrábané).

Organizmus funguje ako špičková a takmer dokonalá „chemická továreň“ a keď je človek pribratý alebo podvýživený, tak sú určité zložky a postupy v tele v nerovnováhe. Predstavte si to ako obrovskú križovatku, do ktorej vstúpia autá zo všetkých strán naraz a nikto nevie zrazu kam sa pohnúť, nastávajú havárie. Preto sa tam umiestni semafór (alebo kruhový objazd :)) a pustia sa autá najprv z jednej strany, potom z druhej atď. a všetko zrazu funguje. Niečo podobné je v období nerovnováhy v tele potrebné urobiť. Kokosová voda nie je zázračný elixír, vďaka ktorému magicky schudnete, avšak vďaka obsahu určitých zložiek a ich pôsobeniu v organizme nám môže vyriešiť pár postupov a krokov a „sprejazdniť križovatku“.

Kľúčovou vlastnosťou kokosovej vody (z pohľadu podpory chudnutia) je, že zrýchľuje metabolizmus v tele, takže napomáha tomu, aby ste oveľa efektívnejšie strávili potravu. Toto je z môjho pohľadu jeden z kľúčových dôvodov, prečo väčšina ľudí trpí obezitou alebo nadváhou – vďaka prehnane náročnej strave na trávenie, nedostatku pohybu a „zaklincovaním“ toho všetkého večernými chipsami popri TV, kávičkami cez deň a lá Latte, Vanilla, Caramel, s kopou šlahačky a rôznymi cookies a sweeties dostatočne spomalili a obmedzili efektívne fungovanie metabolizmu (kedysi dávno sa toto isté týkalo aj mňa – chválabohu „bejvávalo“).

Ďalším dôležitým faktom je, že kokosová voda veľmi účinne rehydratuje organizmus vďaka výraznému obsahu draslíka a príjemnému obsahu sodíka. Keď sme dehydrovaný, tak je telo „v krízovom režime“ a aj ostatné funkcie/postupy v tele nefungujú tak ako by mali – teda aj metabolizmus. Je preto v našom záujme, keď sme dehydrovaní, aby sme to napravili a uviedli organizmus do správneho režimu fungovania.

V neposlednej rade treba určite spomenúť aj diuretické účinky kokosovej vody (čiže podpora močenia). Treba si uvedomiť, že je kľúčové aby sme mali v poriadku močenie a „sprejazdnené močové cesty“, pretože vďaka tomu sa z tela vyplavuje to, čo v ňom nemá byť. V opačnom prípade sa nám rôzne „nečistoty a odpady“ v tele nahromaďujú a pôsobia toxicky.

Young-coconuts

Takže aby som to zhrnul – nie je ani tak dôležité, či „to alebo ono“ podporuje spaľovanie len počas cvičenia, kľúčové je ako to pôsobí celkovo na organizmus aj počas “necvičenia”. Ak máte v poriadku jednotlivé postupy (procesy) v tele a dodávate mu dostatočný obsah kľúčových živín, tak aj to cvičenie bude pre vás oveľa efektívnejšie a dostavia sa výsledky, ktoré ste si vytýčili. Dokonca budú aj trvalejšie udržateľné. Ak nabehnete na takýto lifestyle a všetko si to takto „upracete v hlave“, tak sa s tým tak zžijete, že už návrat ku starým „neduhom“ sa nemusí vôbec konať.

Čo sa týka trávenia, dokáže ju naše telo stráviť rovnako ako vodu? Nemusí z nej človek bežať rovno na toalety? (pri cvičení by to bolo dosť nepríjemné :) )

Kokosová voda sa samozrejme ľahko trávi a má diuretické účinky, čiže napomáha telu zbavovať sa “odpadu” prostredníctvom efektívnejšieho fungovania močovej sústavy a jej prečisťovania. Čo sa týka vyslovene laxatívnych účinkov, tak v mojom prípade som nezaznamenal nikdy, ale je možné, že pri nadmernej konzumácii kokosovej vody by sa u niektorých ľudí mohli dostaviť. Preháňanie ako také má, ale veľký súvis aj s kvalitou vášho metabolizmu, či nemáte v sebe nejaké bacily alebo vírusy a taktiež ako kombinujete jednotlivé druhy potravín a nápojov. Ak napr. niekto skonzumoval niečo, čo má laxatívne účinky, resp. niečo pokazené a potom to zapije kokosovou vodou, tak tá mu môže dopomôcť k prehnatiu, to je jasné – no v takom prípade sa to nedá pripisovať len tej jednej zložke, ale celému mixu danej potravy. Určite aj vám v detstve hovorievali, že po čerešňách nepite vodu alebo nebodaj mlieko :).

Koľko obsahuje cukru oproti športovým drinkom?

Na túto otázku odpoviem rovno jednou prehľadnou tabuľkou, kde Paul Niiyama pekne porovnal populárne športové drinky a kokosové vody z US. Pridal som tam pre predstavu hodnoty BIO kokosovej vody KULAU Pure a prepočítal na 100ml, keďže pôvodný výpočet bol na 1 ounce (28g).

ftishaker_blog_kokosova_voda_tabulka

Aké elektrolyty obsahuje kokosová voda? A vlastne čo sú to tie elektrolyty a prečo sú dôležité?

Elektrolyty sú vlastne minerály, ktoré prenášajú elektrický náboj v našom tele (ionty s elektrickou vodivosťou). Ide o jedny z najkľúčovejších zložiek v našom tele. Medzi dva kľúčové elektrolyty patria práve draslík a sodík, ktoré sa z tela odburávajú vo vysokej miere pri fyzickom výkone alebo jednoducho, keď sa potíme (čiže aj pri vysokých horúčavách). Sodík je hlavnou minerálnou látkou, ktorá sa nachádza v mimobunkovom priestore a udržuje optimálny objem plazmy a krvný tlak. Draslík zase optimalizuje množstvo tekutín v bunkách a spolu so sodíkom vytvárajú “tandem” pri regulovaní tekutín v tele.

Po vypití 330ml krabičky kokosovej vody si doprajete cca 20% odporúčaného denného príjmu draslíka (cca 825mg) a cca 13% príjem sodíka (takmer 350mg), čo sú naozaj úctyhodné hodnoty. Z ďalších elektrolytov má v kokosovej vode zastúpenie aj: vápnik a horčík.

 Má kokosová voda nejaký vplyv aj na náš výkon?

Výkon je priamo naviazaný na spomínanú dehydratáciu, čiže ak nedovolíme telu sa dostať do “krízového režimu dehydratácie” a počas cvičenia mu dopĺňame spomínané minerály, tak to samozrejme ovplyvňuje aj samotný výkon. Mimo toho, každodenné pitie kokosovej vody spolu s vhodnou životosprávou, dostatkom pohybu atď. môže zabezpečiť, že rôzne postupy v našom tele začnú fungovať správne, čo rovnako súvisí s dosahovaním optimálneho výkonu a jeho zlepšovanie.

Človeku, čo má napr. problémy so zápchou, nejakými vírusmi alebo má problematický metabolizmus, sa asi len ťažko dosiahne obdobný výkon aký dosahujú ľudia, čo majú toto všetko v optimálnom režime. Takže z toho pohľadu má kokosová voda vplyv na výkon.

fitshaker_blog_kokosova_voda

Hovorí sa, že by sme mali konzumovať prevažne ovocie a zeleninu z našich zemepisných šírok. Keďže kokosy u nás na stromoch nenájdeme, je kokosová voda vhodná aj pre nás?

Na toto každý môže zaujať vlastný postoj – čo človek to iný názor. Ja v zásade nesúhlasím úplne s tým, že by sa mali ľudia obmedzovať len na konzum potravy, ktorá rastie v bezprostrednej blízkosti, kde žijú – teda pokiaľ je to možné. Hlavne mi to príde v dobe, kedy je celý svet úplne dopravne prepojený, troška zbytočné a plytvanie (akceptujem, že na tento názor sa nájdu aj oponenti).

Ja sa však na to pozerám aj z toho pohľadu, že pre určité krajiny je poľnohospodárstvo kľúčové pre ich celkovú ekonomiku a životnú úroveň obyvateľstva. Majú množstvo hektárov plantáží a enormne úrodnej pôdy, ktorá vyprodukuje ohromné množstvo plodín a mnohé z nich majú výrazné účinky na zdravie ľudí a celkovú kvalitu života ľudí. Na druhej strane žiadny z produktov dovážaných z tropických oblastí sveta sa nestal doteraz majoritnou náhradou tunajších plodín – vždy sa jedná o minoritné percento v pomere tu vyprodukovaných potravín.

Viete si predstaviť ako sa život množstva plantážnikov zlepšil, keď zrazu môžu predať produkty z hektárov ich plantáži. Dokonca aj teraz, keď ich export značne narástol je zaznamenávaná nadprodukcia niektorých plodín (konkrétne kokosov). V rámci ich tamojšieho trhu tú produkciu jednoducho nezúžitkujú.

Niektorí ľudia, čo hodnotia negatívne prepravu istých plodín z rôznych kútov sveta to vnímajú často aj dosť povrchne, pretože im vadí napr. nejaká exotická potravinová špecialitka, ale kávu z druhej strany pologule si vypijú každý deň alebo konzmujú: sóju, goji, ryžu, banány atď. atď. (tých produktov je veľmi veľa – nehovoriac o majorite v rámci iných produktových radov ako je elektronika, oblečenie alebo samotná globálna osobná preprava). Predpokladám, že každý jeden človek, ktorý číta tento rozhovor ho číta buď na PC, APPLE alebo nejakom “smarte” (všetko zariadenia z dovozu) a má na sebe oblečené s veľkou pravdepodobnosťou niečo, čo bolo vyrobené mimo nášho kontinentu. Jednoducho svet je v rámci hospodárstva v tejto dobe veľmi prepojený a nemyslím si, že je to úplne na škodu v niektorých odvetviach.

Všetky tie vyššie vymenované plodiny (sója, goji, ryža, banány, káva…) neboli domestikované úplne – sú to majoritne importované plodiny. Napr. aj také zemiaky boli dovezené z Ameriky a tu kedysi prítomné neboli (tie sa však domestikovali – podnebné a ostatné podmienky to umožnili).

Z historického pohľadu sa veľmi veľa plodín priemiestňovalo a domestikovalo v iných oblastiach odkiaľ skutočne pochádzali, za to však nie je na mieste tvrdiť, že sú pre “tú či onú” spoločnosť nevhodné alebo dokonca škodlivé.

U mňa osobne nastal zdravotne a duševne prechod k lepšiemu práve v dobe, keď som začal vo väčšej miere pridávať do svojho menu exotické plodiny (u niekoho to nemusí byť také výrazné alebo vôbec – to nepopieram), ale tie ortodoxné tvrdenia o nevhodnosti exotických plodín sú podľa mňa prehnané.

V zásade, ja som šťastný a spokojný, že aspoň je možné to skúsiť/ochutnať a mať na výber z toho, čo nám Zem ako taká ponúka a nemusím sa teritoriálne obmedzovať. Či sa už niekto rozhodne to včleniť do svojho života tak výrazne ako ja (alebo ako mnoho iných ľudí, ktorých poznám) alebo sa rozhodne to zaradiť v menšej miere. Je to na ňom, ale dôležitá je tá možnosť výberu.

Ja sa pozerám na ľudský druh zo širšieho pohľadu a podľa mňa je podstatné si uvedomiť, že žijeme na Zemi a nie len v rámci nejakého štátu, či krajiny, ktorých hranice boli určené za posledných cca 100 rokov. Naša planéta nám ponúka ohromné možnosti, čo sa potravy týka a nemyslím si, že sú potraviny ako také (s výnimkou niektorých jedovatých druhov) škodlivé pre akéhokoľvek človeka, v akomkoľvek kúte sveta.

fitshaker_blog_kokosova_voda3

 Koľko kokosovej vody je ideálne pri cvičení vypiť?

Záleží na tom na ako náročné cvičenie práve ideme. Počas cvičenia sa neodporúča vypiť kvantum tekutín, takže rozdeliť si napr. krabičku 330ml alebo 1 mladý kokos počas cvičenia stačí. Po cvičení takisto. No veľmi záleží na náročnosti cvičenia a danom jedincovi.

Môžu ju piť aj tehuľky? Príp. sú ľudia, pre ktorých kokosová voda nie je vhodná?

Áno, pre tehotné ženy je kokosová vhodná (rovnako aj pre deti alebo bábätká). Okrem už vyššie spomínaných účinkov sa kokosová voda správa aj ako prirodzený prostriedok na zmierňovanie “kyslosti”, pálenia záhy, zápchy alebo rannej nevoľnosti počas tehotenstva.

Keďže pôsobí antisepticky, antibakteriálne a antivírusovo, napomáha udržiavať organizmus zdravý a tým pádom obmedzuje možný vznik chorôb alebo bujnenie bacilov, ktoré by mohli potencionálne ohroziť zdravie matky alebo “bejby”.

Ďalej netreba opomínať aj obsah “kyseliny laurovej”, ktorej najväčším prírodným zdrojom je kokosový olej. Aj keď je kokosová voda z mladých kokosov prakticky úplne bez tuku, no v jej 0,2 g obsahu (na 100ml) sa nachádza až okolo 44% práve kyseliny laurovej. Táto istá kyselina je kľúčovou zložkou aj v materskom mlieku (cca 6,2%) a je vo veľkej miere zodpovedná za spomínané zrýchľovanie metabolizmu, ktoré je také špecifické pri kokosových produktoch a tiež za výrazné antibakteriálne a antivirálne účinky.

Ako si vybrať kvalitnú kokosovú vodu a podľa čoho ju spoznať?

Podobne ako som spomínal v rozhovore o kokosovom oleji – u mňa veľa rozhoduje fakt, či si viem nájsť dostatočne veľa materiálov o danej značke na internete. Ďalšími kritériami pri kokosovej vode sú:

  • purita (teda, či nie je z koncentrátu, ale z reálnych mladých kokosov)
  • chuť (nemusela by byť výrazne sladká – teda aspoň u mňa je to podstatný fakt, lebo čím je menej sladšia, tým na mňa pôsobí viac osviežujúco)
  • balenie (Tetrapak/Elopak sú podľa mňa najvhodnejšie s najmenšou “uhlíkovou stopou” oproti napr. plechovkám alebo PET flašiam)
  • cena (bežná cena kvalitnej kokosovej vody je medzi 1,90€ – 2,50€ – podľa odberu, objemu balenia, marketingu, miesta predaja), btw. vďaka márnemu vývoju kurzu USD/EUR je možné čakať časom nárast cien (napr. oproti minulému roku je rozdiel cca 0,20 USD na jedno euro, čo je rozdiel skoro 20%), ale uvidíme ako sa to vyvinie. Týka sa to však úplného importu zo zahraničia obchodovateľného v USD, takže sa to môže prejaviť samozrejme aj na iných produktoch
  • organickosť (BIO) – ak máte možnosť sa dostať k certifikovanej vode za prakticky identickú cenu ako konvenčné kokosové vody, tak by som volil takú.

Je kvalita kokosovej vody v krabičke, alebo v plechovke porovnateľná s kokosovou vodou priamo z mladého kokosu?

Pokiaľ sa jedná o pravú kokosovú vodu a nie koncentrát tak má s ňou spoločné všetko :). Balená kokosová voda sa však musí konzervovať, a preto sa určité enzýmy znehodnotia, ale z pohľadu obsahu kľúčových živín (vitamíny, minerály/elektrolyty) ide prakticky o rovnaký nutričný mix. Je preto vhodné, ak jednotlivé značky disponujú dôveryhodnými LAB testami kokosových vôd aby si mohol zákazník overiť ich zloženie.

Kde všade môžeme kokosovú vodu použiť? Je vhodná aj pri príprave jedál?

Kokosovú vodu využívame hlavne na pitie :) … Na tepelnú úpravu som ju ešte ja osobne nikdy nepoužil – jednak by sa v nej prevarilo všetko kľúčové a myslím, že by sa asi aj vytratila jej chuť, ale možno si vyskúšam spraviť niekedy čaj z kokosovej vody :) – uvidíme, čo z toho vznikne.

Mnoho ľudí si v supermarketoch kupuje hnedé kokosy. Kokosová voda, o ktorej sa však bavíme pochádza z mladého kokosu, ktorý má zelenú farbu. Aký je medzi týmito kokosmi a ich vodami rozdiel?

Mladý kokosový orech so zelenou alebo oranžovou kôrou je vo fáze zretia (5-8mesiacov) a hnedý kokos je zrelý dospelý jedinec, ktorý sa zberá cca po 12. mesiaci zretia. Treba určite spomenúť, že ten hnedý kokos je vlastne len jeho škrupina a tie “vlásky” na ňom sú zvyšky kôry, ktorá z neho bola odstránená (vyrábajú sa z nej napr. rohože, náplne do matracov, laná atď.) Ich nutričné hodnoty sú absolútne odlišné a využitie produktov z nich taktiež. Detailnejšie o týchto rozdieloch si môžu čitatelia prečítať na webe: www.mladekokosy.sk

435752061_047e11fff5_z

Mnohí si môžu zameniť pojem kokosová voda s kokosovým mliekom. Čo je to vlastne kokosové mlieko?

Áno, áno – otázka, ktorá vyhráva u nás interne cenu ako “Najčastejšia otázka roka” už skoro tretí rok po sebe :).

Kokosová voda je prirodzene obsiahnutá vo vnútri kokosu a počas zretia naberá na objeme.

Je to vlastne voda, ktorú si palma čerpá cez koreňovú sústavu a pokiaľ sa dostane do plodu, tak prechádza úžasnou filtračnou sústavou palmy. Vďaka tomu je absolútne čistá, chránená pred oxidáciou a do kontaktu so vzduchom prichádza až pri preseknutí kokosu.

Kokosová voda v určitej fáze zretia začne “ustupovať” a kokosová dužina naberá viac na objeme – to sa deje až u zrelších kokosov. Preto, keď sa Vám dostane do rúk zrelý hnedý kokos, tak v ňom počuť vodu žblnkať a je jej tam málo (0,5 – 1dcl). Avšak keď potrasiete mladý kokos, nepočuť nič – voda totiž vypĺňa celú škrupinu.

No a kokosové mlieko je druhotný produkt z kokosovej dužiny zrelého kokosu. Získava sa lisovaním dužiny, následne z ktorej sa môže ďalej získať extrahovaním kokosový olej. Podľa toho môžeme naraziť na kokosové mlieko menej, či viac percentné – podľa toho aké percento tuku sa v ňom nachádza. Do väčšiny kokosových mliek na trhu sa pridáva, na môj vkus, príliš veľa konzervantov, guaranových gúm atď. Myslím, že je na našom trhu len jedno kokosové mlieko so skutočne vysokým obsahom tuku a malým obsahom konzervantov.

Hlavným vizuálnym rozdielom je, že kokosová voda je číra a kokosové mlieko je “mliečne biele”.

Aká je cena kokosovej vody a kde ju kúpiť? 

Tá je samozrejme rôzna :). Na cenu a kvalitu vplýva hlavne to odkiaľ pochádza, v akom je balení, či je z koncentrátu alebo je „čistá prírodná“ a či pochádza z organickej (BIO) plantáže alebo nie. Napríklad kokosová voda KULAU pochádza z Filipín, z organickej plantáže a je to voda priamo z mladého kokosu (teda nie je z koncentrátu). Je možné si ju objednať hlavne cez e-shop, ale aj v rôznych obchodíkoch, fitness a crossfit centrách alebo kaviarňach po Slovensku. Cenovo od 1,90€ – 2,49€ (podľa množstva a miesta kúpy).

Na trhu (nie len na Slovensku) som sa stretol s rôznymi dosladenými paškvilmi pseudo-kokosových vôd (resp. to boli skôr kokosové džúsy). Na tieto si treba dávať pozor – resp. si vždy treba prečítať zloženie, pôvod – príp. si nájsť info o tej danej značke na webe.

Ešte spomeniem aj celkom výrazný (teda aspoň ja ho cítim dosť) rozdiel v chuti kokosových vôd, ktoré pochádzajú napr. z Thajska, Indie, Filipín alebo takej Brazílie. Thajské sú napr. viac sladšie ako iné, s ktorými som sa stretol. Je to spôsobené odrodou, ale aj tým, že v akom „stage-i“ zretia sa mladé kokosy trhajú. Čím je kokos starší, tým je podiel sacharidov vyšší a tým pádom je voda sladšia.

Daj nám tvoj obľúbený recept na smoothie (alebo niečo iné), kde sa používa kokosová voda :).

Ja mám úplne najradšej kokosovú vodu len tak čistú z mladého kokosu. Pokiaľ nemám pri sebe mačetu, tak je základ mať aspoň jednu krabičku pri sebe :).

No, ak by som mal dať tip na drink, resp. smoothie, tak mi vždy chutila kokosová voda s maracujou a zrelým mangom:

  • 1x mladý kokos,
  • 1x zrelé mango,
  • 2x maracuja,
  • trošku ľadu.

Všetko rozmixovať v smoothiemaker-i alebo v klasickom mixéri – veľmi osviežujúce a maracuja tomu dodá jemný kyslastý nádych. Príp. ešte troška „pokropiť“ limetkou alebo citrónom :).

Marekovi z celého srdca ďakujeme za vzácne informácie, ktoré nám poskytol a za čas strávený pri tomto rozhovore! :-)

Otázky kládla: Lucia Švaral

Odpovedal: Marek Ďatko – Kulau Slovensko sa zaoberá distribúciou a predajom 100% BIO kokosových produktov, mladých kokosových orechov a exotickým kokosovým cateringom.

Zdroje fotiek: flickr.com (Creative Commons only) a zakúpené zo shutterstock.com

Lucia Švaral

Spoluzakladateľka, inštruktorka a redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).
Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 03/03/2015 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre