Liečivá polievka zo stonkového zeleru. 15 minút a hotovo!

Nie každý má rád polievky. Nie každý má rád výraznú zelerovú chuť. Každý chce byť, ale zdravý a cítiť sa ľahko. Ja síce som polievkový typ – rada ich varím (veď polievky sú hotové za pár minút a zvládne ich aj kuchár – začiatočník) a ešte radšej jem. Avšak zeler mi vždy akosi nesedel. Až kým som, v rámci skúšania nových potravín v našej kuchyni, neobjavila chuť stonkového zeleru. Je o poznanie jemnejší ako buľvový a jeho vňať nie je taká aromatická ako u listového zeleru. Skúsme teda spoločne uvariť polievku z tejto úžasnej zeleniny, ktorá sa žiada na náš tanier nielen v čase jarných detoxov.

Zeler – korenie i liečivo

Používanie zeleru v polievkach, šalátoch, omáčkach a marinádach má svoje opodstatnenie nielen pre chuť, ale predovšetkým pre účinky, ktoré sa skrývajú v aromatických zelerových siliciach. Najvýraznejším účinkom zeleru je jeho diuretický efekt – podporuje tvorbu moču, a tým pomáha čistiť a rozpúšťať usadeniny hlavne z pohybového aparátu. Preto je veľkým pomocníkom pri liečení takých chorôb ako dna, reuma či artritída. Konzumácia zeleru pomáha pri znižovaní hladiny cukru v krvi, preto by nemal chýbať v jedálničku diabetikov. Okrem toho znižuje aj krvný tlak. Zvyšuje produkciu žlče, čím pomáha správnemu tráveniu.

Stopkový zeler obsahuje asi 10-krát viac vitamínu C ako zeler buľvový. Za spomenutie stojí aj vysoký obsah vitamínu U, ktorý má priaznivý dopad na liečbu žalúdočných vredov. Vo väčšom množstve sa konzumácia zeleru (a predovšetkým surového) neodporúča pre tehotné mamičky, pretože silice by mohli vyvolať predčasné sťahy maternice. V prírode slúži výrazná vôňa zeleru ako ochranný štít rastlinky pred škodcami, plesňami, hubami. A podobne pôsobí v ľudskom tele – pri prechode tráviacim systémom sa uvoľňujú aromatické silice a pôsobia dezinfekčne a antimykoticky na hrdlo, žalúdok, črevá, obličky…

7081749139_bd53d69448_z

Presvedčili vás pozitíva tejto zeleninky na jej častejšiu konzumáciu? Tak si poďme spolu navariť polievočku, ktorá nás vydezinfikuje a detoxikuje. Je vhodná v období chrípok, kašľov a rôznych vírusových ochorení či už dýchacích ciest, ale i žalúdka a čriev.

Čo  budeme potrebovať?

  • olej, na ktorom radi dusíte zeleninu (ja používam kokosový bez vône a chute)
  • stonkový zeler
  • cesnak, cibuľa (umocnia dezinfekčné účinky zeleru)
  • himalájska soľ (má koooopec minerálov)
  • kurkuma (čistí telo a podporuje trávenie)

Ako budeme postupovať?

1. Na oleji speníme cibuľku s cesnakom.

2. Pridáme nakrájaný stonkový zeler a krátko podusíme.

3. Ochutíme kurkumou a zalejeme vodou.

4. Varíme cca 15 minút. Pred ukončením varenia pridáme himalájsku soľ.

fitshaker_blog_zelerova_polievka1

fitshaker_blog_zelerova_polievka2

fitshaker_blog_zelerova_polievka3

Dobrú chuť! 

A na záver jeden TIP: pre tých, ktorí sa už-už odhodlali ochutnať stonkový zeler, ale stále im tá chuť príde príliš výrazná. Mrkva (a hlavne nastrúhaná na drobno) má schopnosť čiastočne prekryť chuť a vôňu zeleru. Tak, a teraz ju môžeš vyskúšať aj ty. :)

 

Tipy na jedlá, ktoré si môžeš dať po polievočke:

Ryžové rezance na čínsky spôsob

Plnený baklažán so zeleninkou a mäskom

Rýchla a výživná večera po cvičení

Danka Fráková

Redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.
Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 24/06/2015 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre