MEGA dobrý makovo-jablkový koláč s tvarohom

V dnešnom recepte nás čaká spojenie chutí maku, jablka a tvarohu. Výborný koláč, ktorý poslúži napríklad aj ako desiata či olovrant. Mak je navyše ohatý na vápnik a bielkoviny, tak sa neboj zahryznúť. Navyše, príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Tak šup na to!

Doba prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na cca 30 porcií?

  • 1 banán
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 100 g hnedého cukru (napr. trstinového alebo kokosového)
  • 150 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov (cca 13 g)
  • 100 g mletého maku
  • 250 g strúhaných jabĺk
  • 1 lyžicu kokosového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Banán rozmixujeme na kašu a vlejeme do misky.

2. Primiešame vlažné mlieko, tvaroh a cukor.

3. Následne opatrne primiešame špaldovú múku, kypriaci prášok a mletý mak.

4. Jablká očistíme, nastrúhame, vyžmýkame a pridáme do cesta.

5. Cesto má byť trochu tuhšie ale stále ľahko roztierateľné, ak by sa zdalo husté, pridáme ešte trošku mlieka.

6. Plech na pečenie o rozmere 25 x 25 cm potrieme troškou kokosového oleja a vlejeme cesto.

7. Pečieme ho pri teplote 180°C približne 40-45 minút. Keď budú konce upečené do hneda, koláč je hotový.

8. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, keďže je veľmi vláčny a až tak podávame.

 

Tip č.1: Pri podávaní môžeme koláč posypať troškou práškového trstinového cukru.

Tip č.2: Koláč môžeme urobiť aj vo verzii pre vegánov. Stačí, ak vymeníme tvaroh za sójový jogurt. Je však potrebné pridať trochu viac múky, aby malo cesto správnu konzistenciu.

jablkový koláč s tvarohom

 

Makovo jablkový koláč

 

Koláč s tvarohom

 

jablkovo makový koláč

Maj super deň! :-)

 

Chceš viac takýchto receptov na zdravé snacky, koláče, pohostenie pre návštevu, prípadne ďalšie inšpirácie na zdravé jedlá na raňajky, obedy či večere? A máš už naše knihy Z fitka do kuchyne, kde presne takéto typy receptov nájdeš?

zdravé koláče recepty

 

Ak máš rada koláče s makom, potom vyskúšaj aj tieto recepty:

Fľakatý makový koláč s tvarohom a ovocím

Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč

Slivkovo-makový koláč s proteínom

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 23/10/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre