Medvedí cesnak v hlavnej úlohe. Vyskúšaj tieto 3 fantastické recepty!
Hurá, sezóna medvedieho cesnaku je tu. Či už pôjdeš na prechádzku a nazbieraš si ho, alebo si ho kúpiš na trhu, určite dopraješ svojmu telu to najlepšie, čo mu v tomto období po zime môžeš dať. Medvedí cesnak prečisťuje a detoxikuje organizmus a výborne reguluje vysoký krvný tlak s cholesterol. Podporuje trávenie a chráni naše obličky. Má antibakteriálne účinky a dokáže podporiť našu imunitu. V tomto prípade platí, že nie všetko zdravé je aj menej chutné. Medvedí cesnak chutí na akýkoľvek spôsob a podporuje zdravie. Pripravila som pre teba až 3 jednoduché recepty, v ktorých si medvedí cesnak naozaj vychutnáš.
1. Domáci tvaroh s medvedím cesnakom
Čo budeme potrebovať na cca 300 g tvarohu?
- 3 litre plnotučného mlieka z farmárskeho obchodu, alebo automatu (nie krabicové)
- viazaničku medvedieho cesnaku, ktorá sa zmestí do hrsti
- morskú/himalájsku soľ na dochutenie
Ako budeme postupovať?
1. Mlieko vylejeme do hrnca a necháme skysnúť pri izbovej teplote 2 dni.
2. Keď je mlieko skysnuté, zohrejeme ho. Sledujeme, keď začína mlieko vrieť a začne sa oddeľovať voda od mliečnej hmoty a hneď odstavíme zo zdroja tepla.
3. Na väčšiu misu alebo hrniec pripevníme bavlnenú utierku alebo plátno a pomaly lejeme tak, aby nám prebytočná voda pretekala cez utierku.
4. Keď všetko prelejeme, necháme tvaroh odkvapkať a vychladnúť.
5. Vychladnutý tvaroh preložíme do misky, ochutíme soľou a pridáme jemne nasekaný medvedí cesnak.
6. Premiešame a môžeme podávať.
Tip: Tvaroh si môžeš ochutiť podľa vlastnej fantázie. Ak sa ti ho nechce vyrábať, prípadne na to nemáš čas, kúp si kvalitný tvaroh v obchode.
Výživové hodnoty na 100 g
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
460 kJ
109 kcal |
2 g | 4 g | 18 g |
2. Cesnakové maslo s jogurtom
Čo budeme potrebovať?
- 200 g kvalitného masla
- hrsť medvedieho cesnaku
- 2 lyžice plnotučného jogurtu
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1. Maslo necháme zmäknúť.
2. Vložíme ho do mixéra, pridáme 2 lyžice bieleho jogurtu a spolu vyšľaháme.
3. Medvedí cesnak nakrájame nadrobno a primiešame k maslu. Dochutíme soľou.
4. Takto pripravené maslo vložíme do mikroténového vrecka, vytvarujeme šúľok a vložíme do chladničky stuhnúť.
5. Maslo môžeme použiť na natieranie chleba alebo na zjemnenie jedál.
Výživové hodnoty na 100 g
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2591 kJ
616 kcal |
67 g | 1 g | 0,8 g |
3. Bylinkovo- cesnakový dip
Čo budeme potrebovať?
- 150 ml olivového oleja
- 100 g medvedieho cesnaku
- hrsť čerstvých byliniek (napr. rozmarín, oregáno, tymián)
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme nahladko.
2. Takto pripravený dip môžeme použiť na chlieb, na ryby či na mäso.
Výživové hodnoty na 100 g
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2300 kJ
547 kcal |
59 g | 1 g | 0,3 g |
TIP: Všetky 3 recepty sa vynikajúco hodia aj na raňajkový veľkonočný stôl. Nech ti chutí! :-)
Ďalšie skvelé recepty s medvedím cesnakom:
Krémové rizoto s medvedím cesnakom a sušenými paradajkami
Očistný deň č. 3: Jarný superkoláčik
Špaldové muffiny s medvedím cesnakom a mozzarellou
- Rýchly jogurtovo-smotanový dezert do pohára s ovocím a horkou čokoládou - 27. februára 2021
- Jednoduchá nepečená torta s orieškami a čokoládovou plnkou, ktorú pripravíš do 30 minút! - 11. februára 2021
- Najlepšie čokoládové mini tortičky preliate horúcim ovocím, aké kedy pripravíš - 9. februára 2021
Článok bol pridaný dňa 27/03/2017 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánskeVeľkonočné | Autor: Júlia Rašlová