MEGA dobrý makovo-jablkový koláč s tvarohom
V dnešnom recepte nás čaká spojenie chutí maku, jablka a tvarohu. Výborný koláč, ktorý poslúži napríklad aj ako desiata či olovrant. Mak je navyše ohatý na vápnik a bielkoviny, tak sa neboj zahryznúť. Navyše, príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Tak šup na to!
Doba prípravy: 50 minút
Čo budeme potrebovať na cca 30 porcií?
- 1 banán
- 200 ml mandľového mlieka
- 250 g hrudkového tvarohu
- 100 g hnedého cukru (napr. trstinového alebo kokosového)
- 150 g polohrubej špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov (cca 13 g)
- 100 g mletého maku
- 250 g strúhaných jabĺk
- 1 lyžicu kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
1. Banán rozmixujeme na kašu a vlejeme do misky.
2. Primiešame vlažné mlieko, tvaroh a cukor.
3. Následne opatrne primiešame špaldovú múku, kypriaci prášok a mletý mak.
4. Jablká očistíme, nastrúhame, vyžmýkame a pridáme do cesta.
5. Cesto má byť trochu tuhšie ale stále ľahko roztierateľné, ak by sa zdalo husté, pridáme ešte trošku mlieka.
6. Plech na pečenie o rozmere 25 x 25 cm potrieme troškou kokosového oleja a vlejeme cesto.
7. Pečieme ho pri teplote 180°C približne 40-45 minút. Keď budú konce upečené do hneda, koláč je hotový.
8. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, keďže je veľmi vláčny a až tak podávame.
Tip č.1: Pri podávaní môžeme koláč posypať troškou práškového trstinového cukru.
Tip č.2: Koláč môžeme urobiť aj vo verzii pre vegánov. Stačí, ak vymeníme tvaroh za sójový jogurt. Je však potrebné pridať trochu viac múky, aby malo cesto správnu konzistenciu.
Maj super deň! :-)
Chceš viac takýchto receptov na zdravé snacky, koláče, pohostenie pre návštevu, prípadne ďalšie inšpirácie na zdravé jedlá na raňajky, obedy či večere? A máš už naše knihy Z fitka do kuchyne, kde presne takéto typy receptov nájdeš?
Ak máš rada koláče s makom, potom vyskúšaj aj tieto recepty:
Fľakatý makový koláč s tvarohom a ovocím
Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč
Slivkovo-makový koláč s proteínom
- Jablkovo-banánové zdravé lievance s kakaom: bez lepku, laktózy a aj pre deti od 2 rokov - 18. januára 2021
- Pšenová kaša s makom a hruškami, ktorá chuťou pripomína štrúdľu od babičky - 4. januára 2021
- Nealko jablkový punč, ktorý príjemne zohreje aj cez sviatky - 30. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 23/10/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyVegetariánske | Autor: Viktória Janov