Lenivý hamburger s ryžou: recept na rýchly obed aj pre zaneprázdnené mamičky

Rýchle a jednoduché jedlo všedného dňa, ktoré si môžeš zobrať aj so sebou. Jedlo pre zaneprázdnených rodičov či pracujúcich. Je to príjemnejšia a zdravšia verzia klasického hamburgera. Zmiešaním mletého mäsa, cibule, hrachu a ryže, pokojne aj zvyšnej z predchádzajúceho dňa, vytvoríš chutné jedlo. Nakombinuj si dobrotu po svojom. Prilož k tomu vajíčko, obľúbený šalát, posyp kvalitným syrom a každá porcia môže byť odlišnej bohatej chuti.

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 6-8 porcií?

  • 250 g ryže
  • 6 lyžíc kvalitnej sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžičky mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 1 dl teplej vody
  • 4-5 lyžíc olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g kvalitného mletého hovädzieho mäsa
  • morskú/himalájsku soľ (podľa chuti)
  • 250 g mrazeného hrachu
  • vajíčko (volské oko, nemusí)

Ako budeme postupovať?

1. Ak nemáme zvyšnú ryžu, dáme ju uvariť.

2. V pohári alebo miske skombinujeme sójovú omáčku, korenie (škoricu, papriku, čierne korenie), med, vodu a pripravíme omáčku.

3. Na panvici zohrejeme olej a jemne opražíme cibuľku a cesnak, pridáme mleté mäso, osolíme.

4. Chvíľku opražíme, cca 5 minút, a pridáme omáčku. Podusíme ešte 5 minút. Pridáme mrazený hrášok.

5. Nakoniec pridáme ryžu, premiešame a ešte 2-4 minúty povaríme.

6. Podávame s volským okom, so šalátom a vrch môžeme posypať obľúbeným syrom, pažítkou.

recept na hamburger

 

hovädzie mleté mäso recept

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Kopec ďalších inšpirácií na zdravé obedy a iné fit recepty nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Ak máš rada recepty z mletého hovädzieho mäsa, potom vyskúšaj aj tieto:

Tip na obed plný bielkovín: hovädzie karbonátky plnené mozzarellou

Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín

Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou: obed plný bielkovín

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 29/04/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre