Kváskový bryndzový podplamenník so slaninou

Tradičné slovenské jedlá sú pre mňa vždy výzvou. Milujem alternatívy, ale dnes som alternovala len cesto. Náplň som dala klasickú. Myslela som však aj na tých, ktorí si  strážia kalórie. Je na vás, ktorú verziu si vyberiete, ak máte pred sebou celkom slušný výdaj, pokojne urobte slaninkovú verziu. Ak máte pocit, že dnes veľa kalórií neminiete, choďte do odľahčenej verzie. Myslím si však, že akúkoľvek verziu zvolíte, pochutíte si vy aj vaša rodina.

Čas prípravy: Rozkvas 10-12 hodín, cesto: 4 hodiny, cesto na plechu: 2 hodiny, príprava náplne: 30 minút, čas pečenia: cca 50 minút

Čo budeme potrebovať na 10 porcií?

Na rozkvas:

  • 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice materského ražného kvásku

Na cesto:

  • 300 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 varený zemiak v šupe
  • 150 ml kvalitného mlieka
  • štipku morskej/himalájskej soli

Na náplň:

  • 250 g májovej bryndze (môže sa nahradiť tvarohom)
  • 200 g kyslej smotany (môže sa nahradiť bielym jogurtom)
  • 2 ks mladej cibuľky aj s vňaťou
  • 50 ml kvalitného mlieka na rozriedenie bryndze, ak je hustá
  • 200 g slaniny (môže sa nahradiť šunkou)
  • pažítka na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Z múky, vody a materského kvásku si dobrým premiešaním pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote 10-12 hodín kvasiť. Najlepšie je, ak si ho pripravíme večer a rozkvas kysne cez noc.

2. Keď máme rozkvas vykysnutý, pridáme polohrubú špaldovú múku, vajíčko, olej a ošúpaný nastrúhaný uvarený zemiak.

3. Pomaly pridávame mlieko a dochutíme štipkou soli.

4. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto je trochu redšie, preto pracujeme s varechou.

5. Misku s cestom prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie 4 hodiny.

6. Po vykysnutí dáme na plech papier na pečenie. Z misky cesto vylejeme na plech a namočenými rukami ho roztiahneme rovnomerne po celom plechu.

7. Takto pripravené cesto necháme kysnúť ešte cca 2 hodiny.

8. Keď sa blíži čas vykysnutia cesta, v miske si rozmiešame bryndzu spolu s kyslou smotanou a nakrájanou cibuľkou. Ak je bryndza hustá, môžeme ju rozriediť trochou mlieka.

9. Slaninu nakrájame na malé kocky.

10. Vykysnuté cesto na koniec potrieme rovnomerne rozmiešanou bryndzou a posypeme nakrájanou slaninou.

11. Takto pripravený podplamenník vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 50 minút.

12. Po upečení nakrájame a servírujeme s nakrájanou pažítkou.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g slaninovej verzie):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 561 kJ

371 kcal

18 g 33 g 19 g 4 g

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g  pri použití šunky namiesto slaniny, jogurtu namiesto smotany a tvarohu namiesto bryndze):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 120 kJ

266 kcal

7 g 33 g 16 g 4 g

bryndzovy podplamenník

 

recept na podplamenník

 

podplamenník s bryndzou

Nech vám chutí! :-)

 

Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty na pečivo, z kvásku, recepty na pohostenie pre návštevy, ale aj mnoho iných:

fitshaker knihy

 

Ak máš doma kvások, môžeš pripraviť aj:

Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami

Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka

Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 28/05/2020 a zaradený do kategórie: KváskovanieRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre